ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φωτιές» άναψε το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης: Οργή στην Αθήνα για τις δηλώσεις Ερντογάν

«Φωτιές» άναψε το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης: Οργή στην Αθήνα για τις δηλώσεις Ερντογάν
(Presidential Press Service via AP, Pool )

Σε τεντωμένο σχοινί δείχνουν να κινούνται οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, μετά και τις εμπρηστικές δηλώσεις στις οποίες προέβη το Σάββατο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η επιμονή του προέδρου της Τουρκίας και η δήλωσή του ότι το Μνημόνιο Κατανόησης ανάμεσα στη χώρα του και τη Λιβύη θα εφαρμοστεί στο ακέραιο έχουν προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση της Αθήνας, που διαβλέπει μια ολοένα κλιμακούμενη επιθετική ρητορική από την πλευρά της Άγκυρας.

 

Τα όσα είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του αγωγού TANAP για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης και την άρνηση της γείτονος να αποχωρήσουν τα τουρκικά πλοία από την ανατολική Μεσόγειο, οδήγησαν την ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον αρμόδιο υφυπουργό Ενέργειας, Δημήτρη Οικονόμου, που βρισκόταν στα Άψαλα της Τουρκίας να αποχωρήσει από την τελετή σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

O κ. Οικονόμου σε δηλώσεις του στο δελτίο του OPEN είπε: «Στα Άψαλα βρέθηκα ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης για τα εγκαίνια ενός αγωγού φυσικού αερίου του ΤΑΝΑΡ ο οποίος θα συνδεθεί με τον ελληνικό αγωγό ΤΑΡ. Για αυτό ήμασταν εκεί, ήταν πολύ συγκεκριμένος ο λόγος. Όσο η εκδήλωση είχε μείνει στο συγκεκριμένο θέμα, παρέμενα. Όταν έκανε τις δηλώσεις όμως ο κ. Ερντογάν, που ξέφυγαν από το θέμα αυτό και άρχισε να αναφέρεται στις τουρκικές γεωτρήσεις στην Κύπρο και στη συμφωνία με τη Λιβύη θεώρησα πως το θέμα αυτό δεν είχε καμία σχέση με την εκδήλωση και προτίμησα να αποχωρήσω».

Στην ερώτηση εάν η τουρκική πλευρά αντέδρασε όταν είδε την αποχώρηση της ελληνική αντιπροσωπεία, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως δεν υπήρξε κάποια ιδιαίτερη αντίδραση.

«Με ρωτήσανε γιατί αποχωρώ και είπα πως μετά από αυτά δεν μπορώ να παραμείνω», σημείωσε.

Χατζηδάκης: Προκλητικός για άλλη μια φορά ο Ερντογάν

Στο θέμα της αποχώρησης του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Δημήτρη Οικονόμου, από την εκδήλωση αναφέρθηκε και ο Κωστής Χατζηδάκης, ανοίγοντας την ομιλία του στο 13ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

«Στην εκδήλωση ο κ. Ερντογάν ήταν ακόμα μια φορά προκλητικός σε σχέση με την Κύπρο και σε σχέση με την Ελλάδα. Ο παριστάμενος υφυπουργός Δημήτρης Οικονόμου, όπως ήταν αυτονόητο, αποχώρησε από την εκδήλωση. Θέλω λοιπόν να δηλώσω. Ότι η Ελλάδα είναι βεβαίως υποχρεωμένη να έχει μια ειρηνική συμβίωση με την Τουρκία, δεν είναι όμως διατεθειμένη η Ελλάδα και η κυβέρνησή της να παραιτηθεί των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τασούλας: Ανιστόρητη και αγεωγράφητη η στάση της Τουρκίας

Την ίδια στιγμή, σε αυστηρό ύφος απάντησε στις δηλώσεις Ερντογάν και ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας.

Μιλώντας σε εκδήλωση στα Χανιά και αναφερόμενος στις εμπρηστικές τοποθετήσεις του Τούρκου προέδρου, ο κ. Τασούλας σημείωσε: «Το σύμφωνο που πρόσφατα υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη δείχνει την ανιστόρητη, εκτός διεθνούς δικαίου και αγεωγράφητη προκλητικότητα της Άγκυρας».

«Τώρα επιτίθενται στη Λιβύη»

Την ώρα που η Αθήνα επιστρατεύει κάθε διπλωματικό «όπλο» που έχει στη διάθεσή της, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για πολιτική «απειλητικής γλώσσας και εκβιασμών» αναφορικά με τη «μοιρασιά των πηγών στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Ενώ υπάρχει η δυνατότητα του δίκαιου διαμοιρασμού, χρησιμοποιούν απειλητική γλώσσα και πολιτικούς εκβιασμούς. Όμως κανένας και καμιά χώρα δεν είναι υπεράνω νόμου. Πρέπει πλέον να γίνει αντιληπτό ότι με τετελεσμένα δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα. Με τη λογική ‘το έκανα και τελείωσε’ δεν μπορεί κανείς να φτάσει πουθενά. Δείχνοντας τα δόντια, καμιά χώρα δεν μπορεί να κάνει την άλλη να εγκαταλείψει τα δικαιώματά της. Μάλιστα, η Τουρκία σε ένα τέτοιο ξεπεσμό δεν θα υποκύψει. Η χώρα μας δεν θα επιτρέψει την παραβίαση ούτε του δικού της δικαίου, ούτε και των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σχολιάζοντας το μνημόνιο συνεργασίας Λιβύης – Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες, ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε πως οι δραστηριότητες της Άγκυρας θα φέρουν ειρήνη και ευημερία στην περιοχή.

Ξεκαθάρισε δε, πως το μνημόνιο αυτό θα εγκριθεί από το τουρκικό κοινοβούλιο και πως μόλις γίνει αυτό θα υπάρξει μια «εντελώς διαφορετική διάσταση».

«Τι κάνουν τώρα; Απειλούν τη Λιβύη. Αυτή η συμφωνία έχει γίνει και θα εφαρμοστούν και τα άλλα σκέλη της. Κι από τις δικές μας γεωτρήσεις δεν θα ξεπηδάει σύγκρουση και αίμα αλλά ειρήνη και ευημερία» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Διπλωματικός «πυρετός» στην Αθήνα

Διπλωματικός «πυρετός» επικρατεί στην Αθήνα με φόντο την τουρκική προκλητικότητα, με την κυβέρνηση να επιστρατεύει κάθε μέσο για να αναδείξει το ζήτημα σε διεθνές επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να εκθέσει τις τελευταίες εξελίξεις στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο αναμένεται να συναντηθεί στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα.

Το τετ-α-τετ έχει οριστικοποιηθεί για τις 4 Δεκεμβρίου, και ο πρωθυπουργός θα εκθέσει με κάθε λεπτομέρεια στον Αμερικανό πρόεδρο τους κινδύνους που απορρέουν από τη στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο αλλά και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Χτες, ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου προς την Άγκυρα

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, από την Πάτρα όπου συμμετείχε το Σάββατο στις εορταστικές εκδηλώσεις του πολιούχου της πόλης, Αγίου Ανδρέα, έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, διαμηνύοντας ότι «οι 'Ελληνες θα υπερασπιστούμε τον τόπο μας, το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, αλλά θα υπερασπιστούμε και τον άνθρωπο».

Αναφερόμενος, μάλιστα, στις εξελίξεις επί των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα γείτονα «που δεν σέβεται ούτε ίχνος ανθρωπισμού και αλληλεγγύης και επιπλέον παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο».

«Τελεσίγραφο» του ΥΠΕΞ στη Λιβύη

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έστειλε, άλλωστε, χτες τελεσίγραφο στον Λίβυο πρόεδρο, προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση που δεν δοθεί η συμφωνία στην Ελλάδα θα απελαθεί.

Τη στάση της Τουρκίας καταδίκασε και ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, μιλώντας κατά τη διάρκεια του 13ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.

«Επιδεικνύει επιθετική στάση τόσο στην Κύπρο όσο και στο προσφυγικό» δήλωσε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε: «Αυτό θα πρέπει να το σταματήσουμε».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Αντόνιο Λόπεζ- Ιστουρίθ.

«Θεωρούμε ως αυθαίρετες, παράνομες και μη αποδεκτές τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου του παράνομου Μνημονίου Συνεργασίας με την Λιβύη αλλά και την ρηματική διακοίνωση της Τουρκίας στον ΟΗΕ με συντεταγμένες μονομερώς ορισμένες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στις θαλάσσιες αυτές ζώνες», ανέφερε ο κ. Λόπεζ.

«Θα συνεχίζουμε να καταδικάζουμε τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, που υποβαθμίζουν και τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού», επισήμανε – μεταξύ άλλων – ο γ.γ. του ΕΛΚ.