Τεχνικά προβλήματα στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Κέρδη στην Ευρώπη, απώλειες για το φυσικό αέριο
Ανανεώθηκε:
Στο «αέρα» παραμένουν οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι οποίες ανεστάλησαν στος σήμερα στις 14:26 λόγω τεχνικού προβλήματος που δημιουργήθηκε.
Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ο Γενικός Δείκτης σημείωνε άνοδο 0,94% στις 837,12 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει τα 27,11 εκατ. δολάρια.
Σε ενημέρωση προς τις χρηματιστηριακές εταιρείες η ΕΧΑΕ αναφέρει πως το πρόβλημα αφορά στην αδυναμία εξυπηρέτησης των εφαρμογών ενός σημαντικού αριθμού μελών, που διασυνδέονται μέσω του ODL Gateway.
Η χρηματιστηριακές αγορές είχαν ανοίξει τη συνεδρίαση της Τρίτης με θετικό πρόσημο στους κυριότερους δείκτες της Αθήνας και της Ευρώπης μετά από τις βαριές απώλειες που χαρακτήρισαν τη συνεδρίαση της Δευτέρας, μετά την κλιμάκωση στον ενεργειακό πόλεμο του Πούτιν με την ΕΕ.
Με την Gazprom να κλείνει την στρόφιγγα της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου και τις χώρες της Ευρώπης να προσπαθούν να βρουν κοινές λύση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης οι αγορές ξεκίνησαν τη συνεδρίαση της Δευτέρας αναζητώντας κατεύθυνση, μετά το χθεσινό sell off.
Στις 16:21 το απόγευμα, οι ευρωπαϊκοί δείκτες δείχνουν να ενισχύουν ελαφρώς τα πρωινά κέρδη. Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,55%. Στη Γερμανία ο DAX κατέγραψε κέρδη 0,99%, στη Γαλλία ο CAC 40 υποχώρησε 0,56%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 κέρδισε 0,08%.
Πτώση 10% στο φυσικό αέριο
Απώλειες κοντά στο 10% καταγράφει και η τιμή του φυσικού αερίου, εν μέσω της διαφωνίας μεταξύ της ρωσικής Gazprom και της Siemens Energy του Nord Stream 1, καθώς η αγορά αντιδρά στη διάψευση της γερμανικής Siemens πως έχει αναλάβει τη συντήρηση του ρωσικού αγωγού, παρά το «κλείσιμο» της στρόφιγγας την προηγούμενη Τετάρτη, για μια εργασία επιδιόρθωσης που υποτίθεται πως θα κρατούσε τρεις ημέρες, με το Reuters να μεταδίδει πως η Gazprom δεν θα συνεχίσει να προμηθεύει την Ευρώπη.
Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια φυσικού αερίου, παραδόσεως Οκτωβρίου στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility) καταγράφουν απώλειες 10,7% στα 219,6 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Παράλληλα, μετά την ισχυρή άνοδο της Δευτέρας στο πετρέλαιο μετά από την ανακοίνωση της ελαφράς μείωσης της παραγωγής από τον OPEC+, την Τρίτη, οι τιμές του «μαύρου χρυσού» κινούνται πτωτικά. Συγκεκριμένα, το αμερικανικό αργό (WTI) διαπραγματεύτηκε στα 86,72 δολάρια χάνοντας 0,16% και το Brent έφτασε στα 86,72 δολάρια με πτώση 0,10%.