Ο ανασχηματισμός, ο ΣΥΡΙΖΑ που ψάχνει Γραμματέα και ο... Κούντερα
Εκπλήξεις έκρυβε η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ καθώς αν και πολλοί περίμεναν τοποθέτηση «αντιπολιτευτικού χαρακτήρα» από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο (θεωρούμενο ως επικεφαλής των «53») αυτή ήρθε από τον Πάνο Σκουρλέτη. Για τους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» βέβαια όλα έχουν τη δική τους εξήγηση.
Σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει καλά τα όσα συμβαίνουν στην Κουμουνδούρου τόσο η τοποθέτηση του υπουργού Ενέργειας όσο και αυτή του υπουργού Οικονομικών εξηγούνται αν ληφθεί υπόψη το παρασκήνιο των προηγούμενων ημερών και των ζυμώσεων που έγιναν καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του CNN Greece, πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα είναι να μην παραμείνει ο Πάνος Σκουρλέτης στο πηδάλιο του υπουργείου Ενέργειας. Μάλιστα, τις προηγούμενες μέρες επικοινώνησε με τον ίδιο τον κύριο Σκουρλέτη και του εξέφρασε αυτή την άποψη ενώ του πρότεινε να επιστρέψει στην Κουμουνδούρου αναλαμβάνοντας τη θέση του Γραμματέα του κόμματος. Από την πλευρά του ο Πάνος Σκουρλέτης εξήγησε στον πρωθυπουργό ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση. Προκειμένου να «κόψει» τα συγκεκριμένα σενάρια, μάλιστα, εξέφρασε και δημόσια την θέση αυτή, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά».
Σύμφωνα, με όσους γνωρίζουν τον τρόπο που διαμορφώνονται οι εσωκομματικές δυναμικές, με τη χθεσινή του τοποθέτηση ο Πάνος Σκουρλέτης έκοψε κάθε γέφυρα επανόδου του στον κομματικό μηχανισμό. Αρκετοί μάλιστα, διέβλεπαν πίσω από την τοποθέτηση ακόμα και «μια ηρωική έξοδο» από την κυβέρνηση κάτι βέβαια που μένει να αποδειχθεί καθώς δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα θέλει να αναλάβει το πολιτικό κόστος της εξόδου από την κυβέρνηση ενός τόσο προβεβλημένου στελέχους. Το πιθανότερο σενάριο, αυτή τη στιγμή, είναι ο Πάνος Σκουρλέτης να αναλάβει άλλο υπουργείο στον επικείμενο ανασχηματισμό.
Ε. Τσακαλώτος: Στήριξη στην κυβέρνηση, Κούντερα και «υπόσχεση για σεξ χωρίς εγγυήσεις»
Οι ομιλίες του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ιδιαίτερα αυτές που γίνονται μπροστά στο κομματικό κοινό, έχουν πάντα ένα ιδιαίτερο τόνο καθώς το φλεγματικό χιούμορ του υπουργού Οικονομικών καταφέρνει να κερδίζει τις εντυπώσεις.
Ούτε από τη χθεσινή τοποθέτηση έλειψαν οι ιδιαίτερες αναφορές του υπουργού Οικονομικών καθώς σχολίασε ότι η πίστη στον σοσιαλισμό είναι χωρίς εγγυήσεις κάνοντας αναφορά στον Κούντερα και στον ορισμό που εκείνος έδωσε για το φλερτ, ως «υπόσχεση σεξ χωρίς εγγυήσεις».
Η ομιλία του στο δεύτερο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, αναμενόταν με ιδιαίτερη αγωνία από τους συνέδρους καθώς αφενός θεωρείται ο επικεφαλής της τάσης των 53 οι οποίοι ασκούν αντιπολίτευση στην κομματική ηγεσία και αφετέρου ο ίδιος είχε προϊδεάσει –δημοσίως και σε ανύποπτο χρόνο- ότι θα μιλούσε για τα λάθη της διαπραγματευτικής περιόδου που οδήγησαν στην υπογραφή του Μνημονίου το καλοκαίρι του 2015.
Ο υπουργός Οικονομικών όμως κάθε άλλο παρά αντιπολιτευτικό τόνο επέλεξε καθώς στήριξε την πολιτική της κυβέρνησης ενώ η αναφορά του «μαζί τα υπογράψαμε, μαζί θα τα υλοποιήσουμε» θεωρήθηκε απάντηση στην τοποθέτηση του Πάνου Σκουρλέτη. Σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένα στελέχη από την τάση των 53 αιφνιδιάστηκαν από την τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ενώ άλλοι την ερμήνευαν ως «προσωπική ενόχληση» λόγω της κριτικής που έγινε νωρίτερα από τον Π. Σκουρλέτη. Προσεκτικοί παρατηρητές των εξελίξεων στο κομματικό και κυβερνητικό επίπεδο, πάντως σχολίαζαν ότι η τοποθέτηση Τσακαλώτου ήταν «φυσικό επακόλουθο» του διχασμού να είσαι υπουργός Οικονομικών και να θεωρείσαι ο ηγέτης της τάσης που επιθυμεί να αναλάβει τον ρόλο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θεωρείται πρόσωπο κοινής αποδοχής ανάμεσα στις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και δεν αποκλείεται να βρεθεί πολύ ψηλά σε σταυρούς προτίμησης κατά την αυριανή ψηφοφορία για τα όργανα του κόμματος.
Και στο βάθος ανασχηματισμός
Όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή το πιθανότερο είναι ο Αλέξης Τσίπρας να προχωρήσει σε ανασχηματισμό τις πρώτες μέρες της επόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece εκτός κυβερνητικού σχήματος αναμένεται να βρεθούν οι Δημήτρης Μάρδας και Τρύφων Αλεξιάδης ενώ βέβαιη θεωρείται η μετακίνηση του Γιώργου Κατρούγκαλου σε άλλο υπουργείο. Παράλληλα, πολύ πιθανή θεωρείται η έξοδος του Νίκου Τόσκα από το υπ. Προστασίας του Πολίτη (κάτι τέτοιο ίσως θεωρηθεί και παραχώρηση του Τσίπρα στους 53) ενώ αν και ο Νίκος Φίλης δέχεται εισηγήσεις να παραμείνει στο υπουργείο Παιδείας, ο ίδιος δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τις προθέσεις του.
Επιπλέον, ειλημμένη απόφαση είναι η αξιοποίηση νέων σε ηλικία στελεχών σε υπουργικές θέσεις και δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν αναλάβουν υπουργικές καρέκλες νεαρά στελέχη τα οποία, όπως σημειώνουν στο Μαξίμου, έχουν πάρει πολύ καλό βαθμό στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.
Από τα στελέχη της κεντροαριστεράς που βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις του Συνεδρίου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα, μόνο ο Φώτης Κουβέλης έχει σοβαρές πιθανότητες υπουργοποίησης ενώ δεν αποκλείεται θέση στο νέο υπουργικό να πάρει και η Λούκα Κατσέλη.
Το μόνο βέβαιο, πάντως, είναι ότι στο Μαξίμου έχουν αρχίσει να ανησυχούν για τις δημοσκοπήσεις και ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι ένας δομικός ανασχηματισμός είναι ικανός να αντιστρέψει το κλίμα.