Επιμένει ο Ερντογάν: Παραβιάζονται τα δικαιώματά μας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο
Την ώρα που Ελλάδα και Κύπρος ετοιμάζονται να θέσουν θέμα Τουρκίας στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στη Ρουμανία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχωρά σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις και μιλά για «αυξανόμενες προσπάθειες παραβίασης των δικαιωμάτων» της χώρας του στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, σε ομιλία του σε σπουδαστές της τουρκικής σχολής Ευελπίδων, ο Τούρκος πρόεδρος είπε:
«Εσείς θα σταματήσετε τις αυξανόμενες προσπάθειες παραβίασης των δικαιωμάτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο (…). Ήσασταν εσείς και πάλι που σώσατε τους αδελφούς μας που υπέφεραν από την τυραννία των δολοφονικών συμμοριών στην Κύπρο».
Τα σχόλια αυτά έρχονται λίγες μόλις ώρες μετά από τις προκλητικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος διεμήνυσε πως η Άγκυρα θα στείλει και δεύτερο γεωτρύπανο για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε πως η ΑΟΖ που κήρυξε η Κύπρος «δεν έχει ισχύ». Κατηγόρησε δε τη Λευκωσία ότι δεν θέλει να μοιραστεί τα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή.
Χαρακτήρισε, μάλιστα, τις κινήσεις της Άγκυρας «καθήκον» της Τουρκίας, με στόχο να «προστατευτούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».
«Αυτή είναι η δική μας υποχρέωση και χωρίς κανένα δισταγμό θα συνεχίσουμε να κάνουμε κάθε βήμα σε αυτό το θέμα. Και όπου θέλουμε εντός της υφαλοκρηπίδας μας εμείς και σεισμικές έρευνες θα κάνουμε, και εργασίες γεώτρησης θα κάνουμε» διαμήνυσε.
Συντονισμένες κινήσεις από Ελλάδα και Κύπρο
Σε πλήρη συνεννόηση και απόλυτο συντονισμό, οι Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να αναδείξουν σήμερα τις προκλητικές ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος θα έχει και συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επισημάνει την ανάγκη επίδειξης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης απέναντι στην εν λόγω παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα επικαλεστεί τα συμπεράσματα του Μαρτίου 2018 και τη σχετική δήλωση της αρμόδιας για τα εξωτερικά θέματα Φεντερίκα Μογκερίνι.
Ο πρωθυπουργός θα τονίσει ότι η ΕΕ θα αναβαθμίσει τον ρόλο της στις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις μόνο αν μπορεί να υποστηρίξει αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της.
Ελληνική επιστολή στον ΟΗΕ για τις τουρκικές αμφισβητήσεις στα Δωδεκάνησα
Με επιστολή του αναπληρωτή μόνιμου αντιπροσώπου της στον ΟΗΕ, πρέσβη Διονύση Καλαμβρέζου, η Ελλάδα απορρίπτει ως «νομικά αβάσιμους, λανθασμένους και αυθαίρετους» τους ισχυρισμούς που περιέχονται σε επιστολή του Τούρκου μονίμου αντιπροσώπου (εστάλη στις 18 Μαρτίου) αναφορικά με τα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο.
Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρέσβης αναφερόταν στα όρια της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, καθώς και στις συντεταγμένες 32ο 16'18''Ε και 28ο 00'00''Ε. Στην επιστολή του ο Έλληνας αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος τονίζει ότι οι ισχυρισμοί αυτοί αγνοούν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην περιοχή και συγκεκριμένα τις νόμιμες θαλάσσιες ζώνες των Δωδεκανήσων.
«Η Ελλάδα», τονίζει η επιστολή του κ. Καλαμβρέζου - που κυκλοφόρησε ως επίσημο έγραφα της Γενικής Συνέλευσης και του ΣΑ του ΟΗΕ στα θέματα του κυπριακού και του δικαίου της θάλασσας - επαναλαμβάνει ότι «σύμφωνα με βασική αρχή του Δικαίου της Θάλασσας, τα νησιά, ανεξαρτήτως του μεγέθους τους, έχουν πλήρη δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όπως και τα χερσαία εδάφη. Κατά πάγια δε ελληνική θέση, θα πρέπει να τονιστεί ότι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μεταξύ κρατών με ακτές που βρίσκονται η μια απέναντι από την άλλη, τόσο ηπειρωτικές όσο και νησιωτικές, θα πρέπει να λαμβάνει χώρα σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες Διεθνούς Δικαίου στη βάση της Αρχής της μέσης απόστασης/ μέσης γραμμής».
Επιπλέον, επισημαίνεται η αναφορά του Τούρκου πρέσβη στο «αποτέλεσμα μελλοντικών συμφωνιών στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο μεταξύ όλων των σχετικών κρατών», συνιστά ευθεία παρέμβαση στο δικαίωμα της Ελλάδας να συνάψει συμφωνίες οριοθέτησης με τρίτα κράτη, στη βάση του διεθνούς δικαίου, και χωρίς να προκαταλαμβάνει τα κυρίαρχα δικαιώματα αυτών των κρατών.
«Αποτελεί σθεναρή πολιτική της Ελλάδας να διευθετεί οποιοδήποτε εκκρεμές θέμα με τους γείτονές της με καλή πίστη και σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο», τονίζεται στην επιστολή του Έλληνα πρέσβη, η οποία εστάλη προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στις 25 Απριλίου.
Υπογραμμίζεται ακόμη ότι η Ελλάδα έχει εκ του γεγονότος (ipso facto) και εξ αρχής (ab initio), κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία στην προαναφερθείσα περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, βάσει των διατάξεων της σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία κωδικοποιεί το εθιμικό διεθνές δίκαιο, καθώς και βάσει της εθνικής της νομοθεσίας. Και παραθέτει προηγούμενες ελληνικές επιστολές για το θέμα αυτό, που έχουν κυκλοφορήσει ως επίσημα έγγραφα του ΟΗΕ.
Καταλήγοντας, ο Έλληνας πρέσβης τονίζει στην επιστολή του ότι για όλους αυτούς τους λόγους η Ελλάδα απορρίπτει τους προαναφερθέντες τουρκικούς ισχυρισμούς, στο σύνολό τους, τους θεωρεί άκυρους χωρίς νομικές επιπτώσεις για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών στην προαναφερθείσα θαλάσσια περιοχή, σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο.