ΑΓΟΡΕΣ

Κρίση χειρότερη από την Lehman Brothers περιμένει η RBS

Κρίση χειρότερη από την Lehman Brothers περιμένει η RBS
REUTERS

H RBS συμβουλεύει τους πελάτες της να προετοιμαστούν για μια «κατακλυσμική χρονιά» και μια παγκόσμια κρίση αποπληθωρισμού, προειδοποιώντας ότι οι μεγάλες χρηματαγορές θα μπορούσαν να καταγράψουν πτώση κατά ένα πέμπτο και το πετρέλαιο να φτάσει στα 16 δολάρια το βαρέλι.

Το ενημερωτικό σημείωμα της Royal Bank of Scotland, κάνει λόγο για προειδοποιητικά σημάδια των αγορών που ταυτίζονται με αυτά που υπήρχαν λίγο πριν την κρίση της Lehman το 2008.

«Πουλήστε τα πάντα εκτός από ομόλογα υψηλής αξίας. Είναι ζήτημα επιστροφής κεφαλαίου και όχι απόδοσης κεφαλαίου. Σε μια αίθουσα γεμάτη κόσμο, οι έξοδοι κινδύνου είναι μικρές».

Σύμφωνα με την RBS, οι κόκκινες σημαίες των τραπεζών για το 2016 – η πτώση του πετρελαίου, η αστάθεια στην Κίνα, η συρρίκνωση του παγκόσμιου εμπορίου, το αυξανόμενο χρέος, τα αδύναμα εταιρικά δάνεια και ο αποπληθωρισμός – έχουν ήδη υψωθεί μόλις την πρώτη εβδομάδα διαπραγμάτευσης, στις αρχές του νέου έτους.
«Πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να φοβούνται», αναφέρεται στο σημείωμα.

Η Morgan Stanley έχει ήδη προειδοποιήσει για την πτώση του πετρελαίου έως και τα 20 δολάρια το βαρέλι. Σύμφωνα με την RBS, αν η τιμή του πέσει κάτω από τα 30 δολάρια τότε τα 16 δολάρια θα αρχίσουν τα διαφαίνονται στον ορίζοντα.

Ο κόσμος βρίσκεται σε μια παγκόσμια ύφεση, αναφέρει το σημείωμα και η RBS συγκρίνει τη διάθεση στην αγορά με εκείνη του 2008, πριν την κατάρρευση της Lehman Brothers και την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Τουλάχιστον τότε, οι αναδυόμενες αγορές ήταν εκεί για να «σώσουν» τον κόσμο από την ολοκληρωτική κατάρρευση.

Η Κίνα δεν μπορεί αυτή τη φορά, πόσο μάλλον οποιαδήποτε άλλη μεγάλη αναδυόμενη αγορά. Η RBS παραμένει «βαθιά προβληματισμένη» και προειδοποιεί ότι χωρίς να επιτρέπει μια μαζική υποτίμηση του νομίσματός της – κατά περίπου 20% - η Κίνα δεν μπορεί να βοηθήσει.

Η RBS πιστεύει ότι η Κίνα υπέστη μια μαζική εκροή κεφαλαίων το Δεκέμβριο - ίσως έως και 170 δις $ - με πολλά από αυτά τα χρήματα να πηγαίνουν κατ 'ευθείαν στο δολάριο. Ένα διάγραμμα που δείχνει τις κινεζικές εκροές το 2015 «είναι σίγουρα το πιο σημαντικό διάγραμμα στον κόσμο».