ΠΡΟΣΩΠΑ

Ζακ Αταλί: Δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα

Ζακ Αταλί: Δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος παρασημοφορεί τον διάσημο Γάλλο οικονομολόγο Ζακ Αταλί στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 10 Νοεμβρίου 2015 EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης

Τη μεγάλη συμβολή του καταξιωμένου οικονομολόγου και συγγραφέα Ζακ Αταλί (Jacques Attali) στην προσπάθεια της Ελλάδας να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωζώνη, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, απονέμοντάς του σήμερα το μεσημέρι το Παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος εξήρε την συμβολή του 72χρονου Ζακ Αταλί στην καθιέρωση του κράτους δικαίου και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών εντός και εκτός Ευρώπης και επισήμανε ότι «εκείνες τις δύσκολες ώρες ήταν ο άνθρωπος, ο οποίος εργάστηκε για την Ελλάδα, όχι μόνο γιατί αγαπά την Ελλάδα, αλλά γιατί πίστευε και πιστεύει ότι ούτε η Ελλάδα μπορεί να μείνει εκτός Ευρώπης, αλλά ούτε η Ευρώπη μπορεί να είναι αυτό που πρέπει να είναι χωρίς την Ελλάδα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε ότι, με την κίνησή της αυτή, η ελληνική Πολιτεία αναγνωρίζει στο πρόσωπο του Αταλί «έναν πραγματικό Ευρωπαίο».

«Είναι Ευρωπαίος γιατί είναι Δημοκράτης, είναι Ευρωπαίος γιατί πιστεύει στην Ευρώπη, που έχει θεσμικές δημοκρατικές ρίζες. Μια Ευρώπη που έχει ως επίκεντρο τον Άνθρωπο περισσότερο από το νόμισμα και την οικονομία», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος, στέλνοντας μήνυμα εντός και εκτός συνόρων.

«Απελευθερώνοντας» την ανάπτυξη

Ο Ζακ Αταλί γεννήθηκε το 1943 στην Αλγερία. Σε ηλικία 13 ετών και δύο χρόνια μετά τον εθνικοαπελευθερωτικό πόλεμο της αλγερινής Ανεξαρτησίας, η οικογένεια του Αταλί μετακόμισε στο Παρίσι. Το 1966, ο γιος του Εβραίου αρωματοπώλη από το Αλγέρι αποφοίτησε πρώτος από την τάξη του στην École Polytechnique. Έχοντας λάβει διδακτορικό τίτλο από το Université Paris-Dauphine ο Αταλί ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του καριέρα ως καθηγητής Οικονομικών το 1968. Τη χρονιά εκείνη, συνάντησε για πρώτη φορά τον Φρανσουά Μιτεράν (François Mitterrand), με τον οποίο συνδέθηκαν πολιτικά τις επόμενες δεκαετίες.

Ο Αταλί ανέλαβε επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Μιτεράν στις προεδρικές εκλογές του 1974, όπου αναδείχθηκε οριακά νικητής ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν (Valéry Giscard d'Estaing). Ο Μιτεράν εξελέγη πρόεδρος το 1981 και, έκτοτε, ο Ζακ Αταλί υπήρξε ο προσωπικός του σύμβουλος επί παντός επιστητού. Ήταν ο εκπρόσωπος του Μιτεράν στις συνόδους των G7, αυτός που είχε το γενικό πρόσταγμα στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης το 1989.

Πρωτοστάτησε στην ίδρυση το 1991 της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) της οποίας έγινε ο πρώτος πρόεδρός της. Η επενδυτική τράπεζα με έδρα το Λονδίνο αποσκοπούσε στη μετάβαση των οικονομιών της Ανατολικής Ευρώπης σε καθεστώς ελεύθερης αγοράς. Το 2007, ο Αταλί διορίστηκε από τον Νικολά Σαρκοζί επικεφαλής διακομματικής επιτροπής για την φιλελευθεροποίηση της γαλλικής οικονομίας. Η γνωστή και ως «Επιτροπή Αταλί» πρότεινε δέσμη οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που θα «απελευθερώσουν την ανάπτυξη». Και μετά ήρθε η κρίση, που έφερε αρχικά τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες και στη συνέχεια την περιφέρεια της Ευρωζώνης ένα βήμα πριν από την ολοκληρωτική κατάρρευση.

Ο παγκόσμιος ρόλος της Ευρώπης

Αναφερόμενος στον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Ευρώπη στις σημερινές δύσκολες συγκυρίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να γίνει η μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο και έχει τη μεγάλη ευκαιρία να αρχίσει από τώρα. Ο ρόλος της είναι να τελειώσει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και, ιδίως, στη Συρία».

«Αυτό μόνο η Ευρώπη μπορεί να το κάνει», σημείωσε. Υπενθύμισε δε ότι την πεποίθησή του αυτή είχε επαναλάβει προσφάτως κατά την συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του στην Αθήνα, υπογραμμίζοντας ότι «η Γαλλία μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο για να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης, ο οποίος πλήττει το κύρος της ανθρωπότητας και του παγκόσμιου πολιτισμού».

«Τουλάχιστον του πολιτισμού, όπως τον ξέρει η Ευρώπη», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος και ευχήθηκε «αυτό να είναι η αρχή της μεγάλης Ευρώπης, που έχει ανάγκη ο κόσμος και φυσικά εμείς, που είμαστε μέλη της».

«Η Ευρώπη πηγάζει από την Ελλάδα»

Από την πλευρά του, ο Ζακ Αταλί ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ελληνική Πολιτεία για την τιμή που του γίνεται και ευχήθηκε να σταθεί αντάξιός της τώρα και στο μέλλον.

Δηλώνοντας ότι θα πρέπει να ενισχύσουμε το κράτος δικαίου σε όλη την Ευρώπη, επισήμανε ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την Ελλάδα. Η Ευρώπη πηγάζει από την Ελλάδα».

Ο Γάλλος οικονομολόγος εξήγησε ότι ο δρόμος προς την επιθυμητή Ευρώπη -δηλαδή προς μια ισχυρή ομοσπονδιακή δύναμη, που θα είναι ζηλευτή στον κόσμο και πρώτη δύναμη παγκοσμίως- είναι ακόμη μακρύς.

Όσον αφορά τον ίδιο, διαβεβαίωσε ότι θα πράξει τα πάντα για να γίνει η Ευρώπη αυτή πραγματικότητα.

Καταλήγοντας, ο Ζακ Αταλί τόνισε τον ρόλο της Γαλλίας, αλλά και τον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραμάτισε και διαδραματίζει έως σήμερα ο Φρανσουά Ολάντ, για τον οποίο ο τιμηθείς οικονομολόγος υποστήριξε ότι «συνετέλεσε στην εμπέδωση και κατοχύρωση της θέσης της Ελλάδας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».