Αισιοδοξούν οι τράπεζες μετά τα στρες τεστ, καθοριστική η πράξη του υπουργικού συμβουλίου
Αισιοδοξία εκφράζεται από τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών για κάλυψη των αναγκών μετά την ανακοίνωση των στρες τεστ ενώ η αυριανή πράξη του υπουργικού συμβουλίου για τους όρους της Αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου είναι καθοριστική.
Στο προσκήνιο έρχονται τα σχέδια κεφαλαιακής αποκατάστασης (capital plans) των τραπεζών και οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, που θα κρίνουν και την επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησης, μετά την ανακοίνωση των στρες τεστ.
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δεν έκρυβε εκπλήξεις καθώς θεωρούνται αναμενόμενα από τους αναλυτές και τους διεθνείς οίκους.
Οι κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είναι : 4,391 δισ. ευρώ στο βασικό σενάριο και 14,4 δισ. στο δυσμενές.
Οι τράπεζες εμφανίζονται αισιόδοξες για το αποτέλεσμα, ωστόσο αναμένουν αύριο την Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου που θα ορίσει τα ελάχιστα κεφάλαια που καλούνται να καλύψουν από ιδιωτικούς πόρους, καθώς η τελευταία συμφωνία με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ (DGComp) προβλέπει ότι θα καλυφθεί από επενδυτές όχι μόνο το κεφαλαιακό έλλειμμα από το βασικό σενάριο, αλλά και μέρος του δυσμενούς, όπως έχει επισημάνει το CNN Greece.
Επίσης, παραμένει «γρίφος» η αναλογία κοινών μετοχών και ειδικών μετατρέψιμων ομολόγων (CoCos) σε μετοχές με τις οποίες θα μετέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Τα CoCos είναι «υπό αίρεση» μετατρέψιμα ομόλογα με ψηλή απόδοση (8% έως 10%) που μπορούν να μετατραπούν σε κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου. Τα CoCos θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των ζημιών που προκύπτουν από το δυσμενές μακροοικονομικό σενάριο που χρησιμοποιήθηκε στην άσκηση αντοχής.
Η μεγάλη «ψαλίδα» των κεφαλαιακών αναγκών μεταξύ βασικού και δυσμενούς σεναρίου εγείρει ανησυχίες στους επενδυτές, καθώς το ΤΧΣ θα κληθεί να διαθέσει σημαντικά κεφάλαια και μάλιστα, με τις νέες μετοχές του να έχουν πλήρη δικαιώματα ψήφου. Γι’ αυτό και αναμένονται οι κρίσιμες τεχνικές λεπτομέρειες, ώστε να αποσαφηνιστεί το τοπίο, κυρίως για τις τράπεζες με τις μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες, ώστε από τη Δευτέρα που ξεκινούν τα τελικά reoadshows με τους ξένους θεσμικούς και τα μεγάλα funds να μπορούν να κάνουν το τελικό «στενό μαρκάρισμα» στους επενδυτές και να εξασφαλίσουν την συμμετοχή τους στις ΑΜΚ.
Πονοκέφαλος το τμήμα κάλυψης του δυσμενούς σεναρίου
Τραπεζικές και κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την ελπίδα ότι θα βρεθούν τα ιδιωτικά κεφάλαια, από ξένους και Έλληνες επενδυτές για να καλύψουν τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. «Ελπίζω και πιστεύω να τα καταφέρουμε όλοι», σχολίασε στο CNN Greece διευθύνων σύμβουλος συστημικής τράπεζας.
«Τις κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν από το βασικό σενάριο και το AQR θα τις καλύψουν όλοι. Μέρος από το δυσμενές, θα καταφέρουν μία ή δύο τράπεζες», εκτιμούσε στο CNN Greece, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος συστημικής τράπεζας.
Οι κεφαλαιακές ανάγκες
Από τους ελέγχους της ΕΚΤ προκύπτει ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει τις μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 2,13 δισ. ευρώ στο βασικό και 4,933 δισ. ευρώ στο δυσμενές σενάριο.
Η εικόνα αυτή αποδίδεται πρώτον, στην αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του δημοσίου, ύψους 750 εκατ. ευρώ, που μείωσε ισόποσα τα κεφάλαιά της και δεύτερον, στις «αδικαιολόγητα» αυστηρές παραδοχές όσον αφορά τα δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις βάσει των οποίων διενήργησε τα stress tests η ΕΚΤ. Στην τράπεζα υπάρχει αισιοδοξία ότι θα καλύψει πλήρως με ιδιωτικά κεφάλαια και μάλιστα γρήγορα τα 2,13 δισ. ευρώ του βασικού σεναρίου.
Για την Εθνική Τράπεζα οι κεφαλαιακές ανάγκες ανέρχονται σε 1,576 δισ. ευρώ στο βασικό σενάριο και 4,6 δισ. στο δυσμενές.
Το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών τη Alpha Bank ανέρχεται σε 2,743 δισ. ευρώ (δυσμενές σενάριο), εκ των οποίων 263 εκατ. ευρώ στο βασικό. Η τράπεζα κατέγραψε το μικρότερο κεφαλαιακό κενό στο βασικό σενάριο και το δεύτερο χαμηλότερο στο δυσμενές, με την διοίκηση της να δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε αυτή την επιτυχία.
Για την Eurobank το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών ανέρχεται σε 2,122 δισ. ευρώ (δυσμενές σενάριο), εκ των οποίων 339 εκατ. ευρώ στο βασικό.Η Eurobank καταγράφει τις μικρότερες συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες και το δεύτερο χαμηλότερο βασικό σενάριο. Στόχος της διοίκησης είναι να επιδιώξει τη μέγιστη συμμετοχή και την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων υψηλής ποιότητας, απευθυνόμενη στους υφιστάμενους, καθώς και σε νέους ιδιώτες μετόχους με στόχο την πλήρη κεφαλαιακή της θωράκιση.
Έτερο κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος σημείωνε ότι, οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα είναι χαμηλότερες από τις κεφαλαιακές ανάγκες που ανακοινώθηκαν σήμερα από την ΕΚΤ, καθώς θα προσμετρηθούν τα οφέλη από τη διαχείριση στοιχείων του παθητικού και συγκεκριμένα από την επαναγορά ομολόγων, υβριδικών κτλ., από το γεγονός ότι αναγνωρίζεται ο αναβαλλόμενος φόρος ως εποπτικό κεφάλαιο και από τo το σύνολο των κεφαλαίων που θα δημιουργήσει η κάθε τράπεζα εσωτερικά μέσω της υλοποίησης των σχεδίων αναδιάρθρωσης.
Εφόσον, οι 4 τράπεζες αντλήσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια θα αποφευχθεί η αναγκαστική διάσωση εκ των έσω (bail in) που προβλέπει την συμμετοχή στις ζημίες των μετόχων και των ομολογιούχων.
Το σύνολο των κεφαλαίων που θα πρέπει να αντλήσουν οι τράπεζες από τις αγορές, αντιστοιχεί στο άθροισμα των ζημιών που προέκυψαν από τις ασκήσεις προσομοίωσης του βασικού μακροοικονομικού σεναρίου της χώρας (stress tests) και την αξιολόγηση της ποιότητας των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών (Asset Quality Review - AQR)