ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα κόκκινα δάνεια κρίνουν την εκταμίευση της δόσης

Τα κόκκινα δάνεια κρίνουν την εκταμίευση της δόσης
O Αλέξης Τσίπρας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου Eurokinissi

Ούτε κρύο, ούτε ζέστη. Αυτό ήταν το κλίμα που είχε διαμορφωθεί στην διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και κουαρτέτου έως αργά χθες με την προσδοκία πως ακόμη και σήμερα πριν από την επίσημη έναρξη του Eurogroup μπορούν να υπάρξουν συγκλίσεις.

Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν δε πως με εξαίρεση τα «κόκκινα δάνεια» οι υπόλοιπες εκκρεμότητες είναι διευθετήσιμες.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε χθες αυτό που είχε προαναγγείλει τον τελευταίο μήνα με πολλούς τρόπους το Μέγαρο Μαξίμου. Κι έβαλε μπροστά την πολιτική διαπραγμάτευση με αιχμή το θέμα των πλειστηριασμών. Τηλεφώνησε στους Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και τους ενημέρωσε για τις ελληνικές προτάσεις σε σχέση με το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ζητώντας κατανόηση των θεσμών στα κυβερνητικά αιτήματα.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το Μαξίμου οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού με τους ευρωπαίους αξιωματούχους ήταν θετικές καθώς και οι τρεις αναγνώρισαν τις επιπρόσθετες δυσκολίες και τις πιέσεις που υφίσταται η χώρα εξαιτίας και του Προσφυγικού, θέμα που συζητήθηκε άλλωστε διεξοδικά στις χθεσινές επαφές.

Αυτό που έγινε αντιληπτό τα τελευταία πάντως 24ωρα είναι πως το οικονομικό επιτελείο έχει κάνει στροφή ως προς τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζει το ζήτημα των πλειστηριασμών καθώς πλέον προτάσσει τα εισοδηματικά κριτήρια ως το κυρίαρχο κριτήριο για την ένταξη ενός νοικοκυριού στον Νόμο Κατσέλη. Εκ των πραγμάτων λοιπόν εμφανίζεται διατεθειμένη να κάνει κάποιες υποχωρήσεις σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, αρκεί το κουαρτέτο να δεχθεί πως το όριο των 16.000 ευρώ που βάζει ως ανώτατο σε ό,τι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια αποκλείει αυτομάτως τα μεσαία στρώματα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο προτείνει την κάλυψη των νοικοκυριών που εμφανίζουν ετήσια εισοδήματα της τάξης των 30.000 ευρώ, επομένως εάν αυτό γίνει αποδεκτό θα καλυφθεί και η μεσαία τάξη που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την παρατεινόμενη οικονομική κρίση.

Πάντως, το θέμα των πλειστηριασμών παραμένει η κορυφαία «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης, κάτι που είπε με σαφήνεια ο Αλέξης Τσίπρας και στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αν και συνεδρίασε για το Προσφυγικό θέλησε να ενημερωθεί για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε σύμφωνα με μέλη του οργάνου αρκετά συγκρατημένος ως προς τις εκτιμήσεις του, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποστείλει την σημαία της διαπραγμάτευσης για τα κόκκινα δάνεια καθώς πρωταρχικό της μέλημα είναι η κοινωνική συνοχή.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα οι προτάσεις της κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας είναι συμβατές τόσο με την συμφωνία του περασμένου Ιουλίου όσο και με την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ