ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μοσκοβισί και πλεονάσματα μπήκαν στο προεκλογικό παιχνίδι

Μοσκοβισί και πλεονάσματα μπήκαν στο προεκλογικό παιχνίδι
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Το χαρτί της μείωσης των πλεονασμάτων φαίνεται πως παίζει αργά αλλά σταθερά η κυβέρνηση κάτι που είχε αναδείξει με ρεπορτάζ του το CNN Greece την προηγούμενη εβδομάδα με τίτλο «επιχείρηση μείωση πλεονασμάτων για τον Αλέξη Τσίπρα ενόψει εκλογών».

Η κυβέρνηση μέσα από συζητήσεις που δεν δημοσιοποιούνται ακόμη καταβάλει προσπάθεια ενόψει των εκλογών να κερδίσει ένα ακόμη στοίχημα: Τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ίσως γιατί ακόμη δεν έχει καταφέρει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και το Μέγαρο Μαξίμου να διατυπώσει μια στοιχειώδη γραμμή άμυνας σε ότι αφορά το καμπανάκι κινδύνου που έκρουσαν οι θεσμοί μέσα από την έκθεση της αξιολόγησης του δεύτερου μεταμνημονιακού προγράμματος μέσα από την οποία ρίχνουν «πόρτα» στις βασικές εξαγγελίες της κυβέρνησης με πρώτη τις 120 δόσεις αλλά και τις υπόλοιπες παροχές που εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση ρίχνει πλέον το βάρος της στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ της 11ης Μαρτίου. Ημέρα που στην Ελλάδα γιορτάζεται η Καθαρή Δευτέρα.

Ο φίλος Μοσκοβισί υπέρ των χαμηλών πλεονασμάτων

Ακριβώς μία εβδομάδα μετά το δημοσίευμα του CNN Greece , ο Γάλλος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ενώ μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της βουλής άφησε για πρώτη φορά ανοικτή την πιθανότητα να μειωθούν τα πλεονάσματα κάτω από το 3,5% που προβλέπει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς. Την αρχή της συζήτησης είχε κάνει ο υποψήφιος για την Κομισιόν από το ΕΛΚ Μ. Βέμπερ όταν συνάντησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην εκδήλωση που διοργάνωσε στην Αθήνα η Νέα Δημοκρατία.

Ο Γάλλος επίτροπος που πάντα εκφράζεται με τα καλύτερα λόγια για τη χώρα μας, ακόμη και στα πιο δύσκολα χρόνια, απαντώντας σε ερώτηση που του έκανε η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Αραμπατζή σε σχέση και με τις πρόσφατες δηλώσεις Βέμπερ χαρακτήρισε τα σημερινά πλεονάσματα μη ρεαλιστικά που θα πρέπει όπως είπε κάποια στιγμή να μειωθούν.

«Αυτά τα πλεονάσματα δεν είναι ρεαλιστικά κάποια στιγμή θα πρέπει να μειωθούν όμως θα πρέπει αυτό να γίνει μέσα από συμφωνίες που θα συναφθούν και θα υλοποιηθούν. Οι συμφωνίες είναι για να γίνονται σεβαστές. Το Πλεόνασμα δεν το πρότεινε η Κομισιόν αλλά άλλοι και έγιναν δεκτά στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup του Ιουνίου. Πρέπει να σεβαστούμε τις συμφωνίες που έχουν αναληφθεί γιατί η Ελλάδα θα γίνει πιο σεβαστή εάν σέβεται αυτές τις συμφωνίες».

Εμπλοκή του Γάλλου επιτρόπου στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση

Η συγκεκριμένη αναφορά του κ. Μοσκοβισί χαροποίησε ιδιαιτέρως την κυβέρνηση αφού νωρίτερα είχε ξεκαθαρίσει ότι για να γίνει η εκταμίευση της δόσης του 1 δις ευρώ θα πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από την κυβέρνηση: «Θέλουμε το τραπεζικό σύστημα να είναι απόλυτα προστατευμένο και επίσης θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα κριτήρια αυτών που θα επωφεληθούν (σ.σ. πρώτη κατοικία) και θα πρέπει να είναι αυτοί που χρειάζονται πραγματική προστασία και κανείς άλλος»! Ωστόσο δήλωσε αισιόδοξος ότι αυτά τα εμπόδια θα ξεπεραστούν μέχρι το Eurogroup της 11ης Μαρτίου και θα εκταμιευτεί το 1 δισ. Ευρώ, συμπεραίνοντας ότι «συνεπώς οι επόμενοι μήνες είναι καθοριστικής σημασίας»

Ο γάλλος επισκέπτης που έφτασε εχθές στην Αθήνα, άθελά του ενεπλάκη στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση καθώς η αντιπολίτευση άφησε αιχμές ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το δημοσιονομικό πρόγραμμα που ακολουθεί. Ο αντιπρόεδρος της Ν,.Δ Κωστής Χατζηδάκης που πήρε το λόγο, στην ουσία απάντησε με περισσότερο πολιτικούς όρους στον Πιέρ Μοσκοβισί κατηγορώντας την κυβέρνηση στο σύνολό της γιατί όπως τόνισε με έμφαση, ζούμε καθημερινά στην Ελλάδα τον λαϊκισμό. Ο ίδιος ανέφερε τα εξής στον κ. Μοσκοβισί: «Δεν νομίζω, λοιπόν, ότι αυτή είναι μια εικόνα που θα έπρεπε να ικανοποιεί οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για το μέλλον της Ελλάδας. Γι' αυτό, στη Ν.Δ. λέμε ότι, χρειαζόμαστε άμεσα μια στροφή στη σοβαρότητα και στην αξιοπιστία. Με άλλα λόγια, σε μια πραγματικά σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτική».

Αντιπαράθεση ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιάννης Κουτσούκος απευθυνόμενος στον Γάλλο επίτροπο κατηγόρησε ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγή φτώχειας που χρησιμοποιεί μέσα από το μνημόνιο που υπέγραψε: «Βιώνουμε στη χώρα μας το αποτέλεσμα της πολύχρονης κρίσης, πιστεύουμε όμως ακράδαντα ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα αν η Ελλάδα δεν είχε εμπλακεί σε μια πρωτοφανή περιπέτεια το 2015, που μας έφερε στο χείλος του γκρεμού και μας κόστισε νέα δημοσιονομικά μέτρα και περικοπές με το 3ο επαχθές και αχρείαστο μνημόνιο».

Μπορεί βέβαια να έληξε τυπικά το 3ο πρόγραμμα, όμως το αποτύπωμά του παραμένει βαρύ πάνω στην Ελληνική Οικονομία και Κοινωνία, με μακροχρόνιες δεσμεύσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τη δημόσια περιουσία, ενώ είναι γνωστά σε όλους τα προβλήματα που παραμένουν άλυτα, όπως επισημαίνει και η χθεσινή Έκθεση της Επιτροπής.

Από την πλευρά της κυβέρνησης η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αννέτα Καββαδία υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησης την οποία χαρακτήρισε αντιμνημονιακή: «Με την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, στην Ευρώπη, επιτέλους, καμία χώρα δεν βρίσκεται στα δεσμά των προγραμμάτων σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής. Κορυφαίες προσωπικότητες των ευρωπαϊκών θεσμών, υποστηρίζουν μέτρα ανάσχεσης της λιτότητας. Η πρόταση Γιούνκερ για τη θέσπιση ενός ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα».