Ρίο 2016: Λευτέρης Πετρούνιας, ο άρχοντας των… δαχτυλιδιών
Την αποθέωση εντός κι εκτός ελληνικών συνόρων γνωρίζει από το βράδυ της Κυριακής ο Λευτέρης Πετρούνιας, που κατάφερε να προσθέσει στην ήδη πλούσια συλλογή του και το μόνο που του έλειπε: το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο.
Ο έλληνας γυμναστής, αγωνίστηκε δεύτερος και παρουσίασε ένα εκπληκτικό πρόγραμμα στον τελικό των κρίκων στην ενόργανη γυμναστική στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, το εκτέλεσε στην εντέλεια και με μία εξωπραγματική προσγείωση στο φινάλε, άφησε άφωνους κοινό και κριτές, που τον βαθμολόγησαν με 16.000, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και πλέον δικαίως μπορεί να αποκαλείται ως ο «άρχοντας των κρίκων».
Μόλις ολοκλήρωσε και ο τελευταίος αθλητής το πρόγραμμά του και πλέον δεν υπήρχε αμφιβολία για το ποιος θα είναι ο χρυσός Ολυμπιονίκης, ο Λευτέρης Πετρούνιας φίλησε το εθνόσημο στο στήθος του και πήρε την ελληνική σημαία για τον γύρο του θριάμβου, γνωρίζοντας την αποθέωση από όλους όσοι βρίσκονταν στην Ολυμπιακή Αρένα του Ρίο.
Ο ελληνικός εθνικός ύμνος ακούστηκε για δεύτερη φορά στο Ρίο, αυτή τη φορά προς τιμήν του Λευτέρη Πετρούνια, που με το χρυσό μετάλλιο στο στήθος και εμφανώς συγκινημένος έβλεπε από το πρώτο σκαλί του βάθρου την γαλανόλευκη να βρίσκεται στην κορυφή.
Ο Λευτέρης Πετρούνιας στην αγκαλιά του προπονητή του, μόλις συνειδητοποιεί ότι έχει κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο/Πηγή: REUTERS/Mike Blake
Στο βάθρο των νικητών, δίπλα στον Έλληνα γυμναστή που έχει πλέον χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμιο κι Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ο βραζιλιάνος Ζανέτι, που κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο και ο Ρώσος Αμπλιαζίν με το χάλκινο.
Αυτό είναι το πέμπτο Ολυμπιακό μετάλλιο στην σύγχρονη ιστορία της ελληνικής γυμναστικής, έπειτα από εκείνα που κατέκτησαν οι Ιωάννης Μελισσανίδης (Ατλάντα 1996: χρυσό στο έδαφος) και Δημοσθένης Ταμπάκος (Σίδνεϊ 2000: ασημένιο στους κρίκους, Αθήνα 2004: χρυσό στους κρίκους) στην ενόργανη, αλλά και το χάλκινο του ανσάμπλ (Ειρήνη Αϊνδηλή, Μαρία Γεωργάτου, Χαρά Καρυάμη, Κλέλια Πανταζή, Άννα Πολλάτου, Εύα Χριστοδούλου) στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ το 2000 στη ρυθμική.
Απόλυτος κυρίαρχος στους κρίκους/Πηγή: REUTERS/Mike Blake
"Ναι ρε φίλε!"
"Ναι ρε φίλε, ναι ρε Ελλάδα" ήταν τα πρώτα λόγια του χρυσού Ολυμπιονίκη στην κάμερα της ΕΡΤ, λεπτά μετά τον θρίαμβο του. Στις δηλώσεις του αφιέρωσε το μετάλλιο στην Ελλάδα, τον προπονητή του και τον πατέρα του, που έχασε πρόσφατα και αυτόν "κοιτούσε" ψηλά στον ουρανό, πάνω στο βάθρο.
«Σε κάθε δήλωσή μου λέω ότι οι Έλληνες έχουμε την ψυχή να πάμε εκεί που μας αξίζει και αυτό ήρθαμε να αποδείξουμε και εδώ. Για μένα, το να ακούγεται ο εθνικός ύμνος είναι ότι σημαντικότερο. Αφιερώνω αυτό το μετάλλιο στον πατέρα μου, τον προπονητή μου και σε όλη την Ελλάδα. Δεν υπάρχει κάποιο μυστικό για την επιτυχία αυτή. Έχουμε δουλέψει πάρα πολύ, έχουμε προετοιμαστεί καλά, είχαμε υπομονή, είχαμε και λίγη τύχη που πάντα χρειάζεται και ευτυχώς πήγαν όλα καλά».
Εμφανώς συγκινημένη, αλλά και περήφανη για το επίτευγμα του γιου της η μητέρα του Λευτέρη Πετρούνια, η οποία παρακολούθησε από την Ολυμπιακή Αρένα τον θρίαμβό του.
Ικανοποιημένος και ο προπονητής του χρυσού Ολυμπιονίκη, Δημήτρης Ράφτης, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τον κόπο και την προσπάθεια που κατέβαλε ο Λευτέρης Πετρούνιας για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Όπως ήταν αναμενόμενο, στη... γειτονιά των Ελλήνων αθλητών στο Ολυμπιακό Χωριό, στήθηκε πάρτι, ενώ ο χρυσός ολυμπιονίκης γνώρισε αποθεωτική υποδοχή από τους συναθλητές και φίλους του.
Αποθέωση από τον διεθνή Τύπο
Διθυραμβικά είναι τα σχόλια στον διεθνή Τύπο για το σπουδαίο επίτευγμα του Λευτέρη Πετρούνια, ο οποίος με μια αψεγάδιαστη εκτέλεση στο εκπληκτικό πρόγραμμά του κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους, στην ενόργανη γυμναστική στο Ρίο..
"Ο Λευτέρης Πετρούνιας έδειξε πως είναι το αφεντικό κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες", αναφέρει η "Equipe".
"Λευτέρης Πετρούνιας: Ο "Χριστός" του χρυσού", είναι ο τίτλος της ισπανικής "lavanguardia", η οποία αποθεώνει τον Έλληνα πρωταθλητή που κατάφερε να περάσει τον ισχυρό αντίπαλό του, τον Βραζιλιάνο Ζανέτι και μάλιστα μέσα στο... σπίτι του.
Ο Έλληνας Λευτέρης Πετρούνιας κατέκτησε το χρυσό στους κρίκους γράφει η Diario Noticias
Ο Λευτέρης Πετρούνιας πρόσθεσε λοιπόν ακόμη έναν χρυσό κρίκο στην... αλυσίδα των μεταλλίων του, αυτόν του χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου, στην πρώτη του μάλιστα συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ο αθλητής που γράφει «χρυσή» ιστορία στους κρίκους
Ο Λευτέρης Πετρούνιας γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1990 στην Αθήνα και ήταν μόλις 5 χρονών όταν έκανε τα πρώτα του βήματα στη γυμναστική, στον Πανιώνιο. Στα 12 του κρεμάστηκε για πρώτη φορά από τους κρίκους, και έκτοτε, με εξαίρεση μία τριετία-διάλλειμα από το άθλημα, κατεβαίνει από αυτούς μόνο για να... ανέβει στο βάθρο.
Από την προσπάθειά του στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Βερολίνου, το 2011/Πηγή: EPA/HANNIBAL HANSCHKE
Το ταλέντο του, η επιμονή του και η πειθαρχία του δεν άργησαν να φέρουν τις πρώτες διακρίσεις, με τον Λευτέρη Πετρούνια να καταλαμβάνει την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ενόργανης Γυμναστικής στη Γάνδη το 2010, ενώ την ίδια χρονιά κατετάγη έκτος στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γλασκώβης.
Μία χρονιά αργότερα, οι επιδόσεις του Έλληνα αθλητή φανέρωναν την επερχόμενη κυριαρχία του στους κρίκους. Η αρχή έγινε με την δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ενόργανης Γυμναστικής στο Κότμπους, ακολούθησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ενώ στη συνέχεια ήρθαν οι πρωτιές σε τρία συνεχόμενα Παγκόσμια Κύπελλα Ενόργανης Γυμναστικής, στη Γάνδη, στο Μάριμπορ και στην Οστράβα.
Οι πρωτιές άρχισαν να γίνονται... ρουτίνα για τον Λευτέρη Πετρούνια, που το 2012 πανηγύρισε πρώτες θέσεις σε Παγκόσμια Κύπελλα και Challenge Cups όλη τη χρονιά. Μόνη «παραφωνία» η 5η θέση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, γεγονός που όμως δεν στάθηκε ικανό να του στερήσει την πρωτιά στην παγκόσμια κατάταξη της FIG στους κρίκους.
Στιγμιότυπο από την προσπάθειά του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Γλασκώβης /Πηγή: EPA/ROBERT PERRY
Ο Λευτέρης Πετρούνιας κατετάγη 5ος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και το 2013, χρονιά που όμως αναδείχθηκε τέσσερις φορές πρώτος σε Παγκόσμια Κύπελλα και Challenge Cupsσε Λα Ρος, Γάνδη, Λιουμπλιάνα, Όσιγιεκ, ενώ παρέλαβε και το έπαθλο του νικητή στην ετήσια παγκόσμια κατάταξη της FIG για τους κρίκους, καθώς ήταν ο καλύτερος στο όργανό του για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά βάσει των πόντων, που συγκέντρωσε στους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Το 2014 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες, όμως στα Challenge Cups αρκέστηκε σε μια δεύτερη (Κότμπους) και μία τρίτη θέση (Όσιγιεκ), ενώ πήρε την πέμπτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, στην Σόφια της Βουλγαρίας και την έκτη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Νανίγκ της Κίνας.
Η στιγμή της εξόδου, στην προσπάθειά του στους αγώνες του Μονπελιέ/Πηγή: EPA/IAN LANGSDON
Το 2015 ήταν αναμφίβολα χρονιά-σταθμός για τον Λευτέρη Πετρούνια, που πέρα από τις πρωτιές και τις εξαιρετικές επιδόσεις του, είδε και μια άσκησή του στους κρίκους να παίρνει το όνομά του, έπειτα από απόφαση της αρμόδιας επιτροπής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Πρόκειται για την άσκηση που εκτέλεσε ο Έλληνας αθλητής στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Σόφια της Βουλγαρίας, η οποία αξιολογήθηκε με βαθμό δυσκολίας Ε, δηλαδή 0,50 βαθμούς.
Την ίδια χρονιά τα χρυσά μετάλλια έπεφταν σαν... βροχή με τον Λευτέρη Πετρούνια να ανεβαίνει στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου τόσο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής στο Μονπελιέ, στους πρώτους Ευρωπαϊκούς αγώνες που έγιναν στο Μπακού, αλλά και στο Γκράν Πρι του Σομπατέλι, όπου συγκέντρωσε 16.200 βαθμούς που είναι και η κορυφαία επίδοση της καριέρας του. Σημαντικότερο όμως ήταν το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της ενόργανης γυμναστικής, στη Γλασκώβη με 15,800 βαθμούς, διάκριση που του έδωσε και το «εισιτήριο» της απευθείας πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.
Στο βάθρο των νικητών στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βέρνης/Πηγή: EPA/PETER SCHNEIDER
Συνηθισμένος στις πρωτιές, ο Λευτέρης Πετρούνιας δεν θα μπορούσε να αρκεστεί σε κάτι λιγότερο από τα χρυσά μετάλλια και στις διοργανώσεις που έλαβε μέρος το 2016 και συγκεκριμένα στο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ντόχα του Κατάρ, αλλά και στο 32οΕυρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής στη Βέρνη της Ελβετίας.
Μεταξύ των σημαντικών στιγμών της καριέρα του, ήταν και η στιγμή που ως πρώτος λαμπαδηδρόμος στην Τελετή Αφής της Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία, παρέλαβε το Ολυμπιακό Φως από την Πρωθιέρεια Κατερίνα Λέχου, και στη συνέχεια το μεταλαμπάδευσε στον δεύτερο Λαμπαδηδρόμο τον Βραζιλιάνο πρώην αθλητής του βόλεϊ Ζιοβάνι Γκάβιο.
Μεταφέροντας την Ολυμπιακή Φλόγα, ως πρώτος λαμπαδηδρόμος στην Τελετή Αφής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο/Πηγή: EPA/ANA-MPA/ALEXANDROS VLACHOS