Χρηματιστήριο: Απώλειες άνω του 2,5% στη σκιά των ΗΠΑ
Με απώλειες άνω του 2,5% ξεκινά την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών παίρνοντας τη σκυτάλη από τις αγορές των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και της Ασίας.
Στις 11:20, ο Γενικός Δείκτης διαμορφωνόταν στις 869,89 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 2,7% ενώ αντίστοιχα ο τζίρος ξεπερνούσε οριακά τα 10 εκατ. ευρώ.
Η πτώση είναι διάχυτη σε όλο το ταμπλό, με τον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE 25 να καταγράφει πτώση 2,86% ενώ εντονότερες είναι οι πιέσεις στον τραπεζικό δείκτη που καταγράφει πτώση 4,80% στις 558,16 μονάδες.
Πτώση και στις ευρωαγορές
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης, με τα κατά τόπους χρηματιστήρια να καταγράφουν πτώση της τάξης του 1% περίπου. Αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει απώλειες 0,8% υποχωρώντας στις 422,58 μονάδες. Αντίστοιχα, στη Γερμανία ο δείκτης DAX καταγράφει απώλειες 1% και βρίσκεται στις 12.837 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 υποχωρεί κατά 1,05% στις 6.207 μονάδες.
Στην Ιταλία ο δείκτης FTSE MIB καταγράφει απώλειες 0,7% στις 21.750 μονάδες, ενώ στην Ισπανία οι απώλειες για τον ισπανικό δείκτη IBEX 35 ανέρχονται σε 1,2% στις 7.956 μονάδες. Σημειώνεται πως το βρετανικό χρηματιστήριο παραμένει κλειστό σήμερα λόγω τραπεζικής αργίας.
«Βουτιά» made in USA
Το αρνητικό κλίμα στην Ελλάδα αλλά και τα διεθνή χρηματιστήρια τροφοδότησαν οι δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος και τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Τζάκσον Χολ των ΗΠΑ ότι οι προσπάθειες μείωσης του πληθωρισμού δεν θα έρθουν χωρίς «πόνο» στην οικονομία.
«Ενώ τα υψηλότερα επιτόκια, η βραδύτερη ανάπτυξη και οι πιο ήπιες συνθήκες στην αγορά εργασίας θα μειώσουν τον πληθωρισμό, θα επιφέρουν επίσης πόνο στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», είπε ο Πάουελ.
«Αυτό είναι το ατυχές κόστος της μείωσης του πληθωρισμού. Αλλά μια αποτυχία αποκατάστασης της σταθερότητας των τιμών θα σήμαινε πολύ μεγαλύτερο πόνο», προσέθεσε.
Οι δηλώσεις Πάουελ είχαν άμεσο αντίκτυπο στο αμερικανικό χρηματιστήριο, το οποίο βίωσε μίνι-κραχ την Παρασκευή, ενώ οι συνέπειες έγιναν αισθητές και στα υπόλοιπα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο.
Συγκεκριμένα, συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 1.008 μονάδες ή 3,03% την Παρασκευή και έκλεισε στις 32.282 μονάδες. Στο 3,37% ανήλθαν οι απώλειες για τον δείκτη S&P 500, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 4.057 μονάδες «χάνοντας όλα τα κέρδη του Αυγούστου ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υπέστη απώλειες 3,94% για να κλείσει στις 12.141 μονάδες.