Bitcoin: Από το ζενίθ στο ναδίρ – Γιατί βουλιάζει το κρυπτονόμισμα
Ανανεώθηκε:
Στις 10 Νοεμβρίου του 2021 το bitcoin κατέγραφε ιστορικό υψηλό στο επίπεδο των 69.000 δολαρίων. Σήμερα, σχεδόν δέκα μήνες μετά μετράει απώλειες που φτάνουν το 75% και πολλοί εκτιμούν ότι δεν προβλέπεται να ανακάμψει σύντομα.
Ο υψηλός πληθωρισμός, το «σκληρό» δολάριο, η σύσφιξη της οικονομικής πολιτικής σε Ευρώπη και ΗΠΑ και φυσικά η ενεργειακή κρίση που ανεβάζει κατακόρυφα το κόστος του mining είναι μερικοί από τους λόγους που προκάλεσαν την «βύθιση» του πιο δημοφιλούς κρυπτονομίσματος την τελευταία χρονιά.
Βέβαια, το bitcoin δεν είναι το μόνο που καταγράφει απώλειες, καθώς το τελευταίο 24ωρο έχουν χαθεί περισσότερα από 70 δισ. δολάρια φέρνοντας την αξία στο σύνολο των κρυπτονομισμάτων στα 941 δισ. δολάρια, επίπεδο που απέχει σημαντικά από το ζενίθ των 3 τρισ. δολαρίων του 2021.
Η χρονιά ξεκίνησε με τον ίδιο τρόπο. Ήδη τις πρώτες έξι μέρες του 2022, το bitcoin σημείωνε απώλειες 80 δισ. δολαρίων στα 42.496 δολάρια, τιμή που σήμερα φαίνεται «ονειρική» στους κρυπτο – επενδυτές.
Παρά το αρνητικό ξεκίνημα, υπήρχαν αυτοί που προέβλεπαν ανάκαμψη και υποστήριζαν πως το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του κόσμου θα μπορούσε να φτάσει το επίπεδο των 100.000 δολαρίων μέσα στο 2022, σύμφωνα με το Bloomberg. Πλέον, αυτό το σενάριο δείχνει να είναι εξαιρετικά μακρινό, καθώς σήμερα η τιμή του κυμαίνεται στο επίπεδο των 18.000 δολαρίων, δηλαδή κάτω από το 1/5 της πιο αισιόδοξης πρόβλεψης.
Η πραγματικότητα είναι πως το bitcoin, όπως και όλα τα κρυπτονομίσματα, δεν είναι ρυθμισμένο νόμισμα και δεν έχει κανένα δεδομένο που να δίνει σιγουριά στην αγορά για τις επόμενες κινήσεις του. Επομένως είναι όλα θέμα θεωριών και τάσης. Οι αισιόδοξοι «οπαδοί» του bitcoin επιλέγουν να βλέπουν τις θετικές προοπτικές, την ώρα που οι «bearish» ή πιο απαισιόδοξοι επενδυτές αναλύουν τους παράγοντες που τοποθετούν το crypto με την μεγαλύτερη αξία στην αγορά σε φάση εποχή «χειμώνα» (Crypto winter).
Μεγάλες διακυμάνσεις και απώλειες
Οι μεγάλες και συχνές διακυμάνσεις στην τιμή των κρυπτονομισμάτων είναι κάτι που θεωρείται σχεδόν δεδομένο και δεν συνηθίζεται να προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, άλλωστε οι συνθήκες τις αγοράς που επηρεάζουν τον χρυσό, το πετρέλαιο, το δολάριο και τις μετοχές επηρεάζουν αναλόγως ή αντιστρόφως ανάλογα και τα κρυπτονομίσματα.
Ήδη από το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς διαλύθηκε η βασική επενδυτική θεωρία του «ψηφιακού χρυσού» που ήθελε το bitcoin να είναι μια «ασφαλής» επένδυση αντίστοιχη του πολύτιμου μετάλλου, που μπορεί να χρησιμεύσει ως αντιστάθμισμα έναντι της παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας και των αυξανόμενων τιμών, οι οποίες αποδυναμώνουν την αγοραστική δύναμη των νομισμάτων όπως το αμερικανικό δολάριο.
Η γεωπολιτική αβεβαιότητα στην ανατολική Ευρώπη με τις ρωσικές πολεμικές ιαχές στην Ουκρανία και ο αυξημένος πληθωρισμός έδειξαν ξεκάθαρα πως αυτή η θεωρία είναι αδύναμη.
Αντίθετα, φέτος, η τιμή του bitcoin δείχνει να ακολουθεί τις κινήσεις της χρηματιστηριακής αγοράς όλο και πιο πολύ, με την συσχέτιση του κρυπτονομίσματος και του S&P 500 να αυξάνεται σταθερά. Μάλιστα, σύμφωνα με το CNBC, η πτώση της τιμής του κρυπτονομίσματος έχει προκαλέσει συζητήσεις μεταξύ των αναλυτών για μια παρατεταμένη «bear» περίοδο στην αγορά.
Να θυμίσουμε πως η τελευταία τέτοια περίοδος σημειώθηκε στα τέλη του 2017 και στις αρχές του 2018, όταν το κρυπτονόμισμα βυθίστηκε έως και 80% από το - τότε - ιστορικό υψηλό των 20.000 δολαρίων.
Αυτή την εβδομάδα οι crypto – επενδυτές επικεντρώνεται στην εκτιμώμενη μεγάλη άνοδο που ετοιμάζεται να ανακοινώσει την Τετάρτη η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις πληθωριστικές πιέσεις.
Όμως τα υψηλότερα κόστη δανεισμού απομυζούν την ρευστότητα στην οποία στηρίζεται ο κλάδος των κρυπτονομισμάτων και η τιμή του bitcoin δείχνει να πλησιάζει το χαμηλότερο σημείο του 2020.