Τις καλύτερες επιδόσεις κατέγραψαν τα ελληνικά ομόλογα την περασμένη εβδομάδα
Μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται αντιμέτωπη με την ολοένα αυξανόμενη εισροή προσφύγων και μεταναστών, με ένα αδιέξοδο στην διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς και την πολιτική αναταραχή, ωστόσο σε ό,τι αφορά τα ομόλογα της χώρας η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική: πρόκειται για τα ομόλογα με τις καλύτερες αποδόσεις στην ζώνη του ευρώ, την περασμένη εβδομάδα, που αγγίζουν το 6%, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Με την πίεση προς τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, να αυξάνεται από όλες τις πλευρές, η Ελλάδα, όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο, αρχίζει πάλι να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον.
Ενώ τα ελληνικά ομόλογα και μετοχές συγκαταλέγονται στις χειρότερες επιδόσεις του κόσμου για το 2016, σημειώνουν μεγάλη άνοδο τελευταία. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει 180 μονάδες βάσης στο 9,77% από το υψηλό έξι μηνών στις 12 Φεβρουαρίου ενώ ο γενικός δείκτης έχει καταγράψει άνοδο κατά 13% την περασμένη εβδομάδα.
Περίπου 25.000 πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, με άλλους 1.000 να προστίθενται καθημερινά, όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, την Τρίτη.
Οι επενδυτές, στην πλειονότητά τους, κρατούν ουδέτερη στάση την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαφωνούν για το τρόπο αξιολόγησης και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.
«Οι κινήσεις που βλέπουμε αντικατοπτρίζουν τις ευρύτερες κινήσεις που σχετίζονται με αποτροπή του κινδύνου αλλά και ανάληψη ρίσκου», δηλώνει αναλυτής της Societe Generale, στο Bloomberg, ενώ προσθέτει «Είναι προφανές ότι οι επενδυτές ανησυχούν για την προσφυγική κρίση, όμως δεν είναι ξεκάθαρο πως αυτή επηρέαζει τις αγορές.»
Οι Γερμανοί
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε την Δευτέρα ότι η διαφωνία για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης αποτελεί απειλή για το ευρώ. Νωρίτερα είχε ζητήσει από τα άλλα κράτη της Ε.Ε. να μην επιτρέψουν να επικρατήσει «χάος» στην Ελλάδα.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βολφγκανγκ Σόιμπλε, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων μετά την συνάντηση των G20 στην Σαγκάη, άφησε να εννοηθεί ότι η Γερμανία ενδέχεται να αφήσει την Ελλάδα να ανασάνει.
«Η Ελλάδα είναι πιθανό να περάσει την αξιολόγηση καθώς κάποια από τα μέτρα που χρειάζονται για το 2017 και 2018 θα πάνε πιο πίσω, υπό το φως της προσφυγικής κρίσης,» δήλωσε ο Θεόδωρος Πελαγίδης, στέλεχος του Ινστιτούτου Brookings Institution.
Ο γρίφος του ΔΝΤ
Η συνάντηση της περασμένη Δευτέρας δεν στάθηκε ικανή να άρει το αδιέξοδο και να αμβλύνει τις διαφωνίες μεταξύ του ΔΝΤ και των υπολοίπων Θεσμών σχετικά με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε προς την πλευρά του ΔΝΤ ως υπεύθυνο για την καθυστέρηση, τονίζοντας πως πρέπει να υπάρξει πρώτα συμφωνία μεταξύ των Θεσμών.