Σαμαράς: Να αποδεσμευτούμε από τη Συμφωνία των Πρεσπών – Δυσαρέσκεια για το «λαθρομεταναστευτικό»
Την εκτίμηση ότι η διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε πολύ καλά εξέφρασε ο Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στο συνέδριο του «γαλάζιου» κόμματος, ο οποίος μίλησε για «λαθρομεταναστευτικό» και χαρακτήρισε το ζήτημα αυτό το «μοναδικό ψεγάδι» της μέχρι σήμερα πορείας της κυβέρνησης.
«Η νέα κυβέρνηση ξεκίνησε πολύ καλά. Το δείχνει αυτό, η αποδοχή της από μεγάλα ποσοστά του Ελληνικού λαού που εκτιμά θετικά τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις: για την κατάργηση του ασύλου ανομίας στα πανεπιστήμια, για την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, για την αλλαγή του Συντάγματος και την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου από τις βουλευτικές εκλογές. Και κυρίως για τη μείωση της φορολογίας και την μελλοντική μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο κ. Σαμαράς είπε πως μόνο σε ένα θέμα κυριαρχεί μια γενική δυσαρέσκεια.
«Πρόκειται για το λαθρομεταναστευτικό. Εγώ, συμμαχητές και συμμαχήτριες, έτσι το λέω! Γιατί αυτό είναι… Και αν ξεκινάμε διστάζοντας να πούμε την αλήθεια, δεν θα πείσουμε τον κόσμο, που ξέρει πια την αλήθεια… Έκανε άριστα η κυβέρνηση που διευκρίνισε, αρχή-αρχή, ότι από το σύνολο όσων βρίσκονται παγιδευμένοι στα hot spots σήμερα, η συντριπτική πλειονότητα δεν είναι πια πρόσφυγες! Είναι μετανάστες που μπήκαν παράνομα! Άρα, είναι παράνομοι μετανάστες! Λαθρομετανάστες… Που πρέπει να τους ξεχωρίζουμε από όσους μπαίνουν νόμιμα» δήλωσε ο ίδιος.
«Να αποδεσμευτούμε από τη Συμφωνία των Πρεσπών»
Ο Αντώνης Σαμαράς εξαπέλυσε «πυρά» και για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ασκώντας κριτική για στο περιεχόμενό της.
«Φάνηκε πια, πως είναι μια πολύ επιζήμια, μια απαράδεκτη Συμφωνία, όπως ακριβώς είχαμε προειδοποιήσει στη Βουλή. Κι εμείς και άλλα κόμματα… Ότι η Ελλάδα έδωσε τα πάντα από την αρχή – και όνομα και αναγνώριση εθνότητας και αναγνώριση γλώσσας – ενώ τα Σκόπια υποσχέθηκαν ότι θα κάνουν κάποιες παραχωρήσεις στο μέλλον, αν και εφ’ όσον προχωρήσει η ένταξή τους στην Ευρώπη! Που δεν εξαρτάται όμως, ούτε από μας, ούτε από τα Σκόπια. Άλλωστε μπορεί άλλες χώρες να θέσουν βέτο. Κι αυτό έγινε! Η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία άσκησαν βέτο. Ενώ και η Βουλγαρία θέτει σοβαρά προβλήματα για την αναγνώριση της λεγόμενης “Μακεδονικής γλώσσας”» δήλωσε, και συμπλήρωσε:
«Κι έτσι παρέμειναν μόνον οι δικές μας πλήρεις παραχωρήσεις, που είχαν γίνει εξ αρχής. Ενώ οι Σκοπιανές μελλοντικές δεσμεύσεις είναι στον αέρα. Κάποιοι μας έλεγαν πως, αν βάλουμε τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, θα τα «σταθεροποιήσουμε»... Εδώ, όμως, αφού μπήκαν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, άρχισαν οι αμφιβολίες… για το ίδιο το ΝΑΤΟ!».