Πρώτη κατοικία: Στα 100.000 ευρώ το όριο προστασίας για τα επιχειρηματικά δάνεια
Επιχειρηματικά δάνεια ύψους έως 100.000 ευρώ, με υποθήκη πρώτη κατοικία θα μπορούν να υπαχθούν τελικά στη νέα ρύθμιση που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση επιχειρεί με αλλαγές της τελευταίας στιγμής να κάμψει τις αντιρρήσεις των δανειστών και να λάβει το πράσινο φως του Eurogroup της 5ης Απριλίου για την αποπληρωμή του 1 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο περιορίζεται η περίμετρος που αφορά μόνον στα επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία, ενώ όπως διευκρίνισε ο Γιάννης Δραγασάκης το όριο των ληξιπρόθεσμων οφειλών μειώνεται στα 100.000 από 130.00 ευρώ που ήταν η αρχική πρόβλεψη. Παραμένει, δε, το όριο των 130.000 ευρώ για τα στεγαστικά δάνεια.
Ως δείγμα επιστροφής στην κανονικότητα παρουσίασε την επίμαχη ρύθμιση για την πρώτη κατοικία ο υπουργός Οικονομικών και επεσήμανε ότι δεν επηρεάζει την κεφαλαιακή επάρκεια τραπεζών παρά τα όσα έχουν ακουστεί.
«Υπενθυμίζω ότι οι τράπεζες έχουν κεφαλαιακή επάρκεια, πέρασαν τα stress tests, έπιασαν τους στόχους των "κόκκινων δανείων" και είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση», είπε, ενώ εμφανίστηκε επιφυλακτικός στην πρόταση για επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών. Σημείωσε τέλος, πως οι τράπεζες θα χάσουν αρκετά λεφτά με τις διευκολύνσεις που θα κάνουν.
Παράλληλα, ως ένα βήμα επιστροφής στην κανονικότητα χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών την τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τονίζοντας ότι επιμερίζεται το κόστος ανάμεσα σε κράτος, τράπεζες και δανειολήπτες,
Επίσης, υπεραμύνθηκε της αλλαγής για τη μείωση του ύψους των ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών δανείων σημειώνοντας ότι περιορίζει λίγο μόνο την περίμετρο και δεν επηρεάζει τον πολύ κόσμο αλλά είναι πολύ σημαντική γιατί μετά από αυτό θα έχουμε το πράσινο φως από τον SSM και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
«Το πρόβλημα του SSM και οποιασδήποτε στρατηγικής μείωσης των κόκκινων δανείων είναι ότι υπάρχει ρίσκο. Το καλό νέο είναι ότι το ρίσκο δεν επηρεάζει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Οι τράπεζες έχουν περάσει όλα τα «κραστ τεστ» και είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ' ό,τι ήταν. Ο SSM και η ΕΚΤ ζήτησαν να υπάρξει και εξέταση του δυσμενούς σεναρίου και να μην υπάρξει μεγάλο ρίσκο. Η νομοθετική βελτίωση, θα περιορίσει λίγο την περίμετρο για τα επιχειρησιακά δάνεια. Δεν επηρεάζει πολύ κόσμο αλλά είναι πολύ σημαντική γιατί μετά από αυτό θα έχουμε το πράσινο φως αλλάζει και παίρνουμε την έγκριση της ΕΚΤ», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε:
«Αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει τα πρώτα βήματα για να ενισχύσει το κοινωνικό κράτος. Είναι μια κυβέρνηση που λέει ότι βγαίνοντας από τη κρίση πρέπει να μπορέσουν αυτοί που υπέφεραν περισσότερο να δουν το πρόσωπό τους στο καθρέφτη της ανάπτυξης. Αυτό που κάνουμε με τη νέα ρύθμιση είναι ότι έκανε ο Ρούσβελτ τη 10ετία του 1930. Προσπαθεί να μοιραστεί το κόστος ανάμεσα στις τράπεζες, στους δανειολήπτες και στο κράτος».
Ο κ. Τσακαλώτος, κατηγόρησε μάλιστα την αντιπολίτευση ότι δεν βοηθά στην προσπάθεια να επανέλθει η χώρα στη κανονικότητα, σημειώνοντας ότι κάθε φορά που βάζει ένα κριτήριο στη κυβέρνηση και αυτή καταφέρνει και το περνάει με επιτυχία, βρίσκει πάντα να βάλει κάτι άλλο.
Ταυτόχρονα, άφησε αιχμές για το ΚΙΝΑΛ πως προσπαθεί να χτίσει ένα αφήγημα ότι είναι αριστερότερο κόμμα από το ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας χαρακτηριστικά:
«Ελπίζω στις εκλογές να έχει κάτι καλύτερο να πει γιατί η δυνατότητα τους να πείσουν είναι το ίδιο σαν να προσπαθώ να πείσω ο ίδιος τους Μανδαρίνους της Κίνας ότι εγώ είμαι πιο Κουμφουκιανός από ότι αυτοί της Κίνας.
Έμφαση έδωσε ο κ. Τσακαλώτος στο ότι η χώρα επέστρεψε στις διεθνείς αγορές με 10ετές ομόλογο, τονίζοντας ότι «αυτό είναι το κριτήριο που διδάσκουμε στους φοιτητές ότι αν οι αγορές είναι έτοιμες να αγοράσουν ομόλογα τότε έχουν εμπιστοσύνη στη χώρα».
Ακόμα, ο κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε θετικός στην πρόταση της ΝΔ και του αρχηγού της Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών σημειώνοντας:
«Αυτό που είπε ο κ. Μητσοτάκης να βραβεύονται οι συνεπείς δανειολήπτες, ότι υπάρχει αδικία, να συζητήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε, το ακούω αλλά όλα τα συστήματα, έχουν μια αδικία. Το ακούω, είναι πρόβλημα, να το συζητήσουμε».
Ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για δύο πυλώνες που έχει το νομοσχέδιο: Τον παλιό νόμο Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη νέα προσέγγιση για να βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια.
«Πάγος» στη δόση του 1 δισ. ευρώ
Να σημειωθεί πως νωρίτερα, αξιωματούχος της Ευρωζώνης είχε δηλώσει από τις Βρυξέλλες πως η Ελλάδα δεν έχει ακόμη εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για να λάβει τη δόση και τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους ύψους 970 εκατ. ευρώ.
Στα πλαίσια ενημέρωσης δημοσιογράφων ο αξιωματούχος τόνισε πως οι διαβουλεύσεις μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών συνεχίζονται και πως παραμένουν ανοιχτά σε σχέση με το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, κυρίως θέματα κυρίως σχετικά τα επιχειρηματικά δάνεια.
«Έγκειται στους θεσμούς να πουν εάν έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει αυτό. Αλλά υπάρχει ακόμα λίγος χρόνος», ανέφερε ο αξιωματούχος εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι.