ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2019: 3+1 λόγοι που ο πρωθυπουργός προτιμά κάλπες τον Οκτώβριο

Εκλογές 2019: 3+1 λόγοι που ο πρωθυπουργός προτιμά κάλπες τον Οκτώβριο
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Δεν έχει φτάσει ακόμη η ώρα που ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει για τον χρόνο των εθνικών εκλογών, ωστόσο ολοένα και περισσότεροι βουλευτές του θεωρούν ότι η βούληση αλλά και η ρητορική του εξακολουθούν να «δείχνουν» εκλογές τον Οκτώβριο και όχι τον Μάιο μαζί με τις διπλές κάλπες των αυτοδιοικητικών και των ευρωεκλογών.

Δεν είναι μόνο οι δημοσκοπήσεις τις οποίες θέλουν να εξετάσουν στο Μέγαρο Μαξίμου για να αποφασίσουν. Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός έχει μπροστά του τέσσερις κομβικές ημερομηνίες που για εκείνον είναι σταθμός, τις οποίες δύσκολα θα αφήσει να πάνε χαμένες οι ευκαιρίες που του δίνονται.

Στόχος του είναι να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν καλύτερα και πιο ωφέλιμα για τον ίδιο τις δυνατότητες που θα του δοθούν, έτσι ώστε να έχει μπροστά του εναλλακτικές κινήσεις με τις οποίες θα κάνει πολιτικό παιχνίδι.

Δύο από αυτές τις ημερομηνίες αφορούν την ιεραρχία της Δικαιοσύνης, αφού τον Ιούνιο πρόκειται να γίνει αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Αρείου Πάγου, δύο θέσεις μεγάλης θεσμικής σημασίας.

Υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης

Επίσης, τον Ιούνιο θα υπάρξει εκλογή του έλληνα ευρωπαίου επιτρόπου, καθώς λήγει η θητεία του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Κομισιόν. Εξίσου σημαντική, όμως, στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων του Έλληνα Πρωθυπουργού είναι η επίσημη ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για το Νόμπελ Ειρήνης. Η διαδικασία για τις προτάσεις των υποψηφιοτήτων ξεκινά τον προσεχή Αύγουστο και ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί στο επίκεντρο της διεθνούς κοινής γνώμης μετά την πρόταση που έχει ήδη κατατεθεί για τον ίδιο ως υποψήφιο για το συγκεκριμένο βραβείο, που πράγματι αποτελεί ύψιστη τιμή για τη χώρα.

Οι υποψηφιότητες για το Νόμπελ Ειρήνης 2019 είναι περισσότερες από 300, σύμφωνα με τα όσα γνωστοποίησε η αρμόδια επιτροπή που εδρεύει στη Νορβηγία. Η πρόταση για το βραβείο Νόμπελ αφορά και τον Ζόραν Ζάεφ, καθώς η υποψηφιότητα των δύο πρωθυπουργών προκρίθηκε μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Πρόκειται για μια ευκαιρία την οποία ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να διαχειριστεί με τον καλύτερο επικοινωνιακά τρόπο, με δεδομένο, μάλιστα, ότι μπροστά του θα βρίσκεται και ο ορίζοντας των εκλογών. Η Ελλάδα αλλά και ο ίδιος θα αποτελέσουν αντικείμενο διεθνούς συζήτησης, ενώ δεν αποκλείεται, μέχρι τότε, να έχει ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας με την Άγκυρα για επανέναρξη των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.

Το υπονόησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που γνωρίζει…

Επομένως, ο κ. Τσίπρας φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένος να διακυβεύσει την κεφαλαιοποίηση των παραπάνω πολιτικών κερδών σε περίπτωση εκλογικής ήττας, νωρίτερα από τη λήξη της κυβερνητικής θητείας.

Τις κομβικές αυτές ημερομηνίες φαίνεται ότι γνωρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση και για αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχθές κιόλας δήλωσε πως «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αφήσει εύκολα την εξουσία…», υπονοώντας έτσι ότι ο πρωθυπουργός επιχειρεί να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια πριν πάρει τις τελικές του αποφάσεις.

Ρόλο στην απόφαση του κ. Τσίπρα θα διαδραματίσουν και οι δημοσκοπήσεις του επόμενου διαστήματος. Μάλιστα, ορισμένες από αυτές δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται με μεγάλη διαφορά. Το ρίσκο θα είναι μεγάλο και υψηλό και σίγουρα ο πρωθυπουργός θα το λάβει υπόψη του.

Οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη και ο ευρωπαίος επίτροπος

Η διαδικασία αλλαγής των προσώπων στην κορυφή της δικαστικής πυραμίδας σίγουρα θα έχει το δικό της αποτύπωμα στους πρωθυπουργικούς σχεδιασμούς. Το ίδιο ισχύει και για την επιλογή του προσώπου που θα τοποθετήσει η Ελλάδα ως Επίτροπο στη Κομισιόν.

Ο Αλέξης Τσίπρας αποδίδει μεγάλη σημασία στο πρόσωπο που θα βρεθεί τα επόμενα πέντε χρόνια στη συγκεκριμένη θέση, διαδεχόμενο τον κ. Αβραμόπουλο.Ένα πρόσωπο δικής του αποδοχής στη καρδιά της Ευρώπης έχει μεγάλη σημασία είτε ο ίδιο βρίσκεται στην εξουσία είτε το κόμμα του βρεθεί στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σημειώνεται, άλλωστε, ότι η σημερινή σχέση μεταξύ του Έλληνα Επιτρόπου και του Μεγάρου Μαξίμου έχει περάσει από διάφορες διακυμάνσεις. Ο κ. Τσίπρας θα ήθελε, επομένως, για τη θέση αυτή έναν άνθρωπο δικής του αποδοχής. Το όνομα του Γιώργου Παπανδρέου, το οποίο έχει ακουστεί το τελευταίο διάστημα, διαψεύδεται και από τον ίδιο, χωρίς να έχει διαψευστεί από τον πρωθυπουργό, που σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα κρατά κλειστά τα χαρτιά του.