ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μείωση ορίου προστασίας στο 55% των δανειοληπτών

Μείωση ορίου προστασίας στο 55% των δανειοληπτών
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο χθεσινό Eurogroup ΑΠΕ-ΜΠΕ

Να μοιράσει την απόσταση με τους δανειστές στο θέμα των πλειστηριασμών επιχειρεί η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας χθες στο Eurogroup τη συμβιβαστική της πρόταση για το θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο, η Αθήνα παρουσίασε νέα συμβιβαστική πρόταση για τα κόκκινα δάνεια των νοικοκυριών, με την οποία εκτιμάται ότι θα προστατευθεί περίπου 55% των δανειοληπτών, έναντι 75% της προηγούμενης πρότασης.

Με βάση την πρόταση αυτή, θα προστατεύονται δάνεια για πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία έως 180.000 ευρώ, προσαυξανόμενη κατά 50.000 ευρώ για το ζευγάρι και κατά 25.000 ευρώ για κάθε παιδί έως τα τρία.

Για το εισοδηματικό κριτήριο, το οποίο είναι κρίσιμο κατά την κυβέρνηση γιατί προσδιορίζει αν θα διασωθούν μόνο τα φτωχότερα νοικοκυριά ή και η μεσαία τάξη, προτείνει να υπολογίζεται με βάση το ελάχιστο κόστος διαβίωσης πολλαπλασιαζόμενο με έναν συντελεστή (περίπου 1,6).

Με βάση αυτόν τον συντελεστή, το εισοδηματικό όριο διαμορφώνεται περίπου στις 30.000 ευρώ. Συζητείται μάλιστα να μειώνεται ο συντελεστής με την πάροδο των ετών. Επίσης, προτείνεται να επανεξετασθεί ο νόμος συνολικά το 2016 ή το 2017 και να διορθωθεί, αν διαπιστωθεί ότι δεν λειτούργησε αποτελεσματικά.

Οι διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό θα διεξαχθούν μαζί με τους εκπροσώπους των δανειστών αφού οι επικεφαλής τους έρχονται στην Αθήνα αύριο, ενώ από σήμερα κιόλας καταφθάνουν τα τεχνικά κλιμάκια.

Ο Γάλλος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε χθες μετά το Eurogroup ότι «κανένας δεν θέλει να χάσουν το κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν πραγματικά την οικονομική δυνατότητα να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, αλλά παράλληλα θα πρέπει να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα στους κακοπληρωτές».

Οι επόμενες ημέρες έως την Κυριακή προβλέπεται ότι θα είναι διάστημα σκληρής διαπραγμάτευσης για το συγκεκριμένο θέμα.