ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ασφαλιστικό: Σύγκρουση Μητσοτάκη και Τσίπρα στη Βουλή

Ασφαλιστικό: Σύγκρουση Μητσοτάκη και Τσίπρα  στη Βουλή

Μετωπική ήταν η πρώτη σύγκρουση στη Βουλή Τσίπρα και Μητσοτάκη για το ασφαλιστικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε με την ομιλία του αλλά και τη σημερινή συζήτηση να εκμαιεύσει τοποθέτηση από τη ΝΔ και τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ασφαλιστικό για να εισπράξει σφοδρή κριτική για λάθος χειρισμούς αλλά και αντιπολιτευτικό λαϊκισμό στο παρελθόν, που διόγκωσε το πρόβλημα.

Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας κάλεσε την αντιπολίτευση να πάρει ξεκάθαρη θέση στο ζήτημα του ασφαλιστικού και να μην κρύβεται πίσω από τη συμφωνία. Αναφέρθηκε στα τεράστια ελλείμματα που υπάρχουν στα ταμεία και τόνισε ότι η πορεία αυτή οδηγεί σε κατάρρευση των ταμείων και αδυναμία πληρωμής των συντάξεων. «Μπορούσαμε να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί με τον κίνδυνο κάποια στιγμή να παραλύσουμε αιφνιδιαστικά. Αυτή είναι, όμως, μία εθνικά ανεύθυνη στάση όπως είναι και η στάση που κράτησαν τα τελευταία χρόνια τα κόμματα που κυβέρνησαν τον τόπο και έχουν βαριά ευθύνη για το αδιέξοδο. Και τώρα παριστάνουν τους εισαγγελείς».

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι «εσείς και οι δυνάμεις του λαϊκισμού ήσασταν οι πρώτοι που στραγγαλίσατε την όποια προσπάθεια εξορθολογισμού του ασφαλιστικού. Αναβάλλοντας και καταγγέλλοντας οδηγήθηκε η κατάσταση ως εδώ». «Αναρωτηθήκατε γιατί οι αγρότες δεν συνομιλούν μαζί σας...», είπε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, διερωτώμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα: «Μήπως πρέπει να πάτε εσείς κοντά τους, στα τρακτέρ, να συνομιλήσετε μαζί τους, όπως κάνατε και όταν λέγατε αυτά τα οποία λέγατε; 'Ισως ο χώρος εκείνος να σας είναι πιο οικείος», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. «Η κατάσταση στη χώρα είναι πολύ ανησυχητική, η κοινωνία βράζει, η οικονομία βυθίζεται, η χώρα κινδυνεύει να μεταβληθεί σε απέραντο καταυλισμό εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τόνισε πως χρειάζεται οι πολιτικοί να ενώνουν, να προχωρούν με σοβαρό σχέδιο και να μην προκαλούν.

«Εσείς έχετε επιλέξει να κάνετε το εντελώς ανάποδο. Έχετε μετατρέψει την ελπίδα σε απόγνωση σε ένα χρόνο», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και ανέφερε ότι το αίτημα της κυβέρνησης δεν είναι για πρόσκληση σε διάλογο αλλά συνιστά πρόκληση για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο κ. Τσίπρας έκανε μία αναδρομή στην πορεία του ασφαλιστικού λέγοντας ότι «από τη δεκαετία του ’70 ακόμη όταν οι κυβερνώντες αφήναν των κουμπαρά των ασφαλισμένων να ροκανίζεται. Τα ίδια έγιναν και τη δεκαετία του ‘90 και την πρώτη δεκαετία του 2000 με την αλόγιστη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στο χρηματιστήριο όταν τζογάραν τα αποθεματικά των ταμείων και όταν η φούσκα έσκασε. Θύματα ήταν και τα ίδια τα ταμεία και μετά ήρθαν τα δομημένα ομόλογα με τις εγκληματικές συνέπειες του PSI όταν τα ταμεία έχασαν περιουσία 12 δις».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε ότι έχουν γίνει σημαντικά λάθη από όλες τις κυβερνήσεις όπου και ανέφερε ότι «πολιτικοί και πολίτες δεν βλέπαμε το πρόβλημα. Δημιουργήθηκε ένα σύστημα στρεβλό. Αυτήν την πραγματικότητα αρνηθήκαμε να αντιμετωπίσουμε. Για να υπάρχει μία σταθερή λύση στο ασφαλιστικό σύστημα και χρειάζεται μία νέα κοινωνική συμφωνία και αυτή δεν μπορεί να γίνει χωρίς αναγνώριση των λαθών. Εμείς το αναγνωρίσαμε». «Δηλητηριάζετε την κοινωνία με ταξικό μίσος. Μας πάτε πίσω σε εποχές διχασμού. Η επιλογή είναι ανάμεσα στο χθες του λαϊκισμού και στο αύριο της αλήθειας, των δίκαιων και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων», συμπλήρωσε ενώ παραδέχτηκε ότι επί τρεις δεκαετίες κυβερνήσεις, κόμματα και πολίτες δεν είδαν το πρόβλημα που ερχόταν.
Ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε τη στάση του κυβερνώντος κόμματος για το θέμα στο παρελθόν. «Μην παριστάνετε ότι δεν έχετε ευθύνη. Αξίζει να θυμηθούμε ότι η μεγαλύτερη διαδήλωση στο Σύνταγμα ήταν για να αποδοκιμαστεί το σχέδιο Γιαννίτση. Η ηγεσία τότε του Συνασπισμού ήταν οι πρώτοι καταγγέλλοντες», είπε συγκεκριμένα ενώ σημείωσε ότι επί ΝΔ υπήρξαν σημαντικές, όπως είπε, μεταρρυθμίσεις όπως ο νόμος Σιούφα και ο νόμος Πετραλιά.
«Στο τέλος του 2014 δεν υπήρχε ανάγκη μείωσης κύριων συντάξεων και δεν είχε ζητηθεί από την τρόικα», είπε και κατέθεσε στα πρακτικά αναλογιστική μελέτη που είχε ολοκληρώσει η προηγούμενη κυβέρνηση και επιβεβαίωνε ότι το ασφαλιστικό εκπλήρωνε τους όρους βιωσιμότητας μέχρι το 2060.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι η πλήρης μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού χωρίς να υπάρξουν περικοπές των κύριων συντάξεων. "Για εμάς κεντρικό πολιτικό στοιχείο είναι η αναδιανομή του πλούτου".
"Θα στηρίξετε την συμφωνία της κυβέρνησης με τους εργοδοτικούς φορείς για αύξηση της εισφοράς τους, ή θα συμπαραταχθείτε με το ΔΝΤ και τις ιδεοληψίες του που θα οδηγήσουν σε νέες περικοπές συντάξεων, δίπλα στις 12 προηγούμενες που οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί;" ήταν το δεύτερο ερώτημα που απηύθυνε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε πως η πρόταση της κυβέρνησης δεν προβλέπει περικοπές συντάξεων.
"Η οικογένεια συγκράτησε την αποσάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας. Αν τα μέτρα που εφαρμόστηκαν εδώ, εφαρμόζονταν σε χώρες της Β. Ευρώπης θα είχαν διαλυθεί τα πάντα. Γι' αυτόν τον λόγο βασική μας αρχή και βασικός προσανατολισμός στην πρότασή μας είναι να μην κοπούν περαιτέρω οι συντάξεις. Ξέρουμε ότι αυτές πηγαίνουν για τον άνεργο γιό, για τον άνεργο εγγονό" τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.

Απαντώντας ο κ,. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «τα πρόσθετα μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ από παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό δημιουργήθηκαν από τη δική σας διαχειριστική ανικανότητα. Είναι σαφές ότι δεν είστε μέρος της λύσης, είστε μέρος του προβλήματος και για αυτό η κοινωνία σας γυρίζει την πλάτη. Κάθε ημέρα συρρικνώνεται και περισσότερο κάθε ελπίδα του Έλληνα για τη βελτίωση της ζωής τους. Το πιο επικίνδυνο στο σχέδιο που έχετε καταθέσει είναι ότι επενδύετε στον κατακερματισμό της κοινωνίας. Βάζετε τους πάντες σε έναν πόλεμο όλοι εναντίον όλων. Το σχέδιό σας είναι πρόχειρο και μη κοστολογημένο και είναι ένα μπάλωμα που δεν λύνει το πρόβλημα».
Ασκώντας κριτική στην πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Το σχέδιό σας στρεβλώνει την ανταποδοτικότητα του συστήματος, δεν δίνει κίνητρο για παραμονή στην εργασία. Τα πρόσθετα χρόνια δεν δίνουν μεγαλύτερη σύνταξη», και πρόσθεσε: «Δυστυχώς και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα εγκαταλείπεται στην τύχη του. Τί θα συμβεί στις κύριες συντάξεις το 2019; Η προσωπική διαφορά μεταφέρει το πρόβλημα στο μέλλον. Το σχέδιό σας είναι μη κοστολογημένο χωρίς καμία οικονομική τεκμηρίωση. Η άρνηση και η αδυναμία να κοστολογήσετε καθυστερεί την διαπραγμάτευση και δημιουργεί εντάσεις στην κοινωνία. Ζητάτε από την αντιπολίτευση εναλλακτική πρόταση. Θα μπορούσαμε να σας απαντήσουμε ότι δεν δημιουργήσαμε εμείς το πρόβλημα του 1,8 δισ. ευρώ, αλλά δεν θα το κάνουμε».

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ενός αξιακού πλαισίου για το ασφαλιστικό που θα μπορούσαν να συμφωνήσουν και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, εξηγώντας ωστόσο ότι δεν αρκούν για να κλείσει η τρύπα του 1,8 δισ. ευρώ.
Τόνισε ότι πρέπει να αναζητηθούν πρόσθετοι πόροι από στοχευμένες περικοπές δαπανών και αφού επιδοκίμασε την αναφορά του πρωθυπουργού στην ανάγκη για ισοδύναμα μέτρα, τον επέκρινε που δεν ανέφερε κανένα.
Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω τις αυξήσεις που ανακοίνωσε πριν από ένα μήνα στο δημόσιο σημειώνοντας ότι υπάρχουν κι άλλες τέτοιες στρεβλώσεις.
«Τον αντέχετε αυτό τον διάλογο; Ή φοβάστε αντιδράσεις από συντρόφους, συγγενείς και φίλους;», είπε και αναρωτήθηκε «πως θα ένιωθαν οι αγωνιστές της αριστεράς να έβλεπαν τα εγγόνια τους να επικαλούνται τους αγώνες των παππούδων τους για μια θέση μετακλητού στο δημόσιο».
«Είστε υπό κατάρρευση. Εγκαταλείψτε το σχέδιο σας. Εύχομαι να υιοθετήσετε μια άλλη δημιουργική αντίληψη για την οικονομία της χώρας. Δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε. Δεν μπορούμε να ξαναζήσουμε τις ώρες του καλοκαιριού του 2015. Σας ζητώ να συμφιλιωθείτε με την πραγματικότητα που δημιουργήσατε», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Οι βασικές αρχές της κυβερνητικής πρότασης

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Βουλή παρουσίασε τις βασικές αρχές και την φιλοσοφία της κυβερνητικής πρότασης για το Ασφαλιστικό και συγκεκριμένα:

-Ενιαίος φορέας κοινωνικής Ασφάλισης με θέσπιση ενιαίων κανόνων για όλους για τον υπολογισμό των εισφορών.
Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι θα υπάρξει πρόνοια για ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες, με τους οποίους, όπως είπε, πρέπει να υπάρξει διάλογος.
-Θεσμοθέτηση της Εθνικής Σύνταξης για όσους έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης.
Ανέφερε ότι η Εθνική Σύνταξη θα είναι συνδεδεμένη με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, "όσο θα αυξάνεται το ΑΕΠ, τόσο θα αυξάνεται κι αυτή", ενώ σήμερα θα εκκινεί από τα 384 ευρώ.
Η Εθνική Σύνταξη θα δίνεται χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο και θα χρηματοδοτείται από τον Προϋπολογισμό και θα αναπροσαρμόζεται κατ' έτος με Υπουργική Απόφαση.
-Η κύρια σύνταξη θα είναι το άθροισμα που προκύπτει από την Εθνική Σύνταξη και από αναλογική σύνταξη που εξαρτάται από τις εισφορές που έχουν καταβληθεί στο σύνολο του εργάσιμου βίου. Τον συνολικό χρόνο ασφάλισης και το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών.
"Με το σύστημα αυτό εξασφαλίζουμε τον δημόσιο και αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης παρέχοντας ταυτόχρονα κίνητρα ασφάλισης και παραμονής στην εργασία" τόνισε ο πρωθυπουργός.
Κάποιοι αρνούνται τον διάλογο με την κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο , δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με τους αγρότες δήλωσε ο πρωθυπουργός και επισήμανε πως «πράγματι υπάρχουν γκρίζες ζώνες και θα πρέπει να μπει τάξη, υπογραμμίζοντας πως οι αγρότες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε αλλά οι μεσάζοντες που έχουν αδήλωτα υπερκέρδη».