ΑΓΟΡΕΣ

Υπερβολικές οι αγορές για Deutsche Bank, αλλά όχι για Πορτογαλία και Ελλάδα

Υπερβολικές οι αγορές για Deutsche Bank, αλλά όχι για Πορτογαλία και Ελλάδα
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν (Emmanuel Macron), ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν (Michel Sapin) και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόφλγκανγκ Σόιμπλε (Wolfgang Schaeuble) στη συνέντευξη Τύπου του Γαλλογερμανικού Οικονομικού Συμβουλίου, στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών στο Παρίσι, την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016 REUTERS/Charles Platiau

Προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (11/2) στις Βρυξέλλες, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (Wolfgang Schäuble) δήλωσε ότι οι αναταράξεις στα χρηματιστήρια, που πλήττουν κυρίως τις μεγάλες τράπεζες, οφείλονται σε υπερβολική αντίδραση των αγορών.

«Πιστεύω ότι εν μέρει οφείλονται στην υπερβολική αντίδραση των αγορών», είπε χαρακτηριστικά, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί για την Deutsche Bank. Ερωτηθείς για την έντονη μεταβλητότητα που παρατηρείται στις διεθνείς κεφαλαιαγορές απάντησε: «στο μυαλό μου πάντοτε επικρατούν η συγκέντρωση και η ηρεμία πριν από τις συνόδους του Eurogroup» ("My state of mind is always focused and relaxed before meetings of the Eurogroup" στα αγγλόφωνα Μέσα ή "Meine Gemütslage ist vor jeder Euro-Gruppe immer konzentriert und entspannt zugleich" στα γερμανικά).

H μετοχή της γερμανικής τράπεζας θα υποχωρούσε 6%, ελάχιστα λεπτά μετά τις δηλώσεις αυτές.

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προειδοποιούσε την Πορτογαλία: «θα τη συμβούλευα να μην εκτροχιάζεται από την οδό των μεταρρυθμίσεων», είπε, προσθέτοντας πως είναι επικίνδυνο για τη Λισσαβόνα να συνεχίσει να αναστατώνει τις αγορές, καθώς «βλέπουμε ότι οι αγορές είναι ήδη νευρικές για την Ελλάδα».

Οι αποδόσεις του πορτογαλικού δεκαετούς αυξήθηκαν 80 μονάδες βάσης στο 4,3% από 3,5% χθες, ενώ αυτές του γερμανικού υποχώρησαν στο 0,19% από 0,24% χθες.

Οι τοποθετήσεις Σόιμπλε σχολιάστηκαν σκωπτικά από αναλυτές στα social media, που βλέπουν τους Ευρωπαίους ηγέτες να ποιούν τη νήσσαν για όσα αποτυπώνονται με δραματικό τρόπο στα ταμπλό των διεθνών χρηματιστηρίων· στην περίπτωση των κρατών να επισύρουν το φόβητρο των αγορών, αλλά στην περίπτωση των τραπεζών τους να σηκώνουν τους ώμους, όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει στον τίτλο σχετικού ρεπορτάζ το πρακτορείο Bloomberg.

Ας χαλαρώσουμε...

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Στουμπ (Alexander Stubb), σημειώνοντας ότι η κατάσταση δεν τον ανησυχεί ιδιαίτερα. «Πιθανότατα θα μιλήσουμε γι' αυτό στους διαδρόμους, αλλά δεν είναι στην ατζέντα. Δεν νομίζω ότι θα έπρεπε κιόλας».

O πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας πρότεινε σε όλους να χαλαρώσουν ("relax") σ' αυτήν τη συγκυρία, συγκρίνοντας την κατάσταση με τις αναταράξεις των τριών πρώτων εβδομάδων του Ιανουαρίου. «Σίγουρα ήταν σημαντικές, αλλά θέλουμε το ευρώ και θέλουμε τους μηχανισμούς που προστατεύουν την Ευρωζώνη, ως εκ τούτου δεν ανησυχω».

Καθησυχαστικός στον χορό των αφίξεων εμφανίστηκε και ο Πιερ Μοσκοβισί (Pierre Moscovici), τονίζοντας ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρότερο από πριν, άποψη που συμμερίστηκε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ (Jeroen Dijsselbloem),

Ως προς την Ελλάδα, ο Ολλανδός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι φήμες στον Τύπο περί εκτροχιασμού της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης δεν αληθεύουν: «Έχουμε καλύψει πολύ έδαφος, η διαδικασία συνεχίζεται και είμαι αισιόδοξος πως θα φτάσουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα».

Αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις, δήλωσε -σε αντίθεση με τον Στουμπ- ότι αυτές θα συζητηθούν «όπως πάντα» ("as always we take short of economic situation and I am sure that today we will be some remarks also about the more cute situation in the markets").

Έρωτηθείς ειδικά για την Deutche Bank, ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε: «δεν έχω γνώμη για μεμονωμένες τράπεζες, καθώς υπάρχουν ανεξάρτητες ελεγκτικές αρχές για αυτό».

Είμαι σίγουρος ότι θα το κάνουν. Νομίζω ότι η διαδικασία ενδυνάμωσης των τραπεζών θα συνεχιστεί με την τραπεζική ένωση και την νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία. Οι αγορές χρειάζεται οι τράπεζες να προσαρμοστούν και ίσως αυτό να είναι μέρος του ζητήματος τώρα ("...and the markets need to adjust to that and maybe that's part of the issue at the moment").

Χαρακτήρισε «κλειδί» την διαδικασία της τραπεζικής ένωσης, τονίζοντας ότι αυτή θα είναι η προτεραιότητα του στο πλαίσιο της ολλανδικής προεδρίας τους επόμενους μήνες.

«Δεν βλέπω σχέση ανάμεσα στα δύο», δήλωσε απ' την άλλη ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Παντόαν (Pier Carlo Padoan), ερωτώμενος εάν το ισχύον από 1ης/1/2016 ρυθμιστικό πλαίσιο για τη διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών στο πλαίσιο της περιώνυμης ενοποίησης, ευθύνεται για το τραπεζικό ξεπούλημα αυτών των ημερών.

Για όλα φταίνε οι αγορές

Έως σήμερα αυτήν την εβδομάδα, οι τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη έχουν κατρακυλήσει 9,7% με εμβληματικότερη περίπτωση αυτήν της Deutsche Bank.

Η καταγεγραμμένη εδώ και μήνες έκθεση της τράπεζας στην αγορά παραγώγων με ποσό άνω των 50 τρισ. ευρώ ("DB Financial Report 2014", σ.111, "DB Interim Report as of September 30, 2015", στην τελευταία -σ.39- γίνεται λόγος για πιστωτικό κίνδυνο αναφορικά με τις εκλογές σε Ελλάδα, Ισπανία και τους κινδύνους από πιθανή μη εφαρμογή -implementation- του προγράμματος ), αλλά και η πρόσφατη ανακοίνωσή της για καθαρές ζημιές της τάξης των 6,772 δισ. ευρώ στο οικονομικό έτος 2015 -πρώτη φορά μετά το 2009-, έχουν προκαλέσει πανικό στους επενδυτές, οι οποίοι αμφισβητούν την ικανότητα της Deutshe Bank να αποπληρώσει τα πιο επικίνδυνα ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό της, τα λεγόμενα CoCo's (Contigent Convertible Bonds) ή μετατρέψιμα ομόλογα.

Η ανασφάλεια αυτή έχει εκτοξεύσει τα ασφάλιστρα κινδύνου (cds). σε επίπεδα 2011, όταν η κρίση στην Ευρωζώνη κορυφωνόνταν.

Το κόστος προστασίας των επενδυτών από ενδεχόμενη χρεοκοπία της Deutsche Bank έχει υπερδιπλασιαστεί εντός του 2015, διάστημα στο οποίο οι μετοχές της έχουν χάσει το 39% της αξίας τους.

Ενδεχόμενη χρεοκοπία της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας θα έκανε τη Lehman Brothers να φαντάζει λεπτομέρεια στο δράμα της νέας κανονικότητας που έχει επιβάλλει η κατάρρευση του 2008.

Σήμερα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προτίμησε να μείνει σε αυτά που είχε δηλώσει προ διημέρου στο Bloomberg μετά από τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του στο Παρίσι: ότι δηλαδή δεν ανησυχεί για την Deutsche Bank. Νωρίτερα, ο επικεφαλής της τράπεζας, Τζον Κράιαν (John Cryan), ενημέρωνε τους υπαλλήλους του ότι η θέση της τράπεζας είναι στέρεα ("rock-solid"). Έχοντας επτά μήνες στο τιμόνι, ο Βρετανός CEO διαβεβαίωσε τις αγορές ότι η κεφαλαιακή της επάρκεια της Deutsce Bank είναι τέτοια που να της επιτρέπει την αποπληρωμή των τόκων στις πιο επισφαλείς τοποθετήσεις της.

Γερμανοί αναλυτές θέλουν να πιστεύουν ότι η πορεία των μετοχών της τράπεζας δεν αντανακλά το επιχειρηματικό της μοντέλο -που την έχει παρόλα αυτά φέρει στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών- αλλά την ανασφάλεια που επικρατεί στις αγορές.

Επιλέγοντας για πολλοστή φορά να μην βλέπουν τα προβλήματα αρχιτεκτονικής του χρηματοπιστωτικού τους συστήματος, οι Ευρωπαίοι προτιμούν να κάνουν αναφορές στην επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού ως λόγο απειλής της κερδοφορίας των τραπεζών (παρά το γεγονός ότι η αντισυμβατική νομισματική πολιτική τις έχει βοηθήσει να ελαφρύνουν τους ισολογισμούς τους), την πορεία της κινεζικής οικονομίας.