ΑΓΟΡΕΣ

Στο «κόκκινο» οι διεθνείς αγορές: Πληθωρισμός και επιτόκια επιταχύνουν την περιδίνηση

Στο «κόκκινο» οι διεθνείς αγορές: Πληθωρισμός και επιτόκια επιταχύνουν την περιδίνηση
Στο άνοιγμα της συνεδρίασης, οι απώλειες στις ΗΠΑ ξεπέρασαν το 2% AP Photo

Στη δίνη των πληθωριστικών πιέσεων, που με τη σειρά τους εντείνουν τους φόβους για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων βρίσκονται οι αγορές παγκοσμίως.

Στο άνοιγμα της συνεδρίασης, οι απώλειες στις ΗΠΑ ξεπέρασαν το 2%, ενώ το ελληνικό χρηματιστήριο για μια ακόμη συνεδρίαση βρέθηκε κάτω από τις 800 μονάδες.
Όπως αναφέρουν διεθνείς αναλυτές, το «βαρόμετρο» για την πτώση των αγορών αποτέλεσε η ανακοίνωση της πορείας του πληθωρισμού στις ΗΠΑ που έφτασε το 9,1%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις.

Η εξέλιξη αυτή τροφοδοτεί την πρόβλεψη πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) επιταχύνει τον προγραμματισμό της αναφορικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων, ανεβάζοντας περαιτέρω το κόστος δανεισμού στην αμερικανική οικονομία. Γεγονός που με τη σειρά του κάνει ολοένα και πιο πιθανό το ενδεχόμενο ύφεσης στις ΗΠΑ.

Έτσι, και σε συνέχεια των χθεσινών απωλειών, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 2% ή 610 μονάδες και διαμορφώνεται στις 30.162 μονάδες. Αντίστοιχα, ο δείκτης S&P 500 χάνει 2,03% και υποχωρεί στις 3.724 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εμφανίζει απώλειες 2,06% και διαμορφώνεται στις 11.016 μονάδες.

Κάτω από τις 800 μονάδες η Αθήνα

Αντίστοιχα, και μετά από δύο ανοδικές συνεδριάσεις, με απώλειες έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, με την πτώση να έχει κυρίως τραπεζικά αίτια.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,86% στις 796,41 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 62,12 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,91%, στις 1.905,21 μονάδες, ενώ οι απώλειες για τοn Mid Cap ήταν 0,46%.

Αρνητικός πρωταγωνιστής αναδείχθηκε ο τραπεζικός δείκτης, κλείνοντας με πτώση 3,09% στις 452,67 μονάδες. Ως προς τις επιμέρους μετοχές, η Εθνική Τράπεζα έκλεισε με απώλειες 5,07%, η Titan με 3,85% και η Λάμδα με 3,83% αντίστοιχα. Άνω του 2% ήταν οι απωλειες για τις μετοχές των Alpha Bank, Πειραιώς, Quest, Μυτιληναίος και Σαράντης και άνω του 1% οι απώλειες για Eurobank, ΑΔΜΗΕ και Jumbo.