Ρεύμα: «Ηλεκτροσόκ» σε όλη την Ευρώπη με νέα ιστορικά ρεκόρ
Ανανεώθηκε:
Ηλεκτροσόκ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις προκαλεί η νέα εκτίναξη των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την Ευρώπη ακόμη και πάνω από τα 1.050 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με τον ενεργειακό χειμώνα να προμηνύεται ιδιαίτερα βαρύς.
Στην Ελλάδα, η τιμή της μεγαβατώρας βρίσκεται «μια ανάσα» πριν τα 700 ευρώ, έχοντας καταγράψει άλμα της τάξης του 50% και πλέον σε μία μόνο συνεδρίαση, ενώ πάνω από τα 1.000 τη μεγαβατώρα διαπραγματεύονται τα αντίστοιχα συμβόλαια ρεύματος σε Γερμανία και Γαλλία.
Ενδεικτικό της πρωτοφανούς κατάστασης είναι ότι τη Δευτέρα η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τον επόμενο χρόνο στη Γερμανία εκτινάχθηκε ακόμη και πάνω από τα 1.050 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ την προηγούμενη εβδομάδα βρισκόταν στα επίπεδα των 800 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Μόνο σε μία ημέρα, την προηγούμενη Παρασκευή οι τιμές εκτινάχθηκαν πάνω από 25% σε Γερμανία και Γαλλία καθώς η Ρωσία περιορίζει την προσφορά φυσικού αερίου.
Τα στοιχεία αυτά είναι τρομακτικά αν αναλογιστεί κανείς ότι πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο η τιμή της μεγαβατώρας στη Γερμανία ανερχόταν στα 80 ευρώ. Όσο για τη Γαλλία, η τιμή του ρεύματος στο αντίστοιχο συμβόλαιο είχε ήδη σπάσει το φράγμα των 1.000 ευρώ την Παρασκευή, καθώς, πέραν της μείωσης της ρωσικής προσφορά η χώρα βιώνει μείωση στην παραγωγή των πυρηνικών σταθμών.
Κοντά στα 700 ευρώ ανά μεγαβατώρα το ρεύμα στην Ελλάδα
Αντίστοιχα τρομακτική είναι πλέον η εικόνα στη χώρα μας, καθώς η τιμή του ρεύματος «αγγίζει» πλέον τα 700 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Έχοντας καταγράψει άλμα, 54,84% σε σχέση με χθες όταν και κόστιζε 450,30 ευρώ ανά μεγαβατώρα , για σήμερα Δευτέρα 29 Αυγούστου η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας εκτοξεύθηκε εκτινάχθηκε στα 697,25 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ποσό που αποτελεί και νέο νέο ιστορικό υψηλό.
Ιδιαίτερα μεγάλες διακυμάνσεις, σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα καταγράφονται και στο balance των τιμών, με τη χαμηλότερη να ανέρχεται στα 521 ευρώ ανά μεγαβατώρα και την υψηλότερη να καταγράφει νέο υψηλό στα 871 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Αναφορικά με το ενεργειακό μείγμα, το φυσικό αέριο συμμετέχει με 45,85%, οι ΑΠΕ με 19,81%, ο λιγνίτης με 16,33%, τα υδροηλεκτρικά με 8,42% και οι εισαγωγές με 3,42%.
Φωνές για λήψη ενιαίων μέτρων
Η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας εντείνουν τις πιέσεις για λήψη άμεσων, ενιαίων μέτρων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου και πλαφόν στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
«Οι επόμενοι πέντε έως 10 χειμώνες θα είναι φρικτοί εάν δεν ληφθούν μέτρα»: τόνισε χαρακτηριστικά η υπουργός Ενέργειας του Βελγίου Τίνε Φαν ντερ Στράτεν σε μήνυμά της στο Twitter, προσθέτοντας πως «πρέπει να δράσουμε στην πηγή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και να εργαστούμε για το πάγωμα των τιμών φυσικού αερίου».
Αντίστοιχα, υπέρ του πλαφόν τάσσεται πλέον και ο αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ ο οποίος σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως «πρέπει να σταματήσουμε αυτή την τρέλα που βρίσκεται σε εξέλιξη στις αγορές ενέργειας».
«Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μέσω μιας ευρωπαϊκής λύσης» είπε ο Νεχάμερ, που παράλληλα δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να δράσει συλλογικά.
«Κάτι πρέπει να συμβεί. Η αγορά δεν θα αυτορυθμιστεί στην παρούσα μορφή της. Καλώ τους 27 της ΕΕ να σταθούν ενωμένοι για να σταματήσουν άμεσα αυτή την έκρηξη τιμών» τόνισε χαρακτηριστικά.