ΑΓΟΡΕΣ

Ντράγκι: Δυνάμεις στην παγκόσμια οικονομία συνωμοτούν για να κρατήσουν χαμηλά τον πληθωρισμό

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ECB

«Υπάρχουν δυνάμεις στην παγκόσμια οικονομία σήμερα που συνωμοτούν για να κρατήσουν τον πληθωρισμό χαμηλά», δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank) στη Φρανκφούρτη.

Κατά τον ίδιο οι εν λόγω δυνάμεις θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την επιστροφή του πληθωρισμού της ευρωζώνης στο 2%, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο θα πρέπει να οδηγήσουν σε έναν μόνιμα χαμηλό ποσοστό πληθωρισμού.

Στην βάση αυτή ο κ. Ντράγκι ξεκαθάρισε πως οι παγκόσμιες πιέσεις που πιέζουν πτωτικά τον πληθωρισμό, δεν αποτελούν δικαιολογία για μία πιθανή απραξία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Αυτό που έχει σημασία είναι οι κεντρικές τράπεζες να δρουν σύμφωνα με τις δημοσιονομικές τους πολιτικές, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους», είπε.

«Αν υιοθετήσουμε μια στάση αναμονής και παρατείνουμε την πολιτική, αυτό θα φέρει κινδύνους. Πιο συγκεκριμένα, παρατεταμένες προσδοκίες που θα οδηγήσουν σε έναν επίμονα πιο αδύναμο πληθωρισμό», ανέφερε μιλώντας στην Bundesbank και προσέθεσε: «Και αν συνέβαινε αυτό, θα χρειαζόμασταν μια ακόμη πιο ικανοποιητική νομισματική πολιτική ώστε να το αντιστρέψουμε», πρόσθεσε ο πρόεδρος, συμπληρώνοντας ότι «αν το δούμε από αυτή την οπτική, οι κίνδυνοι αν δράσουμε πολύ αργά είναι πιο σημαντικοί από το αν δράσουμε πολύ νωρίς».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι αν η κεντρική τράπεζα συμβιβαζόταν και συμφωνούσε σε μακρές περιόδους μέχρι ο πληθωρισμός να επιστρέψει στο στόχο, απλά θα διαιώνιζε τον αντιπληθωρισμό.

Είναι ωστόσο χαρακτηριστικό πως οι δηλωσίες Ντράγκι δεν επηρέασαν το ευρώ. Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου κινείται πάνω από τα 1,11 δολάρια. Σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,28% και διαμορφώνεται στα 1,1118 δολάρια. Το ευρώ βρίσκεται στα 130,990 γεν, στο 0,7608 με τη στερλίνα και στο 1,1184 με το ελβετικό φράγκο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης