ΑΓΟΡΕΣ

Με απώλειες υποδέχθηκαν το 2016 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Το κλείσιμο της τελευταίας ημέρας στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, στις 30 Δεκεμβρίου 2015. Πέντε ημέρες μετά, το κλίμα άλλαξε άρδην REUTERS/Ralph Orlowski

Το κραχ στα κινεζικά χρηματιστήρια επεκτάθηκε σήμερα (4/1) και στις ευρωπαϊκές αγορές που είδαν τους κυριότερους δείκτες να υποχωρούν, εν μέσω συσσωρευμένων ανησυχιών τόσο για την πορεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, όσο και για την αδυναμία των αναπτυγμένων οικονομιών της Δύσης να επανέλθουν σε βιώσιμη ανάκαμψη. Η ένταση των γεωπολιτικών κινδύνων ήρθε απλώς να επιβεβαιώσει ότι ο κύκλος που άνοιξε με την κρίση του 2008 δεν έχει κλείσει ακόμα.

Το κλείσιμο της πρώτης συνεδρίασης του έτους έδωσε μόνο αρνητικά πρόσημα στην Ευρώπη και μεγάλο πόνο στους επενδυτές.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 2,39% στις 6.093,43 μονάδες και αντίστοιχα στο Παρίσι ο CAC40 2,47% στις 4.522,45 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX30 4,28% στις 10.283,44 και ο Eurostoxx50 των ευρωπαϊκών blue-chips 3,28% στις 3.160,26.

Το «τεσσάρι» της Φρανκφούρτης, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πρωταθλητές του 2015, ήταν η μεγαλύτερη πτώση από τα τέλη Αυγούστου, όταν και πάλι η Κίνα έσπερνε πανικό στις διεθνείς αγορές. Δεν ήταν, όμως, μόνο αυτό. Το αρνητικό κλίμα στη Γερμανία ενισχύθηκε και από τη σημερινή ανακοίνωση της Destatis για τον πληθωρισμό, όπου τα προκαταρκτικά νούμερα έδειξαν ισχνή αύξηση 0,2% του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση, μετά από αντίστοιχη αύξηση 0,3% τον Νοέμβριο, έναντι προβλέψεων για 0,4%.

Το γεγονός ότι η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης δεν μπορεί να ξεφύγει από το επικίνδυνο φάσμα του αποπληθωρισμού, δείγμα πως η Γερμανία δεν κάνει όσα πρέπει στο μέτωπο της εγχώριας ζήτησης, ώστε να βοηθήσει τις χειμαζόμενες οικονομίες του Νότου. Οι επενδυτές πήραν θέση και εν όψει της αυριανής ανακοίνωσης από την Eurostat για τους δείκτες καταναλωτή στο σύνολο της Ευρωζώνης, όπου δεν αναμένεται να αλλάξει δραματικά η εικόνα, θέτοντας έτσι εν αμφιβόλω τα αντισυμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Από τα αρνητικά μαντάτα, επλήγησαν οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, που οδήγησαν το καθοδικό ράλι ανάμεσα στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, όπως αποτυπώθηκε στην πορεία του Stoxx Europe 600, που με -2,5% έκανε το χειρότερο ξεκίνημα χρονιάς στα χρονικά.

Μπορεί οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές να κατέγραψαν το 2015 κέρδη για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, αυτό δεν σημαίνει πως το κινεζικό κράχ τους ήρθε ξαφνικά. Έως τον Απρίλιο, ο Stoxx 600 είχε καταγράψει κέρδη 21%, έκλεισε όμως το έτος με μόλις (δεδομένων των προσδοκιών) 6,8%, σημάδι πως στο ενδιάμεσο η πορεία της Κίνας, οι εντάσεις με τη Ρωσία, τα μηνύματα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και τη γενικότερη πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, όπου ισχύει το κάθε πέρυσι και καλύτερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης