Και ποιος θα κάνει τώρα κουμάντο στο ποδόσφαιρο χωρίς τον Μπλάτερ;
Αφού Πλατινί και Μπλάτερ θεωρούνται πλέον "τελειωμένοι" από το ποδόσφαιρο, το ερώτημα που πλέον τίθεται είναι από ποιον θα διοικηθεί ο "βασιλιάς των σπορ".
Η FIFA είναι ένας οργανισμός, που διαχειρίζεται συμφέροντα και συμφωνίες δισεκατομμυρίων. Και όμως συνέχιζε να διοικείται πολλές φορές από ένα fax...Η απολογία-έφεση των «κατηγορούμενων» εστάλη με τον παλιομοδίτικο τρόπο και όχι με e-mail... Οι διαδικασίες πρέπει πλέον να «τρέξουν». Η τιμωρία του Μπλάτερ και του Πλατινί για τις επόμενες 90 ημέρες (με πιθανότητα επέκτασης για ακόμη 45 ημέρες) αφήνει ένα τεράστιο κενό. Μην ξεχνάμε ότι η ίδια ποινή ισχύει και για τον γενικό γραμματέα, Ζερόμ Βαλκέ. Ποιος όμως θα κινεί τα νήματα εφεξής;
Ο «αξιότιμος» κύριος Χαγιάτου
Ο Ίσα Χαγιάτου είναι ο μακροβιότερος αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. Αυτό είναι και το «προσόν», που θα τον καταστήσει πιθανότατα «αντικαταστάτη». Ο πρόεδρος της AFC (Αφρικανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου) κατάγεται από το Καμερούν. Και αποτελεί μέλος της εκτελεστικής επιτροπής από το 1990. Είναι πάντως ο ίδιος παράγοντας, που η ΔΟΕ επέπληξε το 2011, καθώς παραδέχθηκε, ότι είχε λάβει «χρηματικό ποσό» 20 χιλιάδων $ το 1995 από την διαφημιστική εταιρία International Sport and Leisure (η οποία συνεργαζόταν εκείνη την εποχή με την FIFA). Ισχυρίστηκε βέβαια, ότι δεν ήταν «δώρο» για τον ίδιο αλλά για την AFC. Οι εντυπώσεις πάντως μένουν. Το 2002 είχε τεθεί αντιμέτωπος με τον Μπλάτερ στην προεδρική εκλογή. Έχασε πανηγυρικά. Και τώρα στα 69 του δηλώνει, ότι δεν έχει βλέψεις για τη νέα διαδικασία της 26ης Φεβρουαρίου του 2016.
Στο καλό Σεπ Μπλάτερ...
Ο Ελβετός ήταν στα ηνία του ποδοσφαίρου από το 1998. Τώρα όμως θα υποχρεωθεί, να κατεβεί από τον θρόνο του τον Φεβρουάριο. Ο 79χρονος παράγοντας είχε κερδίσει την 5η του εκλογή στον προεδρικό θώκο στις 29 Μάϊου. Τέσσερα 24ωρα μετά και υπό το βάρος των κατηγοριών για διαφθορά ανακοίνωνε την απόσυρση του. Για την ιστορία με το ποσό των 2 εκατομμυρίων Ελβετικών φράγκων προς τον Μισέλ Πλατινί κάνει λόγο για παρερμηνεία της έρευνας Γενικής Εισαγγελίας από την επιτροπή Δεοντολογίας της FIFA. Η καριέρα του τελείωσε. Πλέον έχει να ασχοληθεί με το ποινικό κομμάτι.
Το τέλος Πλατινί;
Και αν για τον Ελβετό ήρθε και το πλήρωμα του χρόνου (λόγω ηλικίας), τα πράγματα είναι διαφορετικά για τον Γάλλο πρόεδρο της UEFA. Λίγες στιγμές πριν την απόφαση της επιτροπής Δεοντολογίας είχε καταθέσει την υποψηφιότητα του για τον προεδρικό θώκο. Ήδη στην κεφαλή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου από το 2007, ευαγγελιζόταν την ανανέωση και στην FIFA. Με την στήριξη της πανίσχυρης Αγγλικής Ομοσπονδίας και με την λάμψη του σταρ των γηπέδων, θα ήταν το μεγάλο φαβορί. Τώρα όμως...
Ο επόμενος πρόεδρος
Με τον Μπλάτερ να έχει αποσυρθεί και αβέβαιο το μέλλον του Πλατινί, αναμένουμε τους «υποψηφίους». Μέχρι τις 26 Οκτωβρίου θα πρέπει να έχουν καταθέσει επίσημα την υποψηφιότητα. Ο πρίγκηπας Αλί Μπιν Αλ Χουσεϊν έχασε τον Μάϊο από τον Μπλάτερ. Τώρα μοιάζει να είναι η πιο δυνατή επιλογή. Ένας πρώην σύντροφος του Νέλσον Μαντέλα, ο Νοτιοαφρικανός Τόκιο Σέξουελ μπορεί να αποτελέσει την έκπληξη. Μέλος της επιτροπής «κατά του ρατσισμού», μεσολάβησε ιδιαίτερα για την συμφιλίωση των Ομοσπονδιών του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Είναι ακόμη μέλος του Ιδρύματος Makana Football Association, που λειτούργησε ανεπίσημα την εποχή του απαρτχάιντ για τους φυλακισμένους στο Robben Island. Ο Ζίκο εγκαταλείπει την προπονητική καριέρα και δηλώνει επίσης έτοιμος να γίνει παράγοντας, ενώ και ο πρόεδρος της Λιβεριανής Ομοσπονδίας, Μούσα Μπιλίτι, σκέφτεται να διεκδικήσει τον «θρόνο». Και μην ξεχνάμε τον απρόβλεπτο Ντιέγκο Μαραντόνα. Ο «πίμπο ντ' όρο» είναι η πλέον αντισυμβατική επιλογή. Παραμένει όμως ο πιο αναγνωρίσιμος άνθρωπος του ποδοσφαίρου παγκοσμίως, σε σχέση με τους υπόλοιπους.