ΑΓΟΡΕΣ

Αύξηση 13% στη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου - Ξανά στα 90 ευρώ η μεγαβατώρα

Οι επενδυτές εκτιμούν πως σε βάθος εξαμήνου οι τιμές του αερίου θα αυξηθούν και δεν θα μειωθούν. AP Photo / Martha Irvine

Αύξηση 13% καταγράφει σήμερα η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), με την τιμή της θερμικής μεγαβατώρας να διαμορφώνεται στα 90,3 ευρώ.

Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι τα μεσοπρόθεσμα συμβόλαια φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς κινούνται υψηλότερα σε σχέση με την spot αγορά. Αυτό δείχνει πως οι επενδυτές εκτιμούν πως σε βάθος εξαμήνου οι τιμές του αερίου θα αυξηθούν και δεν θα μειωθούν.

Ενδεικτικά, οι τιμή του συμβολαίου παράδοσης Αυγούστου διαμορφώνεται στα 91,50 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα και η τιμή του συμβολαίου παράδοσης Σεπτέμβριου διαμορφώνεται στα 94 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

Η άνοδος των τιμών οφείλεται στην γενική εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην αναπλήρωση των 130 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου που εισάγει από τη Ρωσία σε ετήσια βάση.

Είναι πλέον εμφανές πως η στρατηγική απεξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο, περνά μέσα από το υγροποιημένο φυσικό αέριο, αλλά υπάρχουν περιορισμοί στο τί μπορεί να προμηθευτεί η ΕΕ.

Ενδεικτικά, αν και το σύνολο της παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου διεθνώς ανήλθε το 2021 σε 513 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, η μερίδα του λέοντος κατέληξε στην Ασία. Από αυτές τις ποσότητες ευελπιστεί να κτίσει αποθέματα η ΕΕ.

Η Ελλάδα θα απαιτηθεί να αναπληρώσει 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου σε ετήσια βάση, όταν η Ιταλία χρειάζεται να αναπληρώσει 25 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου. Υπενθυμίζεται ότι πολλές χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης εξαρτώνται σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό από το ρωσικό αέριο.

Την ίδια στιγμή, το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί την ενέργεια για να ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία. Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις, η Gazprom έχει ήδη αποκόψει χώρες όπως η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Δανία από το ρωσικό αέριο, επειδή δεν συμμορφώθηκαν με τις απαιτήσεις της για χρήση του νέου μηχανισμού πληρωμών σε ρούβλια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης