ΑΓΟΡΕΣ

Συνεχίζεται το αρνητικό σερί στα διεθνή χρηματιστήρια λόγω Κίνας

Συνεχίζεται το αρνητικό σερί στα διεθνή χρηματιστήρια λόγω Κίνας
Με λίγη φαντασία θα μπορούσε να είναι ο Σκεπτόμενος του Ροντέν, αλλά είναι άλλος ένας απογοητευμένος trader στα πατώματα του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, που παρακολουθεί την υποχώρηση των μετοχών τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2015 και αυτό που οι στατιστικές δείχνουν ως το χειρότερο ξεκίνημα έτους για τον Dow Jones από το 1932. Τέσσερις ημέρες μετά, ο ίδιος άνθρωπος πιθανότατα να βρίσκεται στην ίδια θέση με το ίδιο ύφος · χωρίς πολλή φαντασία REUTERS/Lucas Jackson

Το χειρότερο ξεκίνημα έτους από το 2000 πραγματοποιούν οι μετοχές παγκοσμίως. Οι τριγμοί στις διεθνείς χρηματαγορές συνεχίστηκαν σήμερα (7/1) με την Κίνα στο επίκεντρο της ανησυχίας των επενδυτών, εξαιτίας της υποτίμησης του γουάν και του πανικού στα κινεζικά χρηματιστήρια, σε μια ημέρα με έντονη ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητα.

Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με πτώση γύρω στο 2%, επεκτείνοντας τις απώλειες της εβδομάδας στο 5,38% (Stoxx Europe 600), ενώ οι αμερικανικές στο μέσο της συνεδρίασης κινούνταν με απώλειες της τάξης του 1%, τις οποίες επέκτειναν αργότερα, παραμένοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Οκτώβριο.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν για τρίτη φορά μέσα σε τέσσερις ημέρες (εξαίρεση η Τρίτη) με μεγάλους χαμένους τις μεταλλευτικές και τις ενεργειακές εισηγμένες.

Ο δείκτης Stoxx Europe 600 Basic Resources των δεκαεπτά μεγαλύτερων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων βασικών μετάλλων, εξορύξεων και δασοκομίας (οκτώ βρετανικές, δύο φινλανδικές, δύο σουηδικές, μία ιταλική, μία νορβηγική, μια αυστριακή, μία γαλλική και την ArcelloMittal από το Λουξεμβούργο) έχει καταγράψει τις πρώτες ημέρες του 2016 ένα ολοστρόγγυλο -10%, πέφτοντας σε επίπεδα 2009, ενώ ο Stoxx Europe 600 Oil & Gas έχει καταγράψει απώλειες 6,18%.

Οι φόβοι ότι η ανάπτυξη αλλά και η εγχώρια ζήτηση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα από όσο έχει γίνει αντιληπτό έχει επαναφέρει τη ψυχολογία κοπαδιού σε επενδυτές και διαχειριστές κεφαλαίων, που αλλιώς περίμεναν το 2016 και αλλιώς τους ξεκίνησε.

Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι το καθοδικό σερί φαίνεται μέχρι στιγμής να μην έχει ακόμα επηρεαστεί από το μπαράζ γεωπολιτικών επεισοδίων, που συσσωρεύονται στην έναρξη του έτους.

Έτος Ευρώπης

Για την Ευρώπη οι αναλυτές έχουν προεξοφλήσει ότι το 2016 θα κλείσει με θετικό ισοζύγιο, καθώς υπάρχει ακόμα χώρος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που όπως κάθε μη συμβατικό μέτρο νομισματικής πολιτικής που σέβεται τον παρεμβατισμό των κεντρικών τραπεζιτών φροντίζει να διατηρεί ψηλά τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και δη των μετοχών.

Προς το παρόν, αυτό που λέει η ιστορία της πρώτης εβδομάδας του 2016 για τα χρηματιστήρια της Ευρώπης είναι ότι η ζήτηση για ευρωπαϊκά προϊόντα στην Κίνα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα. Αν η φυγή κεφαλαίων συνεχιστεί από την κινεζική αγορά, πώς θα στηριχτεί η εγχώρια ζήτηση;

Οποιαδήποτε είδηση, πλέον, από το Πεκίνο είναι ικανή να ανεβοκατεβάσει τη διάθεση των Ευρωπαίων επενδυτών. Η σημερινή ανακοίνωση από τις εποπτικές αρχές της Κίνας (China Securities Regulatory Commission - CSRC), μέσω του επίσημου λογαριασμού στο Weibo, ότι σταματά από αύριο η λειτουργία του συστήματος αυτόματης διακοπής συναλλαγών (#circuitbreaker), το οποίο προκάλεσε την αναστολή των συνεδριάσεων σήμερα και τη Δευτέρα («έφερε περισσότερα αρνητικά από θετικά», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Deng Ge της CSRC), έδωσε μερικές ανάσες στα ταμπλό.

Μετά την ανακοίνωση των κινεζικών αρχών, ο Stoxx Europe 600 επανέκτησε κάποιο από το χαμένο έδαφος των πρώτων ωρών και, τελικά έκλεισε με -2,2%, έχοντας νωρίτερα απώλειες έως και 3,6%. Σε κάθε περίπτωση, ο σύνθετος δείκτης των εξακοσίων ευρωπαϊκών εισηγμένων από δεκαοκτώ χώρες της Ευρώπης επιστρέφει στις κακές επιδόσεις του Αυγούστου, όταν κατέρρεαν –για δεύτερη φορά μέσα στο καλοκαίρι- τα κινεζικά χρηματιστήρια.

Γερμανοβρετανικά αδιέξοδα

Σε αυτό το κλίμα, ο μεγάλος χαμένος της ημέρας ήταν ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης, που έκλεισε με απώλειες 2,3% στις 9.979,85 μονάδες, πέφτοντας κάτω από το ψυχολογικό όριο των 10.000 για πρώτη φορά από τον περασμένο Οκτώβριο.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ένιωσε πρώτη τον πανικό. ΒΜW και Daimler είδαν τις μετοχές τους να χάνουν πάνω από το 3,8% της αξίας τους, ενώ η μετοχή της Volkswagen, που αντιμετωπίζει πρόστιμα ρεκόρ από τις ΗΠΑ, έκλεισε με -3,3%, αθροίζοντας τις απώλειες της πρώτης εβδομάδας του μαρτυρικού –όπως προμηνύεται- 2016 στο 14%.

Οι απώλειες αντανακλούν την έκθεση των Γερμανών εξαγωγέων στην κινεζική αγορά, με τα αυτοκίνητα να αναλογούν στο ένα τρίτο των 75 δισ. ευρώ σε εξαγωγές προς αυτήν. Δεν έχουν περάσει ούτε τρεις μήνες από την τελευταία επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ (Angela Merkel) στην Κίνα, όπου η Γερμανίδα καγκελάριος συνοδευόταν από τα μεγαλύτερα ονόματα του επιχειρηματικού κατεστημένου της χώρας της –προεξάρχοντος του Ματίας Μίλλερ (Matthias Müller) της Volkswagen.

Οι βασικοί ανταγωνιστές των Γερμανών στην πορεία προς Ανατολάς (αλλιώς, ποιος θα κερδίσει την εύνοια του Πεκίνου) βρέθηκαν κι αυτοί στο κόκκινο.

Το Σίτι ακολούθησε την Φρανκφούρτη στον κατήφορο της Πέμπτης, με τον FTSE 100 να κλείνει στις 5,954.08 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 1,96%. Όπως στον υπόλοιπο αγγλοσαξονικό κόσμο, το Χρηματιστήριο του Λονδίνου έχει κάνει το χειρότερο ξεκίνημα εδώ και πολλά χρόνια (σύμφωνα με την RBS από το 2000). Συνολικά, τα βρετανικά χαρτιά έχασαν περί τα 30 δισ. στερλίνες σε αξία, με τις μεταλλευτικές να σέρνουν το χορό της πτώσης. Η μετοχή της Anglo American βρέθηκε σήμερα στο -11% και τις 240 λίρες, ακολουθώντας την τάση του 2015, καθώς το τελευταίο 12μηνο βλέπει την αξία της στο -77,84%.

Η ισοτιμία της βρετανικής στερλίνας με το δολάριο διαμορφώθηκε στο 1:1,4620, έχοντας πέσει έως στο 1,4537. Το βρετανικό νόμισμα υποχωρεί διαρκώς τις τελευταίες ημέρες έναντι του αμερικανικού, καθώς οι πρόσφατοι δείκτες προσδοκιών PMI σε μεταποίηση και υπηρεσίες απογοήτευσαν, ενώ παραμένει κοινή πεποίθηση στην αγορά ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα συνεχίσει στο δρόμο της διευκολυντικής πολιτικής, διατηρώντας τα επιτόκια αναφοράς σε χαμηλά επίπεδα για περισσότερο διάστημα από όσο πιστευόταν.

Ο αμερικανικός παράγοντας

Μπορεί η ευρωπαϊκή οικονομία να έχει θέσει διαφορετικές προτεραιότητες από την αμερικανική, όμως ο κίτρινος πυρετός επηρέασε εξίσου τα χρηματιστήρια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα στη Wall Street, όπου τα χαμηλά τριμήνου της Τετάρτης επεκτάθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση

Μετά την ανοδική πρώτη ώρα της συνεδρίασης, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones άρχισε να υποχωρεί, χάνοντας κάθε μια περίπου ώρα και από εκατό μονάδες, φτάνοντας κάποια στιγμή σε απώλειες 420 μονάδων, ξεφεύγοντας στο -2,49%, για να κλείσει τελικά στις 16.514,06 μονάδες, έχοντας χάσει πάνω από 900 μέσα στην εβδομάδα.

Το δυάρι ξεπέρασε και ο S&P, φτάνοντας μία ώρα πριν από το τέλος της συνεδρίασης στο -2,18% και τις 1.946,90 μονάδες, κλείνοντας στις 1.943,09. Και οι δέκα υποκατηγορίες του δείκτη αναφοράς βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος με τις απώλειες σε τραπεζικές, τεχνολογικές και βιομηχανικές μετοχές να υπερβαίνουν τις δύο ποσοστιαίες μονάδες.

ενεργειακές παραμένουν σε τετραετές χαμηλό, βλέποντας τις τιμές του πετρελαίου, όχι απλώς να μην σταθεροποιούνται, αλλά να οδεύουν ολοταχώς προς τα 30 δολάρια το βαρέλι.

Παρά το καλό ξεκίνημά του πάνω από τα 33,97 δολάρια το βαρέλι τιμή κλεισίματος της Τετάρτης, τo αμερικανικό αργό έφτασε να υποχωρεί πάνω από πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε χαμηλό πλέον 12-ετίας, πλησιάζοντας τα 32 δολάρια, αλλά στη συνέχεια φάνηκε πως θα βρει στήριξη πάνω από τα 33, περιορίζοντας τις απώλειες κάτω από τη μία ποσοστιαία μονάδα.

Τα συμβόλαια χαλκού κινούνταν κοντά στα 200 δολάρια, όπως τον Νοέμβριο, που σημαίνει ότι η τιμή του βασικού μετάλλου της παγκόσμιας βιομηχανικής παραγωγής βρίσκεται κοντά σε χαμηλά εξαετίας.

Με όλα τα παραπάνω, αμερικανικά, γερμανικά, ιαπωνικά ομόλογα και χρυσός -στα 1108,70 δολάρια ανά ουγγιά και υψηλό αρχών Νοεμβρίου- ενισχύονται ως καταφύγιο για τους επενδυτές που αποχωρούν από το ρίσκο των ασιατικών αγορών. Η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς, αν και πάνω από τα ρεκόρ χαμηλών του καλοκαιριού, έχει υποχωρήσει στα επίπεδα Φεβρουαρίου, ενώ τα αμερικανικά δεκαετή καταγράφουν εξαήμερο σερί κερδών, με πιο ενδιαφέρον στοιχείο ότι οι αποδόσεις των αμερικανικών χρεογράφων παραμένουν διαρκώς κάτω από το 2,30% της 16ης Δεκεμβρίου 2015, όταν η Fed ανακοίνωσε την ιστορική αύξηση των επιτοκίων της.

Σόρος προβλέψεων

Σε κάθε ένα από τα παραπάνω στοιχήματα έρχεται να προστεθεί ως αντίλαλος η σημερινή προειδοποίηση του Τζορτζ Σόρις (George Soros), ο οποίος, μιλώντας σε φόρουμε στo Κολόμπο (Colombo) της Σρι Λάνκα, προειδοποίησε τους επενδυτές να είναι προσεκτικοί, γιατί «η Κίνα έχει σημαντικό πρόβλημα προσαρμογής», αναζητώντας ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.

Η υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος μεταφέρει το πρόβλημα εκτός συνόρων, τη στιγμή που οι αναδυόμενες οικονομίες έχουν να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της επιστροφής των θετικών επιτοκιών, ανέφερε ο άνθρωπος που γκρέμισε τη βρετανική στερλίνα το 1993.

«Θα έλεγα ότι ισοδυναμεί με κρίση. Όταν κοιτάζω τις αγορές, βλέπω μια σοβαρή πρόκληση, που μου θυμίζει την κρίση που είχαμε το 2008».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κάτω από τα 35 δολάρια το Brent για πρώτη φορά από το 2004 με τις ευλογίες των Σαούντ