Η «ατζέντα» του 2020: Τι θα κάνει ο Μητσοτάκης για ελληνοτουρκικά, παραπομπή Τσίπρα, ΠτΔ, Χρυσοχοΐδη
Σε μεγάλη συνέντευξη του στο Βήμα και τη Δήμητρα Κρουστάλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει «σήματα» για το πώς θα κινηθεί τους σε επόμενους μήνες σε μείζονα ζητήματα για την πορεία της χώρας και της πολιτικής ζωής.
Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός κρατάει κρυφά τα χαρτιά εκεί όπου είτε δεν έχει πάρει τις αποφάσεις του είτε δεν θέλει ακόμα να τις ανακοινώσει. Σταχυολογούμε τα 11 σημαντικό σημεία της συνέντευξης του κ. Μητσοτάκη:
- «Για μένα το 2020 αποτελεί την χρονιά που θα σηματοδοτεί το οριστικό τέλος της κρίσης. Και την αφετηρία μιας δεκαετίας συνεχούς προόδου». Στο αφήγημα του πρωθυπουργού συνεχίζει να έχει κεντρική θέση η αισιοδοξία για μια καινούργια αρχή.
- Ο πρωθυπουργός δεν κάνει πίσω στο νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. «Οι ελάχιστοι δεν μπορούν να ορίζουν την καθημερινότητα των πολλών. Γιατί αυτό είναι άδικο», είπε χαρακτηριστικά.
- Έρχεται νόμος που θα κάνει πιο δύσκολη την κήρυξη απεργίας. «Ο νόμος περί απεργιών έρχεται από το 1982, είναι ο 1264. Θα εκσυγχρονιστεί, θα αλλάξει και πλέον θα προστατεύει το δικαίωμα της απεργίας στο σύγχρονο πλαίσιο», είπε ο πρωθυπουργός.
- Ο κ. Μητσοτάκης στηρίζει ανεπιφύλακτα τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αν και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να έγιναν λάθη στην αστυνομική επιχείρηση στο Κουκάκι. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι: «Στηρίζω απόλυτα και τον αρμόδιο υπουργό και την Ελληνική Αστυνομία στο χρέος που ανέλαβαν να υπηρετήσουν». Παρατήρησε δε ότι: «Καλώς συζητάμε και για το Κουκάκι. Ήδη η υπόθεση ερευνάται και να είστε σίγουροι ότι θα υπάρξει πόρισμα το οποίο θα δίνει στο θέμα τις αληθινές του διαστάσεις».
- Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε την ύπαρξη λαθών στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού, τα οποία όμως τα χαρακτήρισε εξαιρέσεις. Συγκεκριμένα, είπε ότι: «Μια κυβέρνηση κρίνεται συνολικά. Κάναμε τις καλύτερες δυνατές επιλογές. Όπου, όμως, εντοπίστηκαν λάθη ή αστοχίες διορθώθηκαν: με δική μου εντολή 13 διοικητές νοσοκομείων πέρασαν ήδη από δεύτερο επίπεδο κρίσης και αντικαταστάθηκαν».
- Μέσα στον Ιανουάριο, πριν την εκλογή ΠτΔ, έρχεται ο νέος εκλογικός νόμος που θα προβλέπει κλιμακωτό μπόνους. «Εντός του Ιανουαρίου θα έλθει στη Βουλή νέος εκλογικός νόμος που θα επαναφέρει το μπόνους. ‘Όμως αυτό θα γίνεται κλιμακωτά, ανάλογα με το ποσοστό του πρώτου κόμματος. Δεν γίνεται αν το πρώτο κόμμα παίρνει 18% να έχει το ίδιο μπόνους με αυτό που θα λάμβανε αν έπαιρνε 38%. […]Όπου πηγαίνω στην Ευρώπη ο ελληνικός εκλογικός νόμος, που είναι αναλογικός κατά 85% με μπόνους στο πρώτο κόμμα, αντιμετωπίζεται ως μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου», είπε ο κ. Μητσοτάκης, Από την περιγραφή που έκανε, φαίνεται ότι ο νέος νόμος θα είναι κοντά στην πρόταση του ΚΙΝΑΛ.
- Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι κοινής αποδοχής. Κατά τον πρωθυπουργό, ο ΠτΔ «πρέπει να συμβολίζει την ενότητα του έθνους. Κατά συνέπεια, θα ήταν σημαντικό να μην εκλεγεί μόνο από την παράταξη που θα τον προτείνει και έχει την πλειοψηφία στη Βουλή σήμερα». Επομένως, αποκλείεται να είναι κάποιο πρόσωπο όπως ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ είναι ανοιχτό αν θα προταθεί τελικά ο Προκόπης Παυλόπουλος ή κάποιο στέλεχος της Κεντροαριστεράς.
- Ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παραπομπής του Αλέξη Τσίπρα για τη Novartis. Στη σχετικά ερώτηση έδωσε την εξής απάντηση: «Δεν θέλω να πω τίποτα για την υπόθεση Novartis. Θα περιμένω να τελειώσει η προκαταρκτική επιτροπή το έργο της και τότε θα δούμε και θα αξιολογήσουμε τα συμπεράσματα της».
- Η κυβέρνηση θα ζητήσει μείωση των πλεονασμάτων και έχει ως προτεραιότητα τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Για τα δύο αυτά ζητήματα ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι: «Σκοπός μας είναι να εξασφαλίσουμε την στήριξη των εταίρων, ώστε η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, στο ύψος που θα την πετύχουμε, να ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό του 2021. […]«Ο δημοσιονομικός χώρος, που είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε και εντός του 2020 -γιατί θεωρώ ότι θα υπάρχει υπέρβαση των στόχων και το 2020 όπως το πετύχαμε και στο β’ εξάμηνο του 2019- θα αξιοποιηθεί κατά προτεραιότητα για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Δεν είμαι ακόμη σε θέση να σας πω πόσο και πότε θα μειωθεί γιατί δεν έχω την πλήρη δημοσιονομική εικόνα».
- Η κυβέρνηση είναι θετική στη προσφυγή στη Χάγη για την ΑΟΖ και τις θαλάσσιες ζώνες. Ο πρωθυπουργός είπε σχετικά: «Θα πρέπει να πούμε καθαρά ότι αν δεν μπορούμε να τα βρούμε, τότε θα πρέπει να συμφωνήσουμε η μία διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα να εκδικαστεί από ένα διεθνές δικαιοδοτικό όργανο, όπως είναι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Και για να είμαι απολύτως σαφής, αναφέρομαι στον ορισμό της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο». Υπενθυμίζεται πάντως ότι η Τουρκία δεν δέχεται ότι υπάρχει μία και μόνη διαφορά στο Αιγαίο, δηλαδή η υφαλοκρηπίδα, όπως υποστηρίζει η Ελλάδα.
- Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν θα κάνει πίσω στα ελληνοτουρκικά ακόμα και αν συνεχιστούν οι αυξημένες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών. «Αν, ωστόσο, το κόστος που πρέπει να πληρώσει η χώρα για μια στιβαρή εξωτερική πολιτική είναι οι αυξημένες ροές, τότε θα το αναλάβει» είπε σχετικά. Από την απάντηση φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν περιμένει ότι θα μειωθούν οι αφίξεις.
ΚΟΣΜΟΣ
Κορυφώνεται η αγωνία: Οι απειλές της Μόσχας και οι προετοιμασίες της Δύσης
14:32
ΚΟΣΜΟΣ
Το Ισραήλ καταργεί το καθεστώς διοικητικής κράτησης για τους εβραίους εποίκους της Δυτικής Όχθης
14:30
ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Στα αμαξοστάσια του ΟΑΣΘ τα πρώτα 15 καινούργια λεωφορεία - Επιθεώρηση από τον Χρήστο Σταικούρα
14:28
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
Έργα του Έλληνα γλύπτη Takis εκτίθενται σε γκαλερί του Παρισιού
14:18
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ