Ανακεφαλαιοποίηση: Δεν γλιτώνουν το «κούρεμα» οι senior ομολογιούχοι
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, οι ομολογιούχοι υψηλής διαβάθμισης (senior bond holders) θα βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο και έναντι κρίσιμων αποφάσεων, υπό την απειλή «κουρέματος».
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του CNN Greece, στις μεταβατικές διατάξεις του επικαιροποιημένου νόμου της ανακεφαλαιοποίησης (3864/2010 με βάση όσα επιτάσσει η κοινοτική οδηγία BRRD), θα προβλέπεται εντέλει και κάποιου είδους εμπλοκή των κατόχων ομολόγων υψηλής διαβάθμισης (senior bonds).
Παρά τις... ζυμώσεις που έγιναν το ποηγούμενο διάστημα, οι θεσμοί διεμήνυσαν στην Αθήνα ότι δεν μπορεί να αγνοήσει την απόφαση του Εurogroup του περασμένου Αυγούστου, με την οποία επικυρώθηκε το τρίτο Μνημόνιο, και προβλέπει την απομείωση της αξίας ή την υποχρεωτική μετατροπή σε μετοχές των εξασφαλισμένων ομολόγων (senior bonds), σε περίπτωση που μια τράπεζα χρειαστεί διάσωση.
Τα... εναλλακτικά σενάρια
Το ζήτημα έχει αποτελέσει «πονοκέφαλο» για το οικονομικό επιτελείο, με αποτέλεσμα νομικοί σύμβουλοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να βρίσκονται σε επαφές με την ελληνική πλευρά για να βρεθεί λύση. Και αυτό γιατί υπάρχει νομικό κώλυμα με βάση την τρέχουσα νομοθεσία, που δεν επιτρέπει να μπουν στην ανακεφαλαιοποίηση οι διασφαλισμένοι τίτλοι και μάλιστα, υπάρχει ο φόβος των μαζικών προσφυγών στη δικαιοσύνη από ομολογιούχους που μπορεί να θιγούν, εγείροντας αποζημιώσεις από το ελληνικό δημόσιο.
Αρμόδιες κυβερνητικές, αλλά και τραπεζικές πηγές θεωρούν ως λύση στο πρόβλημα την ενεργητική διαχείριση στοιχείων παθητικού, δηλαδή τις προτάσεις επαναγοράς τίτλων όπως οι υβριδικοί, τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης και τα ομόλογα υψηλής διαβάθμισης, κάτι που ήδη έχει ξεκινήσει η Πειραιώς. Η ελληνική πλευρά θα επιθυμούσε να «τρέξουν» τέτοιες διαδικασίες από όλες τις τράπεζες πριν την ανακεφαλαιοποίηση, σηματοδοτώντας το... εθελοντικό «κούρεμα», καθώς οι τιμές προσφοράς για την επαναγορά είναι με αισθητό discount.
Ουσιαστικά, οι ομολογιούχοι λαμβάνουν το μήνυμα ότι μπορεί να χάσουν όχι μόνο μέρος, αλλά και το σύνολο των επενδύσεων τους, αν τα χαρτιά τους μετατραπούν σε μετοχές ή απομειωθεί η αξία τους, οπότε λειτουργεί το... μαστίγιο και το καρότο, δίνοντας κίνητρο για συμμετοχή στην επαναγορά των τίτλων, συνολικής αξίας 3,6 δισ. ευρώ, από τα πιστωτικά ιδρύματα.
Πότε κατατίθεται το νομοσχέδιο
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, εάν θέλει η κυβέρνηση να ανακοινωθούν τέτοιες πρωτοβουλίες από Alpha, Eurobank και Εθνική και να τρέξουν ικανοποιητικά οι περίοδοι αποδοχής πριν την ανακεφαλαιοποίηση. Γι’ αυτό και θεωρούν κομβικό να ψηφιστεί το νομοσχέδιο το ταχύτερο δυνατό, αν και όλα συνηγορούν ότι δύσκολα θα υπάρξει ανάλογη εξέλιξη πριν τα μέσα ή το τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Στο οικονομικό επιτελείο υπάρχουν μάλιστα διαφορετικές απόψεις για τον χρόνο κατάθεσης του νομοσχεδίου. Πηγές από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης εκτιμούσαν ότι εντός της ημέρας το σχέδιο θα δοθεί στους θεσμούς για διαβούλευση, ώστε τα επόμενα εικοσιτετράωρα να «κλειδώσει» το τελικό κείμενο και το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να ψηφιστεί.
Έτεροι παράγοντες από το υπουργείο Οικονομικών άφηναν να εννοηθεί ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί έως τις 30 του μήνα. Οι απαισιόδοξοι της αγοράς πάντως, σχολίαζαν με... φλεγματικό χιούμορ ότι «υπάρχει πάντα και η πράξη νομοθετικού περιεχομένου», αν δεν επέλθει σύντομα συμφωνία με τους δανειστές.
Σε ό,τι αφορά στις προνομιούχες μετοχές του δημοσίου που κατέχουν Εθνική και Eurobank, το σενάριο που μελετά η κυβέρνηση είναι να μετατραπούν σε κοινές μετοχές ή ειδικά μετατρέψιμα ομόλογα τύπου CoCos πριν εκκινήσει η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.