Ντόμινικ Ράαμπ: Ευρωσκεπτικιστής, καρατέκα, ιδιόρρυθμος και εκούσια εκτός κυβέρνησης
Εμφανίστηκε στο προσκήνιο ως ένας φιλόδοξος πρώην δικηγόρος. Ένας θερμός υποστηρικτής του Brexit, ο οποίος ζητούσε την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ πολύ πριν από το δημοψήφισμα. Ο Ντόμινικ Ράαμπ επιθυμούσε πολύ καιρό μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο πολύ πριν η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι του εμπιστευθεί το υπουργείο για το Brexit, μετά την παραίτηση του μέντορά του Ντέιβιντ Ντέιβις.
Όταν ο Ντέιβις παραιτήθηκε από το υπουργείο τον Ιούλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το "σχέδιο Τσέκερς" της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, ο Ράαμπ φάνταζε πράγματι ο ιδανικός και άμεσα διαθέσιμος αντικαταστάτης: ένας έμπειρος υφυπουργός, ο οποίος θεωρούνταν από τους ευρωσκεπτικιστές Τόρις όμοιός τους.
"Ο Ντόμινικ είναι πολύ πιστός. Είναι σκληρός και με καθαρή σκέψη. Δεν μπορείς να τον φοβίσεις. Θα καμαρώνω σαν γονιός που βλέπει το παιδί του να ανοίγει τα φτερά του. Θα έδινα μάχη για εκείνον αν χρειαζόταν. Αν προορίζεται για μεγάλα πράγματα, τότε έτσι θα πρέπει να γίνει", είχε δηλώσει στην Sunday Times το 2014 ο μέντοράς του.
Ειδικευμένος στο δίκαιο επιχειρήσεων, ο 44χρονος Ράαμπ κρίθηκε ότι θα καθησύχαζε τους ανήσυχους συντηρητικούς ευρωβουλευτές γι αυτό και η τωρινή παραίτησή του συνιστά σοβαρό πλήγμα για την πρωθυπουργό.
Πηγή: REUTERS/Henry Nicholls/File Photo
Βουλευτής του Έσερ και Γουόλτον από το 2010, ο Ράαμπ φέρεται ότι θεωρούνταν από τις Βρυξέλλες ένα πρόσωπο με πιο δυναμική προσέγγιση, σε αντίθεση με την χαλαρή, σχεδόν laissez-faire, προσέγγιση που είχε ο προκάτοχός του στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες. Φέρεται μάλιστα να έβλεπε θετικά το σενάριο της "καμίας συμφωνίας" για το Brexit.
Κατέβαλε προσπάθειες για να κρατήσει τους αντάρτες των Τόρις μέσα στο κόμμα, παραμένοντας πιστός στην Μέι μέχρι που κατέληξε ότι "δεν μπορεί συνειδησιακά" να στηρίξει ένα σχέδιο συμφωνίας, το οποίο, όπως είπε, απειλούσε την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου και συνέδεε την χώρα πολύ στενά με τους κανονισμούς της ΕΕ.
Από το Oxbridge, στο ντότζο και στα έδρανα της Βουλής
Γιoς ενός εβραίου πρόσφυγα γεννημένου στην Τσεχία, ο οποίος κατέφυγε στο Ηνωμένο Βασίλειο για να γλιτώσει από τους Ναζί, ο Ράαμπ μεγάλωσε στο Μπάκινγχαμσιρ, σπούδασε Νομική στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και έκανε το μεταπτυχιακό του στο πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ προτού προσληφθεί στην νομική εταιρεία Linklaters. Ο πατέρας του πέθανε από καρκίνο όταν ο Ντόμινικ ήταν 12 ετών και έτσι μεγάλωσε με την μητέρα του.
Είναι παντρεμένος με μια Βραζιλιάνα, στέλεχος επιχείρησης στο τμήμα μάρκετινγκ, με την οποία έχει δύο γιους.
Πηγή: REUTERS/Peter Nicholls
Mαυροζωνάς στο καράτε με τρία νταν και πυγμάχος, o Ράαμπ εργάστηκε για έναν από τους κυριότερους παλαιστίνιους διαπραγματευτές των ειρηνευτικών συμφωνιών του Όσλο προτού ενταχθεί στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ασχολήθηκε με μια σειρά θεμάτων, ανάμεσά τους θέματα της ΕΕ και η παραπομπή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης των κατηγορούμενων για εγκλήματα πολέμου.
Μάλιστα, ο Ντέιβις έχει δηλώσει ότι επέλεξε τον Ράαντ εν μέρει λόγω της αθλητικής του πειθαρχίας.
Μετά την δικηγορία τον κέρδισε η πολιτική. Αρχικά δούλεψε ως βοηθός του Ντέιβις, τον οποίον στη συνέχεια αντικατέστησε, προτού κάνει το ίδιο και για έναν βουλευτή των Συντηρητικών και σε αντίθεση με εκείνον ευρωπαϊστή, τον πρώην γενικό εισαγγελέα Ντόμινικ Γκριβ.
Υπέρμετρα φιλόδοξος όταν εισήλθε στο κοινοβούλιο, ο Ράαμπ χρειάστηκε να περιμένει πέντε χρόνια για να γίνει υφυπουργός. Μετά την νίκη του συντηρητικού Ντέιβιντ Κάμερον το 2015, ο Ράαμπ πέρασε τρία χρόνια στο υπουργείο Δικαιοσύνης--ως υπουργός αρμόδιος για τις πολιτικές ελευθερίες-- προτού γίνει υπουργός Στέγασης.
Πριν από την υπουργοποίησή του προκαλούσε τακτικά την Μέι-- η οποία τότε ήταν υπουργός Εσωτερικών-- κυρίως για το ζήτημα των πολιτικών ελευθεριών.
Κάθε μέρα το ίδιο σάντουιτς
Το 2011 ενεπλάκη σε σεξιστικό επεισόδιο όταν χαρακτήρισε "αντιπαθητικές κολλημένες" τις φεμινίστριες σχολιάζοντας ότι οι άνδρες "είναι τόσο ριγμένοι" ώστε καλύτερα αυτές να "αρχίσουν να καίνε τα εσώρουχά τους". Το σχόλιό του προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Μέι, η οποία εκτός από υπουργός Εσωτερικών ήταν τότε και υπουργός Ισότητας, και η οποία τον κατηγόρησε ότι προκαλεί μια "μάχη των φύλων".
Πηγή: REUTERS/Peter Nicholls
Κάποιοι μάλιστα υπαινίχθηκαν ότι το περιστατικό αυτό ήταν ο λόγος που ο Ράαμπ καθυστέρησε να υπουργοποιηθεί σε σχέση με άλλους.
Και δεν ήταν η πρώτη φορά που απασχόλησε τη δημοσιότητα με αμφιλεγόμενες δηλώσεις του. Το 2017 ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τιμ Φάρον τον χαρακτήρισε "προσβλητικό" έπειτα από τη δήλωση ότι "ο τυπικός χρήστης μιας τράπεζας τροφίμων δεν είναι κάποιος που ζει μέσα στη φτώχεια, αλλά κάποιος που έχει πρόβλημα ρευστότητας".
Επίσης σάλο προκάλεσε όταν υπαινίχθηκε ότι η μετανάστευση πυροδοτεί την άνοδο των τιμών των σπιτιών με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία να απαιτεί να δώσει ο Ράαμπ στη δημοσιότητα την μελέτη την οποία επικαλέστηκε.
Τον περασμένο Απρίλιο βρέθηκε σε αμηχανία όταν η ιδιαιτέρα γραμματέας του υπήρξε στόχος μιας ταμπλόιντ. Η 20χρονη παραπονέθηκε σε έναν δημοσιογράφο της Daily Mirror ο οποίος δεν της είχε αποκαλύψει την ταυτότητά του, ότι ο Ράαμπ είναι "στενόμυαλος" και δύσκολος στη συνεργασία. "Δεν είμαι η μεγαλύτερη θαυμάστριά του. Πρέπει να είσαι πολύ ευθύς μαζί του. Δυσκολεύεται να διαχειριστεί τις σχέσεις του με τις γυναίκες. Είναι πολύ απαξιωτικός".
Εκείνος διέψευσε τους ισχυρισμούς της εφημερίδας ότι η ιδιαιτέρα του γνώριζε άνδρες μέσα από μια ιστοσελίδα αναζητήσεων "πλουσίων κυρίων" και είπε ότι το πρώτο του μέλημα είναι η καλή κατάσταση της υφισταμένης του, η οποία τέθηκε σε διαθεσιμότητα μετά το σκάνδαλο.
Πηγή: Jeff Overs/BBC/Handout via REUTERS
Αυτό που όμως τον εξόργισε από το δημοσίευμα, το οποίο χαρακτήρισε "αισχρό και ψευδές", είναι ο ισχυρισμός της γραμματέως ότι ο Ράαμπ τρώει καθημερινά το ίδιο σάντουιτς από την αλυσίδα Pret A Manger.
"Τρώει καθημερινά μια μπαγκέτα Caesar με κοτόπουλο και μπέικον, ένα κεσεδάκι με φρούτα-υπερτροφές και ένα smoothie, το Vitamin Volcano. Είναι τόσο ιδιόρρυθμος. Είναι το γεύμα Ντομ Ράαμπ Special".