«Βούλιαξαν» οι αγορές: Sell off σε Αθήνα και Ευρώπη
Σε «μαύρη Παρασκευή» εξελίχθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με την ελληνική αγορά να υποκύπτει στην πτωτική τάση των διεθνών αγορών, παρά την προσπάθεια που έκανε στην αρχή της συνεδρίασης να επανέλθει πάνω από τις 820 μονάδες, καταγράφοντας πλέον πέντε συνεχόμενες εβδομάδες απωλειών.
Το οικονομικό κλίμα επιβαρύνθηκε σήμερα μετά την ανακοίνωση της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, σε υψηλά επίπεδα 57 μηνών, καθώς η Ελλάδα εκτιμάται πως θα τηρήσει στάση αναμονής μέχρι οι αγορές να αξιολογήσουν τη νέα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, η οποία δεν αποκλείεται να είναι πιο επιθετική.
Παράλληλα, στο επίκεντρο της αγοράς σήμερα ήταν και η «βουτιά» του ευρώ, έναντι του δολαρίου, στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 20ετίας, και πάλι με φόντο τα επιτόκια.
Σε αυτό το κλίμα, στις 17:19 το στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) έχασε το στοίχημα και με τις 800 μονάδες κλείνοντας στις 798,11 μονάδες με πτώση 2,39% και τον τζίρο στα 61,01 εκατ. ευρώ, ολοκληρώνοντας την εβδομάδα με αρνητικό πρόσημο και έντονες απώλειες.
Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 819,59 μονάδες με άνοδο 0,24% και κατώτερη τιμή στις 795,76 μονάδες με πτώση 2,67%.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (Largε Cap) έκλεισε με απώλειες 2,68%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap) είχε πτώση -1,67%. Να σημειώσουμε πως οι τράπεζες βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,76% στις 525,17 μονάδες.
Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης Τιμών είχε απώλειες 4,23%.
Όσον αφορά στα εταιρικά νέα, να θυμίσουμε πως χτες η Ελλάκτωρ ανακοίνωσε την έκδοση δύο ομολογιακών δανείων αξίας 500 εκατ. ευρώ και 275 εκατ. ευρώ, από τις ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ αντίστοιχα. Παράλληλα, ανακοινώθηκε και η επίτευξη συμφωνίας με ομολογιούχος για την πρόωρη αποπληρωμή του «ακριβού ομολόγου των 670 εκατ. ευρώ που είχε εκδώσει προ ολίγων ετών.
Η χρηματιστηριακή «βουτιά» βρίσκεται σε εξέλιξη και στις ευρωπαϊκές αγορές καταγράφοντας ανάλογες απώλειες, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για αυξήσεις επιτοκίων.
Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης Stoxx 600 έχασε τις 400 μονάδες με πτώση 2,25% στις 390,92 μονάδες.
Να θυμίσουμε πως την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια του δολαρίου κατά 75 μονάδες βάσης στο επίπεδο 3% με 3,25%, το οποίο αποτελεί υψηλό 14 ετών, ακολούθησαν χθες οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες της Ελβετίας (SNB), της της Νορβηγίας (Norges Bank), αλλά και της Αγγλίας (BoE).
Σημειώνεται πως για τρίτο συνεχόμενο μήνα συρρικνώθηκε η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στην Ευρωζώνη με τον PMI της S&P Global έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013, με φόντο τα επίπεδα ρεκόρ στον πληθωρισμό που συρρικνώνει τη ζήτηση και αναγκάζει ορισμένες εταιρείες να περιορίσουν την παραγωγή. Εξαίρεση αποτέλεσαν μόνο οι μήνες που είχαν επιβληθεί lockdown.
Νέο αρνητικό ρεκόρ 20ετίας για το ευρώ
Υποχώρηση κοντά στο 1% κατέγραψε το κοινό νόμισμα της Ευρώπης ακολουθώντας τα πολυετή χαμηλά που σημειώθηκαν σήμερα σε στερλίνα, γιεν και ελβετικό φράγκο με φόντο το «σκληρό» δολάριο.
Συγκεκριμένα, σήμερα, το ευρώ υποχώρησε στο πιο χαμηλό επίπεδο από το 2002, με πτώση 0,95% έναντι του δολαρίου, ενώ οι σωρευτικές απώλειες εντός του 2022 διευρύνθηκαν πλέον στο -16%.
Το sell-off του ευρώ, της στερλίνας και άλλων νομισμάτων, έρχεται καθώς οι αναλυτές αξιολογούν πως οι κεντρικές τράπεζες αλλού, μένουν «πίσω» σε σχέση με την Fed, η οποία φαίνεται διατεθειμένη να τιθασεύσει τον πληθωρισμό με κάθε κόστος.
Σε υψηλά επίπεδα 57 μηνών η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου
Σε υψηλά επίπεδα 57 μηνών ανήλθε η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, καθώς η EKT συνεχίζει τις αυξήσεις επιτοκίων.
Το spread διαμορφώνεται στις 255 μονάδες βάσης, με το δεκαετές ελληνικό ομόλογο να σημειώνει σήμερα απόδοση 4,67%. Το πενταετές ελληνικό ομόλογο σημειώνει σήμερα απόδοση 3,8% και το 15ετές ελληνικό ομόλογο σημειώνει σήμερα απόδοση 4,61%.
Οι τιμές των ομολόγων υποχωρούν σήμερα σε ολόκληρη την ευρωζώνη, καθώς η δημοσιοποίηση του δείκτη ΡΜΙ της Ευρωζώνης δείχνει ότι η οικονομία βρίσκεται στον δρόμο της ύφεσης.