Κορωνοϊός: Το Πάσχα κρίνεται η διάρκεια των περιορισμών – Τα σενάρια για τον τουρισμό
«Αν χρειαστεί να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, θα γίνει για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία» δηλώνουν σε όλους τους τόνους τα κυβερνητικά στελέχη. Ωστόσο, εκείνο που θα κρίνει τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων είναι το πόσο θα τα τηρήσουν οι πολίτες το Πάσχα.
Σήμερα, Σάββατο του Λαζάρου, και λίγα 24ωρα πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα, αν τα μέτρα περιορισμού τηρηθούν και συμπολίτες μας δεν θελήσουν να φύγουν με κάθε τρόπο εν όψει του Πάσχα, «σπάζοντας» την καραντίνα για να ταξιδέψουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους και δεν κινδυνέψει η δημόσια υγεία από την εξάπλωση του κορωνοϊού, τότε θα αργήσει η εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος εξόδου από τα μέτρα.
Επομένως, όλα θα κριθούν από το πώς θα συμπεριφερθούν οι πολίτες το Πάσχα.
Δηλαδή, είτε οι κόποι που όλοι κάνουμε θα χαθούν, είτε όλοι μαζί θα αποτελέσουμε την ευχάριστη έκπληξη της Ευρώπης. Αν γίνει αυτό τότε γρήγορα θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα.
«Μπορεί να εκφράσει την πίστη του ο καθένας μόνος του, με τα πολύ αγαπημένα του πρόσωπα και να παραμείνουν όλοι μαζί στο σπίτι» αναφέρουν υπουργοί της κυβέρνησης, ενώ θετικά είναι και τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, που ενισχύουν τη θέληση της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών, που θέλουν να απαλλαγούν γρήγορα από τον κορωνοϊό.
Συγχαίρει την Ελλάδα το Bloomberg
Ολοένα και αυξάνονται τα θετικά για την Ελλάδα δημοσιεύματα στο εξωτερικό, για το πώς καταφέραμε και αντιμετωπίσαμε ως χώρα την πανδημία.
Η Ελλάδα κατάφερε να γίνει το θετικό παράδειγμα όλης της Ευρώπης, γράφει το Bloomberg και αναφέρει ότι η χώρα μας αποτελεί φωτεινή εξαίρεση: «Από την Ισπανία μέχρι τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, οι πολιτικές ηγεσίες περίμεναν για πάρα πολύ διάστημα μέχρι να αποφασίσουν τα δραματικά βήματα που απαιτούνται για την προστασία των πολιτών τους. Η Ελλάδα ήταν μια αξιοσημείωτη -και ίσως αιφνίδια- εξαίρεση σε αυτή την τάση. Η κυβέρνησή της επέβαλε σοβαρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης σε πολύ προγενέστερο στάδιο της επιδημίας σε σχέση με άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης. Προς το παρόν, αυτή η ταχεία αντίδραση βοήθησε την Ελλάδα να αποφύγει την τραγική κρίση που αντιμετωπίζουν πλουσιότερα κράτη» αναφέρει το πρακτορείο.
Σε άλλο σημείο τονίζει: «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναδείχθηκε ως φωνή λογικής στη διεθνή σκηνή. Για παράδειγμα, επέκρινε δριμύτατα τον πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου που αμφισβήτησε τη σοβαρότητα της πανδημίας. Το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας στο σύνολό του -συμπεριλαμβανομένης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ- αντέδρασε με ψυχραιμία -μια πολύ διαφορετική εικόνα σε σύγκριση με τις εσωτερικές διαμάχες στην Ισπανία. Κι ο ελληνικός πληθυσμός δείχνει να προσέχει ιδιαίτερα την τήρηση των κανόνων του lockdown».
Aναζητείται φόρμουλα για τον τουρισμό
Παράλληλα με τις ενέργειες που γίνονται σε επίπεδο ελέγχων, ώστε να μην ξεφύγει η κατάσταση και εξαπλωθεί η πανδημία εκεί που μέχρι τώρα είναι ελεγχόμενη, η κυβέρνηση έχει αρχίσει να συζητά τρόπους για την στήριξη του τουριστικού κλάδου, που λόγω της διαμορφούμενης κατάστασης δεν αναμένεται να είναι ίδιος με τις προηγούμενες χρονιές και οι απώλειες εσόδων αναμένεται να είναι τεράστιες.
Για αυτό, ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναιαν ανοίξουν τα σχολεία γύρω στις 10 Μαϊου, να αρχίσει και το πρώτο κύμα σταδιακού ανοίγματος ξενοδοχείων με μεγάλη προσοχή, με πρώτα στη λίστα εκείνα που λειτουργούν όλον τον χρόνο. Για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να επιβληθούν αυστηρότατοι υγειονομικοί έλεγχοι, να τηρηθούν οι προτεινόμενες αποστάσεις μεταξύ των ενοίκων αλλά και να εξακολουθήσουν οι απαγορεύσεις στις συναθροίσεις. Είτε αυτές είναι συναυλίες, είτε θερινές θεατρικές παραστάσεις.
Πώς θα εισέλθουν οι τουρίστες στη χώρα
Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αναζητείται φόρμουλα για το πώς έρθουν στη χώρα οι πρώτοι ξένοι επισκέπτες. Υπάρχει ένα θέμα για το καλοκαίρι με τον τουρισμό και πώς θα μπορούν να εισέλθουν στη χώρα ξένοι πολίτες. Δηλαδή, αν θα έχουν κάνει το τεστ ή όχι, πώς θα μπορεί να πιστοποιηθεί αυτό, ποιες θα είναι οι πύλες εσόδου.
Για αυτό και η κυβέρνηση επενδύει στην ενημέρωση των πολιτών το θεωρεί όπλο στα χέρια της και για αυτό, όπως ενημέρωσε την αρμόδια επιτροπής της Βουλής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφορικά με τη διαφημιστική δαπάνη των 11 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι «η ενημέρωση σώζει κυριολεκτικά ζωές και πως μέλημα της κυβέρνησης είναι η διαφύλαξη θέσεων εργασίας, της πολυφωνίας και του πλουραλισμού στα Μέσα Ενημέρωσης».