ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο

Σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή με τους κυβερνητικούς βουλευτές να υπεραμύνονται των ρυθμίσεων, κάνοντας λόγο για αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και την αντιπολίτευση να την κατηγορεί ότι παραδίδεται άνευ όρων στους δανειστές.

Η συζήτηση ξεκίνησε το πρωί με νέα πρόκληση της Χρυσής Αυγής, με τον Ηλία Κασιδιάρη να φθάνει στο σημείο να πετάξει το cd με το νομοσχέδιο στα έδρανα, προκαλώντας ένταση στην αίθουσα αλλά και την παρέμβαση του αντιπροέδρου Νικήτα Κακλαμάνη που τον εγκάλεσε στην τάξη.

Eurokinissi: Γιάννης Παναγόπουλος

Η ένταση προκλήθηκε κατά τη διάρκεια συζήτησης της ένστασης αντισυνταγματικότητας που υπέβαλλε η Δημοκρατική Συμπαράταξη σε 14 άρθρα του νομοσχεδίου, που αφορούν στον λεγόμενο "κόφτη" και το νέο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, κάνοντας λόγο για ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας.

Η ένσταση απορρίφθηκε δια εγέρσεως από την κυβερνητική πλειοψηφία με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο, να υποστηρίζει ότι η εναλλακτική λύση όσων εισάγονται θα ήταν ή το Grexit ή η άκριτη αποδοχή όλων των προτάσεων των δανειστών. Ανέφερε ακόμη ότι στο Υπερταμείο δεν εισάγεται η δημόσια περιουσία και ότι ο "κόφτης" δεν μεταβάλλει τον προϋπολογισμό.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Σπαρτινός, τόνισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε μέσα από σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση να κρατήσει τη χώρα όρθια και πρόσθεσε ότι "πρόκειται για τα τελευταία δημοσιονομικά μέτρα ενός αγώνα δρόμου που οι παλαιότερες κυβερνήσεις, φρόντισαν να είναι μεγάλων αποστάσεων".

Από τη μεριά της, η Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι η ΝΔ θα προχωρήσει σε καταλογισμό ευθυνών προς την κυβέρνηση για παράδοση εθνικής κυριαρχίας μέσω του υπερταμείου διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, εάν το Μαξίμου δεν φέρει στη Βουλή μια διάταξη που να εξαιρεί ρητά τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου που δεν μπορεί να ενταχθούν στο Ταμείο.

"Αυτό το Ταμείο, με αυτούς τους όρους είναι ντροπή. Είναι παράδοση της εθνικής κυριαρχίας κι αυτό το δικαίωμα δεν έχετε απέναντι στις επόμενες γενιές. Στην ταπεινωτική σύμβαση των Βερσαλλιών, που υπέγραψε η Γερμανία, τέτοιο Ταμείο δεν προβλέπεται", είπε χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη.

Η πρώην υπουργός χαρακτήρισε "άσσους στην ηθοποιία" τους υπουργούς και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως είναι "αδιανόητο" οι άνθρωποι, που δεν άφησαν διαδήλωση μαζί με τους αγανακτισμένους, "μας κατακεραύνωναν ότι πίναμε το αίμα του λαού και ξεπουλάμε τα πάντα" να έρχονται και να υποστηρίζουν "μέσα στην καλή χαρά" αυτό το νομοσχέδιο.

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος, υποστήριξε μεταξύ άλλων, ότι με το υπερταμείο που συστήνει η κυβέρνηση παραδίδει για 99 χρόνια τη χώρα στους δανειστές της που θα ελέγχουν, όπως είπε, και τη διοίκηση του και τα έσοδά του.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί αύριο ενώ δεν αναμένονται εκπλήξεις, χωρίς ωστόσο να λείπουν οι "κραυγές αγωνίας" των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που αντιμετωπίζουν πρόβλημα συνείδησης με την υπερψήφιση των μέτρων λαιμητόμο.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Γιώργου Δημαρά ο οποίος με δάκρυα στα μάτια επισήμανε ότι θρηνεί για την Αριστερά και αναγκάζεται να ψηφίζει πράγματα έξω από τα πιστεύω της, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης υποστήριξε πως "μπορεί να γονατίσαμε το καλοκαίρι αλλά η χώρα έμεινε όρθια".

"Εγώ θα κλάψω αν πουλήσουμε μια μετοχή της ΔΕΗ, αλλά είναι καλύτερο από το να δώσουμε ένα σύγχρονο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, λέγοντας ότι το ίδιο σκέφτεται και για την ΕΥΔΑΠ, αλλά το 51% παραμένει στο δημόσιο", σημείωσε.

Στις 19:00 το απόγευμα αναμένεται η ομιλία του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου ενώ θα προηγηθούν οι τοποθετήσεις των υπουργών Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου και Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου.

Την ίδια ώρα, τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό φαίνεται πως προκάλεσε η τροπολογία που ήρθε το απόγευμα της Παρασκευής από την κυβέρνηση για αναστολή των ωριμάνσεων των ειδικών μισθολογίων από την 1η Ιανουαρίου του 2017 έως τον Δεκέμβριο του 2018.

Το πρωί του Σαββάτου ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος μιλώντας στον ΣΚΑΪ επισήμανε ότι το συγκυβερνών κόμμα βάζει "βέτο" στην επίμαχη διάταξη λέγοντας ότι οι εντολές που έλαβε ήταν ότι "αν δεν αλλάξει δεν ψηφίζουμε".

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA το μεσημέρι, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επιθυμούν να περιληφθεί στην τροπολογία διάταξη με την οποία θα επανέρχονται τα μισθολόγια στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012 -όπως προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ- και εν συνεχεία θα γίνεται αποδεκτό το διετές "πάγωμα".