Το παρελθόν και το μέλλον των συνεταιριστικών τραπεζών
Την ευκαιρία να διαδραματίσουν αναπτυξιακό ρόλο στις τοπικές αγορές έχουν τρεις συνεταιριστικές τράπεζες, οι οποίες κατάφεραν να ανακεφαλαιοποιηθούν με την στήριξη των μεριδιούχων τους, αλλά και με την... συνδρομή ασφαλιστικών ταμείων ή άλλων συστημικών τραπεζών. Η Παγκρήτια, η Χανίων και η Ηπείρου καλούνται να λειτουργήσουν πια με πλήρεις κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης, ενώ η Πελοποννήσου αποτελεί παρελθόν.
Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, οι συστημικές τράπεζες κινητοποίησαν το πελατολόγιό τους για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών και κάποιων από τις συνεταιριστικές.
Η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, αν και... τρόμαξε τους Κρητικούς μεριδιούχους, εντέλει κατάφερε να συγκεντρώσει τα κεφάλαια που χρειαζόταν και συνεχίζει την αυτόνομη πορεία της. Η τράπεζα υπερκάλυψε το σύνολο των βασικών κεφαλαιακών της αναγκών, ύψους 61 εκατ. ευρώ, συγκεντρώνοντας συνολικά 69,15 εκατ. ευρώ. Χάρις στην κινητοποίηση στο παρά πέντε, μόλις την τελευταία βδομάδα, των 90.000 μικρομεριδιούχων της, οι οποίοι συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου της, τελικά η τράπεζα διασώθηκε. Πλέον, έχει λάβει παράταση ως το τέλος του μήνα για να καλύψει το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών.
Εκτός από την Παγκρήτια, και η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων κάλυψε τα απαιτούμενα νέα κεφάλαια των 23 εκατ. ευρώ. Οι πληροφορίες από τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι στην αύξηση κεφαλαίου της «μπήκε» το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Μία ακόμη τράπεζα που τα κατάφερε είναι η Συνεταιριστική Ηπείρου (Ιωαννίνων), που επίσης κάλυψε την αύξηση του συνεταιριστικού της κεφαλαίου, ύψους 7 εκατ. ευρώ. Στην τράπεζα μπήκε το ασφαλιστικό ταμείο των ασφαλιστών, το ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ ως θεσμικός επενδυτής. Στόχος του Ταμείου, όπως ανακοινώθηκε σχετικά, είναι η ανάπτυξη της τράπεζας σε υγιείς βάσεις, όπως η αύξηση του κύκλου εργασιών, η επαναφορά στην κερδοφορία, η ενδυνάμωση του στελεχιακού δυναμικού, και η εφαρμογή αναπτυξιακής στρατηγικής σύμφωνα με πλαίσιο επιχειρησιακού σχεδίου πενταετίας.
«Πιο συγκεκριμένα, θα επιδιωχθεί η ανάπτυξη της τραπεζικής πίστης, ώστε να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία, μέσω της χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς επίσης ο σχεδιασμός και η παροχή επενδυτικών λύσεων που να καλύπτουν τις αυξημένες και σύνθετες επιχειρηματικές ανάγκες και την προοπτική ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας», καταλήγει το ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ.
Δεν τα κατάφερε η Πελοποννήσου
Η συνεταιριστική τράπεζα Πελοποννήσου δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το ποσό των 17,8 εκατ. ευρώ για να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες και από την Παρασκευή το απόγευμα πήρε το δρόμο της εκκαθάρισης. Η τράπεζα είχε συγκεντρώσει μόλις 400.000 ευρώ, καθώς δεν υπήρξε κινητοποίηση από τους μεριδιούχους για την σωτηρία της.
Η Εθνική Τράπεζα εξαγόρασε τις καταθέσεις της Πελοποννήσου, ύψους 95 εκατ. ευρώ, που είναι απολύτως ασφαλείς, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος -που εποπτεύει τη διαδικασία- διασφάλισε το σύνολο των θέσεων εργασίας. Οι 67 εργαζόμενοι θα απολυθούν και θα επαναπροσληφθούν.
Η διαφορά μεταξύ της αξίας των στοιχείων παθητικού και ενεργητικού, που μεταφέρονται στο ανάδοχο πιστωτικό ίδρυμα (funding gap), εκτιμάται στα 100 εκατ. ευρώ και καλύπτεται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ).
«Η Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου ΣΥΝ.Π.Ε. τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση, από το προϊόν της οποίας θα ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τρίτων με τη σειρά που ορίζει ο νόμος. Εκκαθαριστής ορίστηκε ο κος Άθως Στυλιανού» αναφέρει η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί τι θα γίνει με τα ενήμερα δάνεια της συνεταιριστικής Πελοποννήσου, καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθεί η συνολική αξιολόγηση των περιουσιακών στοιχείων (assets).
Κακούργημα στην Λέσβου–Λήμνου
Εν τω μεταξύ, με την κατηγόρια της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος παραπέμπει το Συμβούλιο Εφετών Βορείου Αιγαίου, στελέχη της υπό εκκαθάρισης, από το 2012, Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου, που αφορούσε σε σκάνδαλο παράνομων δανειοδοτήσεων ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για υπόθεση του 2004 για την οποία παραπέμπονται σε δίκη τα μέλη του τότε Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, ο τότε διευθυντής και ο τότε υπεύθυνος της διαχείρισης επιταγών. Επίσης, για ηθική αυτουργία στην απιστία παραπέμπονται δυο φυσικά πρόσωπα.