ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικοινωνία Μητσοτάκη με Μακρόν για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

Επικοινωνία Μητσοτάκη με Μακρόν για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης
EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας,Εμανουέλ Μακρόν είχε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον απόηχο των επιθετικών κινήσεων της Άγκυρας για τη χάραξη ΑΟΖ ανάμεσα στην Τουρκία και την Λιβύη.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης εξέθεσε στο Γάλλο Πρόεδρο τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μετά και την πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου με τη Λιβύη.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός ζήτησε τη στήριξη της Γαλλίας και της Ευρώπης εν όψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

Η επικοινωνία των δύο ηγετών έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, καθώς οι ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο μοιάζουν περισσότερο «εύθραυστες» από ποτέ, μετά και το Μνημόνιο Κατανόησης που συνυπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη.

Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δείχνει αποφασισμένος να μην κατεβάσει τους τόνους τις αντιπαράθεσής του με την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, φτάνοντας, μάλιστα, στο σημείο να επιτεθεί με δριμύτητα εναντίον του Προέδρου της Γαλλίας.

Σχολιάζοντας την Παρασκευή μια δήλωση που είχε κάνει ο Εμανουέλ Μακρόν στις αρχές Νοεμβρίου στο Economist (σ.σ. είχε πει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στις ΗΠΑ, ώστε να υπερασπίζεται τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι «στο εξής αντιμετωπίζουμε τον εγκεφαλικό θάνατο του ΝΑΤΟ»), ο Ερντογάν δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος:

«Απευθύνομαι στον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και θα πω επίσης αυτό στο ΝΑΤΟ. Πρώτα απ’ όλα, ελέγξτε το δικό σας εγκεφαλικό θάνατο. Αυτές οι δηλώσεις ταιριάζουν μόνο σε ανθρώπους σαν κι εσάς που είναι εγκεφαλικά νεκροί».

Άγκυρα: Ο Μακρόν αδικεί το ΝΑΤΟ

Στον ίδιο τόνο ήρθε λίγο αργότερα, ο διευθυντής Επικοινωνίας της κυβέρνησης Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, να χαρακτηρίσει τα σχόλια του Μακρόν για το ΝΑΤΟ ως «άδικα».

«Το ΝΑΤΟ μπορεί να γίνει πιο σχετικό και αποτελεσματικό, εάν εργαστούμε από κοινού. Το να κατηγορεί έναν Οργανισμό για τις δικές προκλήσεις σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, τις φτωχές πολιτικές επιλογές και την αυξανόμενη ασχετοσύνη σε επίπεδο στρατηγικής είναι άδικο απέναντι στο ΝΑΤΟ. Είναι άδικο απέναντι στο γαλλικό λαό», έγραψε στο Twitter, ο Αλτούν.

«Ντόμινο» εξελίξεων

Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης έρχεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο.

Η συμφωνία υπεγράφη την Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη και σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, οι δύο χώρες υπέγραψαν μνημόνιο συνεννόησης για τον «καθορισμό θαλάσσιων δικαιοδοσιών», που αποσκοπεί στην προστασία των δικαιωμάτων τους, βάσει του διεθνούς δικαίου.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έκανε, επίσης, λόγο για συμφωνία που «έχει στόχο την προστασία των δικαιωμάτων της Άγκυρας».

Η απάντηση της Αθήνας

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ερωτώμενος από δημοσιογράφους σχετικά με τη συμφωνία, χαρακτήρισε «τελείως αδόκιμη» κάθε συζήτηση για καθορισμό τουρκικής αποκλειστικής ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

«Μια τέτοια προσπάθεια είναι παντελώς αγεωγράφητη, γιατί αντιβαίνει κάτι το οποίο ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει ότι ανάμεσα στις δυο χώρες υπάρχει ο μεγάλος όγκος της Κρήτης» εξήγησε.

Ακολούθησε η τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου του ελληνικού ΥΠΕΞ, Αλέξανδρου Γεννηματά, ο οποίος, σε ανακοίνωσή του, τόνισε:

«Η υπογραφή μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης μνημονίου κατανόησης δεν μπορεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών. Μία τέτοια ενέργεια θα παραβίαζε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν θα παρήγε έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον, μία τέτοια ενέργεια δεν θα συμβάδιζε με την αρχή της καλής γειτονίας που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών».

Κλήθηκε ο Τούρκος πρέσβης

Ο υπουργός Εξωτερικών, μάλιστα, κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα στο υπουργείο προκειμένου να παρέχει εξηγήσεις, όπως γνωστοποίησαν χθες διπλωματικές πηγές.

Επίσης, επισήμαναν, πως υπήρξε δημόσια αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών και τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου, Νίκο Χριστοδουλίδη και Σαμέχ Ελ-Σούκρι αντίστοιχα.

Παράλληλα, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην ΕΕ έλαβε οδηγίες να ενημερώσει άμεσα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ κ. Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Χωρίς νομική βάση»

Έντονη υπήρξε και η αντίδραση της Αιγύπτου.

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως τα, συνολικά, δύο μνημόνια που υπέγραψαν Τουρκία – Λιβύη, δεν έχουν «νομική βάση».

«Τα δύο μνημόνια συμφωνίας δεν έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα, δεν μπορούν να αναγνωρισθούν επισήμως υπό το φως του άρθρου 8 της Συμφωνίας Skhirat, το οποίο ορίζει ότι η (λιβυκή) κυβέρνηση ή το υπουργικό συμβούλιο (και όχι ο πρωθυπουργός της) έχουν την εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες», δήλωσε συγκεκριμένα το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ και υπογράμμισε:

«Αυτές οι δύο συμφωνίες δεν μπορούν να έχουν κανένα αντίκτυπο στα δικαιώματα των χωρών της Μεσογείου ή των θαλάσσιων συνόρων στην περιοχή της Μεσογείου».