ΑΓΟΡΕΣ

Τα distress funds που «φλερτάρουν» τα ελληνικά κόκκινα δάνεια

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Πιάνουν θέση» οι μεγαλύτεροι διαχειριστές κόκκινων δανείων ενόψει του ανοίγματος της ελληνικής αγοράς που θα επιτρέψει την πώληση «πακέτων» προβληματικών χορηγήσεων είτε σε ιδιώτες είτε σε επιχειρήσεις.

Οι αλλαγές που δρομολογούνται ήδη στο πεδίο της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές και θα βρουν πεδίο εφαρμογής από το 2016 θα είναι σαρωτικές, καθώς «τρίτοι πάροχοι», θα αναλάβουν δράση για να ανασυντάξουν κλάδους της ελληνικής οικονομίας και αγοραπωλησίες των κόκκινων στεγαστικών.

«Όλα τα μεγάλα 'σπίτια' έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να εμπλακούν στη διαδικασία. Οι τράπεζες έχουν να κερδίσουν από την διαχείριση του προβληματικού χαρτοφυλακίου τους, ειδικά όταν οι συνεργάτες τους είναι μεγάλες και έμπειρες εταιρείες», ανέφερε στο CNN Greece κορυφαίος θεσμικός παράγοντας.

Το μοντέλο ή τα μοντέλα που θα υιοθετηθούν για την ενεργή αντιμετώπιση των επισφαλειών θα «κλειδώσουν» τις επόμενες εβδομάδες από το υπουργείο Ανάπτυξης και το κουαρτέτο των θεσμών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Πηγές προσκείμενες στην ΤτΕ σημείωναν στο CNN Greece ότι «η εποπτική αρχή θα θέσει τους στόχους που θα πρέπει να εκπληρώσει κάθε τράπεζα αναφορικά με την διαχείριση του χαρτοφυλακίου δανείων της. Το πώς θα υλοποιηθούν οι στόχοι θα προσδιοριστεί από την κυβέρνηση και το ΤΧΣ».

Μία από τις... φόρμες που μπορεί να λειτουργήσει έρχεται από την εμπειρία της Ισπανίας και αφορά στη σύσταση κοινών εταιρειών μεταξύ τραπεζών και εξειδικευμένων εταιρειών, όπως έχει ήδη κάνει η Alpha Bank με την ισπανική Aktua Soluciones Financieras η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων στην Ισπανία. Με την ίδια εταιρεία φέρεται να συζητά και η Eurobank, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητά με την KKR για τη διαχείριση επιχειρηματικών δανείων της. Η τράπεζα έχει δηλώσει στο πλαίσιο του σχεδίου κεφαλαιακής αποκατάστασής της (capital plan) ότι σκοπεύει να δημιουργήσει δύο κοινοπραξίες.

Στο κομμάτι των ακινήτων ενδιαφέρον υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες από την Deutsche Bank, το Apollo και τη Lone Star, ενώ στα επιχειρηματικά χαρτοφυλάκια φέρονται να «βολιδοσκοπούν» τις τράπεζες η Cerberus Capital Management, η Oaktree Capital, η Blackstone, το private equity της Bain και η Fortress.

Η διαχείριση των επιχειρηματικών δανείων είναι αυτή που πρωτίστως ενδιαφέρει τα ξένα funds, επενδυτικά και distress, και ειδικότερα σε τομείς όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία, οι οποίοι υπόσχονται μεγάλο περιθώριο κερδών και επιτρέπουν την συγκέντρωση των χορηγήσεων ανά κατηγορία (π.χ. τρία ή τέσσερα ξενοδοχεία σε μία περιοχή) και την πώληση πακέτων αυτών των περιουσιακών στοιχείων, δημιουργώντας μια κοινή, μεγαλύτερη και ισχυρότερη εταιρεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης