Σταϊκούρας: Δεύτερη ευκαιρία για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ο νέος πτωχευτικός κώδικας
Παράθυρο για δεύτερη ευκαιρία για ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο νέο πτωχευτικό κώδικα, άνοιξε στη Βουλή ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Παρουσιάζοντας την τροπολογία που εισηγείται η κυβέρνηση για τη ΛΑΡΚΟ, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως το ιδιωτικό χρέος πλήττει την κοινωνική συνοχή και πως στόχος είναι να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.
«Επιδιώκουμε να δώσουμε ευκαιρία για νέα αρχή. Να σταματήσει το σύστημα να δέχεται κοινωνικές ανισότητες και να θέσουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές προ των ευθυνών τους. Να θεραπεύσουμε το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Πάνω σε αυτές τις ράγες κινούμαστε και θα κινηθούμε τους επόμενους 3 μήνες και θα υπάρχουν προβλέψεις για 2η ευκαιρία και για ευάλωτα νοικοκυριά. Θα υπάρξουν αρκετές ευνοϊκές προβλέψεις», είπε, ενώ αναφερόμενος στους πλειστηριασμούς σημείωσε πως μόνον 2.000 περιπτώσεις έχουν υπαχθεί στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου.
Ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε πως ένας στους δύο από εκείνους που δυνητικά θα μπορούσαν να κάνουν χρήση, δεν έχει μπει καν στην πλατφόρμα. Από αυτούς που μπήκαν, συμπλήρωσε, περίπου 22.000 αρνούνται να δώσουν άρση του απορρήτου τους με αποτέλεσμα ο αριθμός πέφτει σε 43.398.
«Ο καθένας μπορεί να κάνει εικασίες για ποιους λόγους. Από αυτούς (περίπου 43.000) όταν πάμε στην διαδικασία – έχουν φύγει ερωτηματολόγια απο χθες – οι εκτιμήσεις είναι ότι το 1/3 θα δηλώνει άλλη πρώτη κατοικία απο αυτή στην φορολογική του δήλωση, 1/3 εισόδημα πάνω 35.000 ευρώ και 1/3 δεν θα πληρεί τα κριτήρια. Καταλήγουμε σε περίπου 2.000 περίπου που αξιολογούνται για να μπούν στην ρύθμιση απο μια περίμετρο 131.000. Συνεχίζουμε την προσπάθεια για να την εντείνουμε και να καταφέρουν όσο το δυνατόν περισσότεροι να ενταχθούν. Η οικονομική κρίση μας πλήγωσε όμως πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά αφήνοντας το παρελθόν».
Σε ό,τι αφορά στη ΛΑΡΚΟ, περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί υπογράμμισε πως ακόμη κι αν διαγράφονταν ως δια μαγείας τα χρέη της, η εταιρεία θα «μπαίνει» μέσα κάθε μήνα.
«Η κατάσταση στην εταιρεία είναι δραματική. Καταθέσαμε τροπολογία για τη διάσωση της ΛΑΡΚΟ, επιδιώκουμε την ανάληψή της από ιδιώτη επενδυτή μέσα από μια διαδικασία που θα είναι γρήγορη και συμβατή με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για πρώτη φορά το Δημόσιο βάζει 35 εκατομμύρια για την ειδική διαχείριση. Χωρίς αυτό το ποσό η ΛΑΡΚΟ θα χρεοκοπούσε. Ο ειδικός διαχειριστής θα μειώσει το κόστος των αμοιβών κατά 25%. Προβλέπεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας μέσα σε 12 μήνες», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Επεσήμανε, ακόμη, πως οι υποθέσεις της ΕΑΒ, των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, της ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ είναι δύσκολες, καθώς έχουν σωρευμένα χρέη 2,5 δις ευρώ.
Λάβρος κατά της κυβέρνησης εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος ανέφερε πως αυτό που έχει αυτή την ώρα σημασία είναι η να σωθεί η ΛΑΡΚΟ. Χαρακτήρισε "κατάπτυστη" την τροπολογία, ζητώντας την απόσυρσή της και υποστήριξε ότι στόχος των εκάστοτε κυβερνώντων όλα τα χρόνια είναι να χρεοκοπήσει η εταιρία για να δοθεί σε ξένα funds. Μίλησε για "λακέδες" που καθυβρίζουν τις οικογένειες των εκατοντάδων νεκρών θυμάτων και ισχυρίστηκε πως θα έπρεπε ο λαός να στείλει στον αγύριστο όσους διαχειρίστηκαν τις τύχες του λαού εδώ και χρόνια.