Απαντήσεις Τασούλα - Πέτσα στην τοποθέτηση Τσίπρα για τη Novartis
Απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με την υπόθεση της Novartis και τις εξελίξεις με τους προστατευόμενους μάρτυρες δίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
«Βυθισμένος στα εσωκομματικά του προβλήματα, ο κ. Τσίπρας καταφεύγει όχι μόνο σε ύβρεις αλλά και σε ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής», αναφέρει στην απάντησή του στον αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί εδώ και μέρες να μην επιτρέψει την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων, όπως ακριβώς εξετάστηκαν και από τον εισαγγελέα, καθώς και ο πανικός του κ. Τσίπρα, επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ενός παρακρατικού-παραδικαστικού κυκλώματος που εξύφανε μια πρωτοφανή πολιτική σκευωρία.
Με την ανάρτησή του ο κ. Τσίπρας επιβεβαιώνει επίσης ότι όσα είπε περί ελέγχου των ‘αρμών της εξουσίας’, είχε ήδη επιχειρήσει να τα εφαρμόσει όταν ήταν πρωθυπουργός. Οι κουκούλες βγαίνουν και αποκαλύπτεται το δικό του πρόσωπο».
Απάντηση και από Τασούλα
H εξέταση μαρτύρων δεν συνιστά παρέμβαση στη θεσμική λειτουργία της δικαιοσύνης, είναι η απάντηση που έδωσε απόψε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, στις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η Βουλή με απόφασή της, της 9ης Οκτωβρίου 2019, συγκρότησε, σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή προς διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεστεί από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δημήτριο Παπαγγελόπουλο κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 156 παρ.4) η Επιτροπή αυτή έχει όλες τις αρμοδιότητες του Εισαγγελέα Πρωτοδικών όταν αυτός ενεργεί προκαταρκτική εξέταση και μπορεί να αναθέτει σε Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών ή Εφετών την ενέργεια ειδικότερων πράξεων σχετικών με το αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης», αναφέρει ο πρόεδρος της Βουλής και επισημαίνει:
«Κατόπιν των ανωτέρω, είναι πρόδηλο ότι όταν η Επιτροπή αυτή εξετάζει μάρτυρες, δεν παρεμβαίνει στη θεσμική λειτουργία της δικαιοσύνης, γιατί απλούστατα ασκεί η ίδια δικαστική λειτουργία που της έχει ανατεθεί από το Σύνταγμα, τον Κανονισμό της Βουλής και την απόφαση της Ολομέλειας».