Ζιμπάμπουε: Εκδίδει χαρτονομίσματα ρήτρας δολαρίου για να αντιμετωπίσει την κρίση ρευστότητας
Τι σχέση έχει το δολάριο των ΗΠΑ, το ραντ της Νότιας Αφρικής, η βρετανική λίρα, η ινδική ρουπία, το γιεν Ιαπωνίας και το κινεζικό γουάν;
Είναι μερικά από τα νομίσματα που χρησιμοποιούνται στη Ζιμπάμπουε ως λύση στο πρόβλημα της χώρας λόγω του υπερπληθωρισμού.
Από το 2009, η Ζιμπάμπουε έχει χρησιμοποιήσει πολλά νομίσματα αντί του δικού της, αφού ο υπερπληθωρισμός της τάξης 5.000 τοις εκατό, εκμηδένισε την αγοραστική αξία του.
Η χρήση πολλαπλών νομισμάτων οδήγησε σε αποπληθωρισμό του 2,3%, σύμφωνα με τον διοικητή της τράπεζας της Ζιμπάμπουε Τζον Μανγκούντια (John Mangudya).
«Αλλάξαμε σε ένα σύστημα πολλαπλών νομισμάτων για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 0% και ήταν μαγικό», δήλωσε ο διοικητής.
Χώρα των τρισεκατομμυριούχων
Στη Ζιμπάμπουε κάποια στιγμή υπήρχε χαρτονόμισμα των 100 τρισεκατομμυρίων δολαρίων Ζιμπάμπουε(100.000.000.000.000 Ζ). Επίσης, υπάρχουν χαρτονομίσματα των δέκα τρισεκατομμυρίων (10,000,000,000,000 Ζ) και του ενός τρισεκατομμυρίου (1.000.000.000.000 Ζ), τα οποία και μπορούσαν να ανταλλαγεί με δολάρια ΗΠΑ μέχρι το τέλος του Απριλίου το 2016. Το χαρτονόμισμα των 100 τρισεκατομμυρίων άξιζε μόνο 0,40 δολάρια.
Όταν ο πληθωρισμός έφτασε στο 230.000.000% το 2009, η κεντρική τράπεζα της Ζιμπάμπουε –ιδρύματος γνωστού για την αδυναμία της να καταπολεμήσει τον υπερπληθωρισμό– ανακήρυξε το δολάριο ΗΠΑ ως επίσημο νόμισμα της χώρας
Η χώρα έπρεπε να συνεχίσει την εκτυπώνει χρήματα. Οι τιμές άλλαζαν από λεπτό σε λεπτό, προκαλώντας άγχος στους καταναλωτές λόγω των διακυμάνσεων.
«Ήταν τρομερό. Έπρεπε να πληρώσεις για τον καφέ σου πριν τον πιείς, γιατί αν περίμενες το κόστος θα αυξανόταν μέσα σε λίγα λεπτά», δήλωσε ο επιχειρηματίας Σίνγκι Μινιέζα (Shingi Minyeza), πρόεδρος της Vinal Investments.
Το δολάριο είναι ο βασιλιάς
Το δολάριο ΗΠΑ είναι το νόμισμα που προτιμάται στη Ζιμπάμπουε προς το παρόν. Πολλά αλλά είναι, επίσης, ευπρόσδεκτα.
«Αυτό που λέμε είναι ότι, δεδομένου ότι μπορούμε να εισάγουμε και να εξάγουμε προϊόντα από τη Νότια Αφρική, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ραντ. Εάν κάνουμε εισαγωγή από την Κίνα, μπορούμε να χρησιμοποιήσετε το γουάν. Το δολάριο των ΗΠΑ είναι το αποθεματικό μας νόμισμα», εξήγησε ο Μανγκούντια.
Η Ζιμπάμπουε φαίνεται να βρίσκεται μακριά από την επανακυκλοφορία του δικού της νομίσματος. Αντ' αυτού, έχει κέρματα που ονομάζει «ομόλογα». Για κάθε τέτοιο νόμισμα–υποσχετική που κυκλοφορεί, υποτίθεται πως διακρατείται η αντίστοιχη δολαριακή αξία στην κεντρική τράπεζα της Ζιμπάμπουε.
Στη χώρα υπάρχουν τέτοια νομίσματα αξίας άνω των 13 δισ. δολαρίων ΗΠΑ, αλλά προσφάτως οι τράπεζες έχουν αρχίσει να τυπώνουν τραπεζογραμμάτια–υποσχετικές αξίας έως και 20 δολαρίων ΗΠΑ, λόγω της έλλειψης ρευστότητας.
Τελικά όσο αλλάζουν τα πράγματα, τόσο η επιστροφή στα βασικά μοιάζει η μόνη λύση.