ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματικός «πυρετός» στην Αθήνα: Συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ για την τουρκική προκλητικότητα

Διπλωματικός «πυρετός» στην Αθήνα: Συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ για την τουρκική προκλητικότητα

Διπλωματικός «πυρετός» επικρατεί στην Αθήνα με φόντο την τουρκική προκλητικότητα, με την κυβέρνηση να επιστρατεύει κάθε μέσο για να αναδείξει το ζήτημα σε διεθνές επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να εκθέσει τις τελευταίες εξελίξεις στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο αναμένεται να συναντηθεί στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα. 

Το τετ-α-τετ έχει οριστικοποιηθεί για τις 4 Δεκεμβρίου, και ο πρωθυπουργός θα εκθέσει με κάθε λεπτομέρεια στον Αμερικανό πρόεδρο τους κινδύνους που απορρέουν από τη στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο αλλά και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός θα παραστεί σε γεύμα εργασίας στο περιθώριο της Συνόδου, με τη συμμετοχή του Ντόναλντ Τραμπ και συγκεκριμένων ηγετών που δαπανούν σημαντικά ποσά για τις αμυντικές τους δαπάνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο γεύμα θα παρευρεθούν, μεταξύ άλλων, οι ηγέτες της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Λιθουανίας αλλά πιθανότατα όχι ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα δώσει το «παρών» στη Σύνοδο αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει προγραμματιστεί κάποιο ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ωστόσο, ανοιχτό παραμένει το σενάριο οι δύο πολιτικοί να έχουν μια σύντομη συνομιλία στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Η εφημερίδα «Καθημερινή» γράφει σε σημερινό της δημοσίευμα ότι έχει… κλειδώσει και συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν επιβεβαιώνουν επίσημα, όμως, την εν λόγω συνάντηση -τουλάχιστον όχι ακόμη.

Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι πρόκειται για μια από τις ημερομηνίες που έχουν προταθεί.



Το μήνυμα Μητσοτάκη

Τη δική του απάντηση για την επιθετική στάση της Τουρκίας έστειλε άλλωστε χτες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το βήμα του 13ου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.

«Στα μέτωπα αυτά, πυξίδες μας παραμένουν το Διεθνές Δίκαιο και οι σχέσεις καλής γειτονίας. Με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και υπεύθυνο πατριωτισμό» είπε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε:

«Όσοι βιάζονται να αμφισβητούν, με τρόπο θεσμικά σαθρό, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα να γνωρίζουν ότι θα βρουν απέναντί τους όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τους Ευρωπαίους συμμάχους μας».

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, σημείωσε ότι η πολιτική της χώρας έχει αλλάξει.

«Τα σύνορά μας πλέον φυλάσσονται και οι αρμόδιες υπηρεσίες ενισχύονται σε προσωπικό και μέσα. Ισχύει νέο καθεστώς για το άσυλο. Και τα νησιά ανακουφίζονται με βάση ένα οργανωμένο σχέδιο διασποράς προσφύγων στην ενδοχώρα. Κλείνουμε τη Μόρια και κατασκευάζουμε νέα κλειστά κέντρα».

Ανέφερε ακόμη ότι «το πρόβλημα αυτό ήλθε για να μείνει». Γι’ αυτό, προσέθεσε «όλοι πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, μοιραζόμενοι αναλογικά ένα βάρος που σηκώνει η χώρα».

Επικοινωνία με τον Μακρόν

Χτες, ο Έλληνας πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Γάλλο πρόεδρο για να τον ενημερώσει για τις τελευταίες προκλήσεις της Άγκυρας αλλά και το προσφυγικό ζήτημα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήγησε τα μέτρα τα οποία πριν λίγο καιρό έχει λάβει και τις αποφάσεις που έχει πάρει σχετικά με τη διαδικασία αιτούντων ασύλου.

Επίσης τον ενημέρωσε για την πρόθεσή δημιουργίας κέντρων φιλοξενίας κλειστού τύπου τα οποία θα «στηθούν» σε ορισμένα σημεία της χώρας με στόχο την αποσυμφόρηση των ελληνικών νησιών του Αιγαίου.

Παράλληλα, μετά από την επίθεση που εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κατά του Γάλλου προέδρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μετά και την πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου με τη Λιβύη.

Για αυτό το λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε την στήριξη της Γαλλίας αλλά και συνολικά της Ευρώπης με στόχο να κοπεί ο «τσαμπουκάς» στην Τουρκία, ιδίως στην προσπάθειά της να χαράξει νέα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης μέσα από την Ελληνική ΑΟΖ «εξαφανίζοντας» μέχρι και νησιά σαν την Κρήτη ή το Καστελόριζο.