Tι σημαίνει η μείωση της παραγωγής του OPEC+
Ανανεώθηκε:
Η απόφαση του OPEC+ να μειώσει την παραγωγή του πετρελαίου κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα για τον Οκτώβριο, ποσότητα που ισοδυναμεί μόλις με το 0,1% της παγκόσμιας ζήτησης φαίνεται να έχει τον χαρακτήρα πολιτικής δήλωσης και… συμβολικού μηνύματος.
Οι αναλυτές ευρέως ερμηνεύουν την κίνηση ως μια «πολιτική απόρριψη» κατά της εισήγησης του Τζο Μπάιντεν για αύξηση της ημερήσιας παραγωγής ενέργειας και έκκλησης από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης για συγκράτηση των τιμών. Το «μήνυμα» που λαμβάνουν είναι πως ο OPEC+ χαράζει τη δική του πορεία και θα επιχειρήσει να προστατεύσει τις υψηλότερες τιμές του εμπορεύματος.
Στόχος των παραγωγών πετρελαίου είναι να ενισχύσουν τις τιμές που βρίσκονταν σε πτώση με φόντο τον φόβο των επενδυτών για οικονομική ύφεση. Άλλωστε δεν είναι λίγοι αυτοί που ανησυχούν έντονα για την προοπτική ύφεσης και τη χειμερινή έλλειψη φυσικού αερίου
Σχόλιο σχετικά με αυτό έκανε στο CNBC ο Andrew Lipow, πρόεδρος της Lipow Oil Associates, ο οποίος δήλωσε «Βασικά λένε 'Η μείωση είναι απολύτως εντός των δυνατοτήτων μας και είναι πολύ πιθανό να εφαρμόσουμε μια μείωση, πολύ πιο σημαντική από αυτή’», ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει πως η επιρροή της Ρωσίας είναι ισχυρή στον OPEC+.
«Απορρίφθηκε» η έκκληση Μπάιντεν
Υπενθυμίζεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία τον Ιούλιο έκανε έκκληση για αύξηση της ημερήσιας παραγωγής για να μειώσει τις τιμές και να βοηθήσει την παγκόσμια οικονομία, γενικότερα – και την αμερικανική οικονομία που μαστίζεται από τον πληθωρισμό, ειδικότερα.
Σε ανακοίνωσή της, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιε υπενθυμίζει ότι οι ΗΠΑ πήραν την «ιστορική» απόφαση να χρησιμοποιήσουν τα στρατηγικά αποθέματα αλλά και την απόφαση, «σε συνεργασία με τους συμμάχους», να τεθεί πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου για να διασφαλιστεί η διατήρηση της παγκόσμιας προσφοράς.
Η Καρίν Ζαν-Πιερ υπογραμμίζει επίσης ότι οι ΗΠΑ αύξησαν τη δική τους παραγωγή πετρελαίου κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως από τις αρχές του έτους.
Πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου
Την προηγούμενη εβδομάδα οι χώρες που ανήκουν στην G7 (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ) συμφώνησαν να ορίσουν την τιμή του ρωσικού πετρελαίου για να μειώσουν τα έσοδα της Ρωσίας, με φόντο την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία, αλλά και σε μια προσπάθεια να μειώσουν το κόστος για τους καταναλωτές.
Αυτή την εβδομάδα κατά τη σύνοδο των 27 υπουργών Ενέργειας στις 9/9, η Ευρώπη εξετάζει τις επιλογές της για τη συγκράτηση των τιμών της ενέργειας και καλείται να αποφασίσει αν θα εφαρμόσει πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, «απαντώντας» στην «απειλή» της Ρωσίας για κλείσιμο της «στρόφιγγας» φυσικού αερίου σε όσες χώρες αποφασίσουν επιβολή πλαφόν.
«Κόφτη» στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου προβλέπει και η αμερικανική πρόταση.
Οι αναλυτές της αγοράς εμφανίζονται σκεπτικοί σχετικά με την αποτελεσματικότητα ενός ενδεχόμενου πλαφόν στις τιμές των ρωσικών καυσίμων, κυρίως λαμβάνοντας υπόψιν πως η Κίνα και η Ινδία δεν φαίνονται διατεθειμένες να περιορίσουν την αγορά καυσίμων από την Ρωσία.
«Δεν βλέπω πως [το πλαφόν] θα βοηθήσει σε οποιοδήποτε βαθμό, εκτός από το να ανεβάσει την τιμή του πετρελαίου για όλους», δήλωσε η Wald, με τον Lipow να στέκεται πως η τακτική του πλαφόν δεν είναι βιώσιμη καθώς «προστατεύει τον καταναλωτή» αλλά «δεν μειώνει τη ζήτηση».
Συγκεκριμένα αναφέρει πως οι καταναλωτές «δεν έχουν το κίνητρο να μειώσουν τη ζήτηση… Αυτό σημαίνει πως οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη θα συνεχίσουν να ‘τυπώνουν χρήμα’ για να στηρίξουν τους καταναλωτές και θα βυθίζονται πιο πολύ στο χρέος».
Παράλληλα, σύμφωνα με το Jeff Brown, πρόεδρο της FGE, ο οποίος μιλώντας στο Bloomberg σχολίασε την απόφαση των G7, είπε πως «πρακτικά παίζουν με την φωτιά», γιατί αν η Ρωσία αποφασίσει να πραγματοποιήσει τις απειλές της να κόψει την παροχή ενέργειας, τότε θα πρέπει κάποιος να πληρώσει το τίμημα των αυξημένων τιμών.
«Αδιάφορη» η απόφαση για τις αγορές
Σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές η κίνηση του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών δεν είχε καμία σοβαρή επίπτωση στην αγορά, ενώ το ίδιο συνέβη και τον προηγούμενο μήνα, όταν ο Οργανισμός αποφάσισε να αυξήσει την παραγωγή του «μαύρου χρυσού», επίσης, κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα.
«Ουσιαστικά, είναι σαν να μην είχε επίπτωση στην αγορά» δήλωσε σχετικά στο CNBC η Ellen Wald, πρόεδρος της Transversal Consulting και πρόσθεσε πως το «κρυφό» μήνυμα είναι πιο σημαντικό για την αγορά από την μείωση αυτή καθ’ εαυτή.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση, η τιμή του πετρελαίου είδε άλμα 3%, όμως η ώθηση δεν κράτησε πολύ.