ΑΓΟΡΕΣ

Επιστροφή στις αγορές μέχρι το τέλος του 2016 βλέπει ο πρωθυπουργός

Ο έλληνα πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας EUROKINISSI

Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει το ΔΝΤ να μείνει εκτός του τρίτου προγράμματος, αφήνοντας στην Ευρωζώνη την πλήρη ευθύνη για την επίβλεψη των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε "προβληματισμένος από την μη εποικοδομητική στάση του Ταμείου σε δημοσιονομικά και οικονομικά ζητήματα," στους Financial Times, ενώ εξέφρασε την επιθυμία για την αποχώρηση του ΔΝΤ από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

“Νομίζουμε ότι μετά από έξι χρόνια διαχείρισης μιας πρωτοφανούς κρίσης, η Ευρώπη τώρα έχει τη θεσμική δυνατότητα να χειριστεί επιτυχώς τα ενδο-ευρωπαϊκά ζητήματα".

Η άρνηση του κ. Τσίπρα για την συμμετοχή του ΔΝΤ, αναφέρουν οι Financial Times, είναι πιθανό να εξαγριώσει την γερμανική κυβέρνηση η οποία επιμένει ότι το ΔΝΤ πρέπει να αναλάβει μέρος της χρηματοδότησης αλλά και την επίβλεψη της πορείας του ελληνικού προγράμματος.

Ο κ. Τσίπρας κινδυνεύει να αποξενώσει το ΔΝΤ, το οποίο τάσσεται υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους για την Αθήνα, ενώ η Γερμανία και άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης έχουν πάρει θέση κατά της διαγραφής χρέους, παρόλο που ο ίδιος επαίνεσε τη στήριξη του ταμείου για το θέμα αυτό.

“Πιστεύουμε ότι όσο πιο σύντομα βγούμε από το πρόγραμμα διάσωσης τόσο το καλύτερο για τη χώρα μας", είπε. "Αν η Ελλάδα ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση τον Ιανουάριο, θα έχουμε καλύψει πάνω από το 70% των δημοσιονομικών και οικονομικών μέτρων που περιλαμβάνονται στη συμφωνία".

Ο έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα άρει όλους τους κεφαλαιακούς ελέγχους μέχρι τον Μάρτιο και ότι θα μπορέσει να λάβει χρηματοδότηση μέσω δανεισμού από τις αγορές "πριν το τέλος του 2016".

“Είμαστε σε πρόγραμμα εδώ και πέντε χρόνια. Είναι δύσκολο για μια ευρωπαϊκή χώρα να χάνει την κυριαρχία της για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Για την ανάκτηση της και για την απαλλαγή από τον έλεγχο της Τρόικας, πρέπει να εφαρμόσουμε την συμφωνία. Είναι δύσκολο αλλά είναι καλύτερο από οποιαδήποτε άλλη επιλογή", είπε ο κ. Τσίπρας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πέρασε επιτυχώς από την Βουλή έναν δύσκολο προϋπολογισμό για το 2016 αλλά και δύο πολυνομοσχέδια δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με τους θεσμούς να εκφράζουν την ικανοποίηση τους. Ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε ωστόσο ότι το τρίτο πολυνομοσχέδιο που πρόκειται να φέρει στην Βουλή τον Ιανουάριο περιλαμβάνει "ένα δύσκολο βήμα επειδή φέρνει αλλαγές στο ασφαλιστικό".

Η Ελλάδα προβάλει αντιστάσεις στις απαιτήσεις του ΔΝΤ για περικοπές συντάξεων, υποστηρίζοντας ότι η μείωση των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων θα επιτευχθεί με την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και την εξεύρεση άλλων τρόπων για τον περιορισμό δαπανών.

Με τα περισσότερα μέλη της ευρωζώνης να έχουν αποκλείσει τη μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους της Ελλάδας, η λύση θα πρέπει να βρεθεί με άλλους τρόπους, όπως η εγγύηση της διατήρησης χαμηλών επιτοκίων, η καθυστέρηση των επιστροφών, ή κάποιος συνδυασμός των δυο.

"Οδικός χάρτης μας είναι να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν και στη συνέχεια μια θετική απόφαση σχετικά με την απαραίτητη μείωση του χρέους", δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης