ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση μετά την μη επιβολή του 23% ΦΠΑ, ψάχνει εναγωνίως εναλλακτική

Η κυβέρνηση μετά την μη επιβολή του 23% ΦΠΑ, ψάχνει εναγωνίως εναλλακτική
Ευρωκίνηση Γιώργος Κονταρίνης

Ζητούνται ισοδύναμα. Και οι προσπάθειες της κυβέρνησης για τον εντοπισμό των 400 εκατομμυρίων ευρώ που θα καλύψουν την μη επιβολή ΦΠΑ με συντελεστή 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση στρέφονται σε όλες τις κατευθύνσεις.

Από την πρόσθετη φορολόγηση του ηλεκτρονικού τζόγου και την αύξηση των τελών κυκλοφορίας έως την επαναφορά του μοσχαρίσιου κρέατος στον συντελεστή 23%. Μάλιστα το σενάριο της επιβολής ΦΠΑ στο μοσχάρι, το οποίο απετράπη το καλοκαίρι λόγω αντιδράσεων, επιστρέφει δριμύτερο καθώς σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου ζητούν από το οικονομικό επιτελείο αντικατάσταση του προγραμματισμένου ΦΠΑ στην ιδιωτική παιδεία, όχι με άλλα μέτρα αλλά με επιβολή ΦΠΑ σε κάποιο προϊόν ή υπηρεσία.

Κατά τα άλλα η κυβέρνηση μετά τα προειδοποιητικά καμπανάκια που χτύπησε ο Βλάντις Ντομπρόβσκις δίνει μάχη με τον χρόνο για να κλείσει το συντομότερο δυνατόν η διαδικασία της αξιολόγησης και επιδιώκει την άμεση εκταμίευση της υποδόσης των 2 δις ευρώ από τα υπόλοιπα της μεγάλης δόσης του περασμένου Αυγούστου.

Σήμερα κατά πάσα πιθανότητα κατατίθενται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών –χωρίς σ’ αυτήν να περιλαμβάνεται η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια- όπως επίσης και νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει εκκρεμότητες από το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων και οι οποίες πρέπει να κλείσουν άμεσα. Το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση θα ψηφιστεί πιθανότατα με την διαδικασία του κατεπείγοντος το βράδυ της Παρασκευής, λένε πηγές του Μαξίμου.

Η κυβέρνηση διατείνεται μέσω κύκλων της πως ο βαθμός υλοποίησης των προαπαιτούμενων προσεγγίζει το 90% και πως παραμένουν απλώς κάποια εκκρεμή ζητήματα για τα οποία συνεχίζονται οι συζητήσεις με το κουαρτέτο των θεσμών. Αυτά ως γνωστόν είναι το πρόβλημα με τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, η εφαρμογή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, το καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων, αλλά και η στελέχωση της γενικής γραμματείας εσόδων για την οποία οι δανειστές αξιώνουν να έχουν λόγο ζητώντας από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε επιλογή με πολιτικά κριτήρια.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η θέση της αποπεμφθείσας Κατερίνας Σαββαϊδου εξακολουθεί να παραμένει κενή διότι το οικονομικό επιτελείο διαπραγματεύεται με τους δανειστές τόσο για τα χαρακτηριστικά του προσώπου που θα την διαδεχθεί όσο και για την παροχή ασυλίας σε δημόσιους λειτουργούς που αναλαμβάνουν καίρια πόστα που σχετίζονται άμεσα με το θέμα της φοροδιαφυγής, κάτι που αποτελεί αίτημα του κουαρτέτου.

Την ίδια ώρα πολύ ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα βρίσκεται το προσφυγικό ζήτημα με το Μέγαρο Μαξίμου να επιθυμεί να παίξει η χώρα μας τον ρόλο του ενδιάμεσου στις συνομιλίες και συνεννοήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την γειτονική Τουρκία.

Το προσφυγικό αποτελεί τον κύριο λόγο της επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Στάινμαγερ στην Αθήνα, όπως επίσης και της φημολογούμενης άφιξης την επόμενη εβδομάδα του προέδρου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.