ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προγραμματικές δηλώσεις: Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση με 158 «ναι»

Προγραμματικές δηλώσεις: Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση με 158 «ναι»
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Με 158 «ναι» και 142 «όχι», η κυβέρνηση έλαβε λίγο πριν τις 22:30 τη Δευτέρα την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλήή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Την κυβέρνηση καταψήφισαν 142 βουλευτές της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ., ΚΚΕ, Ελληνική Λϋση και ΜέΡΑ 25).

Εξερχόμενος από τη Βουλή, αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνησή του, ο κ. Μητσοτάκης προέβη στην ακόλουθη σύντομη δήλωση προς τους δημοσιογράφους: «Η Κυβέρνηση έλαβε τη δεδηλωμένη της Βουλής. Θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και θα δουλέψουμε κάθε μέρα με έναν κεντρικό στόχο: Να κάνουμε τις ζωές όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων καλύτερες. Καλή δουλειά σε όλες και σε όλους».

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «ο λαός μας έδειξε στη ΝΔ εμπιστοσύνη» και υπογράμμισε ότι «η ευθύνη είναι βαριά, αλλά την αναλαμβάνουμε με πλήρη συναίσθηση της σημασίας της αποστολής μας. Δεν θα διαψεύσουμε τις προσδοκίες σας».

Σχολιάζοντας, εξάλλου, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ σχολίασαν ότι «ο κ. Μητσοτάκης στη σημερινή του ομιλία μας είπε ότι "δεν έχει χρόνο να απαντήσει" στα κρίσιμα ερωτήματα για το ασφαλιστικό, για αφορολόγητο, τη 13η σύνταξη, για πλεονάσματα που ανεβάζει ξανά στο 3,5% αποριπτοντας το σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για 2,5% από το 2020. Δεν βρήκε επίσης χρόνο να απαντήσει ούτε για προσλήψεις σε εκπαιδευτικούς, γιατρούς ούτε για το προγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι". Βρήκε χρόνο μόνο να μας πει ότι θα πουλήσει τα φιλέτα της ΔΕΗ, θα ακυρώσει στη πράξη τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια μέσω του εξορθολογισμού των τιμολογίων, καθώς και ότι η εμμονή στην ακροδεξιά ατζέντα της τάξης και ασφαλείας αποτελεί προοδευτική πολιτική».

Η κόντρα Μητσοτάκη - Τσίπρα και ο πολιτικός πολιτισμός

Κατά τα λοιπά, αν και οι δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών και του πρωθυπουργού κυμάνθηκαν σε ήπιους τόνους, δεν έλειψαν ωστόσο και οι σφοδρές αντιπαραθέσεις, με «πρωταγωνιστές» τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός άσκησε οξύτατη κριτική στον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι στις 7 Ιουλίου έγιναν εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ της έχασε, και πρόσθεσε σε έντονο ύφος: «Ψεύτες και λαϊκιστές δεν σας λέμε εμείς. Σας είπαν οι πολίτες με την ψήφο τους».

Ωστόσο, πριν ανέβει για τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός στο βήμα της Βουλής, πήρε το λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ο οποίος εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά της ΝΔ την οποία κατηγόρησε ότι τροφοδότησε παρά καταπολέμησε τον λαϊκισμό και ότι σε ο,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ προστάτευσε κυρίως τα υψηλά εισοδήματα.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., Φώφη Γεννηματά διασαφήνισε ότι το ΚΙΝΑΛ δεν θα δώσει «λευκή επιταγή» στην κυβέρνηση ενώ αμφισβήτησε ανοιχτά το γεγονός ότι οι μειώσεις των φόρων οδηγούν σε επενδύσεις. Ενώ τόνισε ότι συμφωνεί με τις φοροελαφρύνσεις που εξαγγέλθηκαν με την υποσημείωση ωστόσο ότι η κυβέρνηση διατηρεί υψηλούς στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Η κυρία Γεννηματά, πάντως, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένη από το σχόλιο που έκανε κατά τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός αναφορικά με τις θέσεις του ΚΙΝ.ΑΛ. για το άσυλο, με αποτέλεσμα η ίδια να απαντήσει σε αυστηρό τόνο στον κ. Μητσοτάκη.

Εξάλλου, ο Δημήτρης Κουτσούμπας εκτίμησε ότι το μοντέλο διακυβέρνησης που φέρνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιταχύνει το αντιλαϊκό έργο που άφησε πίσω της η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαιώνοντας ότι το ΚΚΕ θα ασκήσει εργατική και λαϊκή αντιπολίτευση.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος εξαπέλυσε σφοδσρή επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή το Μακεδονικό και τη Συμφωνία των Πρεσπών ενώ αναφερόμενος στο προσφυγικό - μεταναστευτικό πρότεινε την άμεση απαγόρευση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ).

Ο πρόεδρος του Μέρα25, Γιάνης Βαρουφάκης ξεκινώντας τον κύκλο των ομιλιών των πολιτικών αρχηγών ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να υπερψηφίσει τις προγραμματικές δηλώσεις καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «για εμάς η νέα σας σελίδα συνεπάγεται την εδραίωση των Μνημονίων και τη μετατροπή της Ελλάδας σε χρεωδουλοπαροικία».

Τι είπαν από το βήμα της Βουλής σήμερα οι υπουργοί

Από τις ομιλίες των υπουργών ξεχώρισε αυτή του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος, μιλώντας πριν από τη δευτερολογία του πρωθυπουργού, προανήγγειλε μεγάλες αλλαγές στη φορολογία σε δύο στάδια.

Αξιοσημείωτη υπήρξε και η τοποθέτηση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, η οποία εστίασε σε έξι βασικούς στόχους δίνοντας μεγάλο ρόλο στην αυτονομία εκπαιδευτικών, σχολείων και ιδρυμάτων, ενώ ξεκαθάρισε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει αποφασίσει να βάλει ανώτατο χρονικό όριο για την ολοκλήρωση των σπουδών των φοιτητών αλλά και να επιστρέψει η ελάχιστη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια.

Παράλληλα, ο υπουργός των Εξωτερικών, Ν. Δένδιας έστειλε πολλαπλά μηνύματα σε Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία ενώ επανέλαβε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες της συμφωνίας των Πρεσπών.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η χώρα παρακολουθεί στενά «τις ενέργειες και τις συμπεριφορές της Τουρκίας στην περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου», συμπεριφορές που όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «μας προβληματίζουν σοβαρά όχι μόνο εμάς, αλλά και τις άλλες συμμαχικές χώρες».

Σχετικά με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας επισήμανε ότι θα υπάρξει αυστηροποίηση του πλαισίου για καταδικασμένους αμετανόητους τρομοκράτες. Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, αναφερόμενος στην ηγεσία της δικαστικής εξουσίας, τόνισε πως οι επιλογές θα γίνουν με αξιοκρατία και σεβασμό στην ιεραρχία, ενώ άφησε αιχμές για την τακτική της προηγούμενης κυβέρνησης που εργαλειοποίησε τους μηχανισμούς καταπολέμησης της διαφθοράς, για να πλήξει τους πολιτικούς αντιπάλους.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε εξεταστικές και προανακριτικές επιτροπές για όλες τις υποθέσεις για τις οποίες η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ εκτιμά ότι υπήρξε χειραγώγηση της Δικαιοσύνης από την προηγούμενη κυβέρνηση ενώ υπογράμμισε πως οι εργασίες στο Ελληνικό θα ξεκινήσουν εντός του 2019.

Ενώ ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε τα μέτρα στήριξης και εξυγίανσης της ΔΕΗ διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές και ότι θα ενισχυθεί η ρευστότητα της επιχείρησης «κυνηγώντας τα μεγάλα ψάρια και εισπράττοντας από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές – μόλις 60.000 καταναλωτές χρωστούν περίπου 800 εκατ. στην εταιρεία».