Κινήσεις εξωστρέφειας από τις ελληνικές τράπεζες
Στον αστερισμό των διεθνών επενδυτικών ραντεβού θα βρεθούν το αμέσως επόμενο διάστημα οι ελληνικές τράπεζες και μεγάλες εισηγμένες εταιρείες.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών, η Κεφαλαιαγορά και τα... βαριά χαρτιά θέλουν να βάλουν μπροστά τις ατμομηχανές μετά και την αναβάθμιση της χώρας από την S&P.
Οι ξένοι επενδυτές, αν και παραμένουν επιφυλακτικοί για τη χώρα, ιδιαίτερα όσο βλέπουν ότι η πολιτική αστάθεια επανέρχεται, εντούτοις δεν λένε όχι σε επιλεγμένα ελληνικά business stories, ιδιαίτερα μετά την ολοκλήρωση με επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Και θα έρθει η ώρα να το αποδείξουν, στα road shows που μεγάλοι διεθνείς αλλά και εγχώριοι οίκοι έχουν οργανώσει.
Σήμερα η χρηματιστηριακή της Τράπεζας Πειραιώς οργανώνει road show στο Παρίσι, υποδεχόμενη σημαντικούς ξένους επενδυτές, ενώ στις 18-19 Φεβρουάριου η UBS οργανώνει τραπεζικό συνέδριο στο Μιλάνο.
Ακολουθεί η JP Morgan με το ετήσιο road show της στο Λονδίνο στις 3 - 4 Μαρτίου, ενώ στις 15-17 Μαρτίου η Morgan Stanley πραγματοποιεί το μεγάλο τραπεζικό της ετήσιο συνέδριο στo City.
Οι ελληνικές εταιρείες που έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν σε αυτές τις τετ α τετ επενδυτικές συναντήσεις είναι προετοιμασμένες να απαντήσουν σε σωρεία ερωτημάτων που άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με τις τράπεζες.
Πρωτίστως, με την περίοδο άρσης των capital controls, καθώς οι ξένοι επενδυτές γνωρίζουν πως αυτή η εξέλιξη θα αναδιαρθρώσει τις συνολικές εργασίες των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων τα οποία πραγματοποιούν μία γιγάντια προσπάθεια επαναφοράς των καταθέσεων. Στόχος των τραπεζών είναι η επιστροφή στα... γκισέ περίπου 40 δισ. ευρώ που βρίσκονται στα μπαούλα και τις θυρίδες και όχι στο εξωτερικό. Προκειμένου όμως αυτό να συντελεστεί οι καταθέτες πρέπει να νιώσουν ελεύθεροι από δεσμεύσεις και το τραπεζικό σύστημα να σταθεροποιηθεί.
Το έτερο ζήτημα που απασχολεί τους ξένους επενδυτές είναι η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών και κυρίως των επιχειρηματικών δανείων, που αποτελεί και θέμα της ατζέντας για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής της οικονομίας από τους δανειστές.
Υπενθυμίζεται πως διαφοροποιείται το θεσμικό πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια καθώς αναμένεται να γίνει ελαστικότερο ως προς την προστασία τουλάχιστον σε ότι αφορά το κομμάτι των πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις. Η αναδιάρθρωση και η εξυγίανση του χαρτοφυλακίου των χορηγήσεων των τραπεζών είναι συνυφασμένη με την χορήγηση νέων δανείων, προϋπόθεση για την επαναφορά της οικονομίας σε συνθήκες ανάκαμψης.
Έτερο ζήτημα στην ατζέντα των διεθνών επενδυτών είναι η επαναφορά στην κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων. Και αυτό γιατί σημαντικοί οίκοι και funds έχουν μπει μετοχικά στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες πρέπει να δώσουν απόδοση σε ότι αφορά την επένδυση των διεθνών παιχτών που πραγματοποίησαν μέσα από την ανακεφαλαιοποίησή τους.
Τέλος, πρωτίστως οι τράπεζες θα κληθούν να απαντήσουν και σε ερωτήματα σχετικά με την πολιτική ανασφάλεια, η οποία καθίσταται όλο και εντονότερη καθώς οι κοινωνικές αντιδράσεις πληθαίνουν για το ασφαλιστικό, ενώ ακολουθούν κρίσιμα επίσης θέματα ως την πρώτη αξιολόγηση, με το μεταναστευτικό να απειλεί την ευρωπαϊκή συνοχή.