Ήθελαν συναινετικό διαζύγιο αλλά οδηγούνται σε ρήξη Τσίπρας και Καμμένος
Κάθε άλλο παρά συναινετικό θα είναι κατά πάσα πιθανότητα το διαζύγιο του Πάνου Καμμένου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καθώς παρά τις αρχικές προβλέψεις πως η μεταξύ τους άσχημη περίοδος γρήγορα θα ξεπεραστεί τελικά το χάσμα φαίνεται να μεγαλώνει ύστερα από το κλίμα των τελευταίων ημερών με τις αιχμές που αντάλλαξαν περί αποστασίας και άλλων παρόμοιων διαρροών από τα δυο «στρατόπεδα».
Η ανατροπή που υπήρξε ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ με τους βουλευτές του κ. Καμμένου να κλείνουν το «μάτι» στον κ. Τσίπρα -με λίγες εξαιρέσεις- έκανε τον συγκυβερνήτη του πρωθυπουργού να ζητά περαιτέρω εξηγήσεις, οι οποίες αναμένονται να δοθούν εκατέρωθεν την ερχόμενη Παρασκευή σε κατ´ ιδίαν συνάντησή τους και αφού πρώτα αναχωρήσει για την Γερμανία η Άνγκελα Μερκελ που φτάνει στην Αθήνα για συζητήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Στο επιτελείο του κ. Τσίπρα, τις τελευταίες ημέρες υπάρχει κατήφεια με όλες τις εξελίξεις κυρίως, όμως, με την τροπή που έχει πάρει η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ εξ αιτίας της συμφωνίας των Πρεσπών, που ειδικά για αυτήν επισκέπτεται την Αθήνα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.
Στο Μέγαρο Μαξίμου όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν από τον κ. Τσίπρα μέσα Φεβρουαρίου με κυριότερη αυτή του χρόνου των εκλογών. Παράλληλα έχει δοθεί εντολή σε όλα τα Υπουργεία να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες, που έχουν στο νομοθετικό τους έργο.
Οι επιτελείς του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας διαθέτει διπλή πλειοψηφία στη βουλή. Και για την συμφωνία των Πρεσπών (151-153 ψήφοι ) και για το αν η Ν.Δ καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Έτσι δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να μην περιμένει την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, και να προχωρήσει από μόνος του λαμβάνοντας την απόφαση να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Σε όλες τις περιπτώσεις, το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι δεν θα έχει πρόβλημα να περάσει από τη βουλή την συμφωνία των Πρεσπών αλλά και την πρόταση δυσπιστίας αν κατατεθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Μάλιστα, όπως εξηγούν στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αν ληφθεί υπόψιν ότι το ΚΚΕ με 20 βουλευτές που διαθέτει, θα απέχει όπως έχει δηλώσει με τους βουλευτές του από την ψηφοφορία, τότε από το σύνολο των 280 βουλευτών που απομένουν, το 50% συν ένα που χρειάζεται για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία δηλαδή 141 ψήφοι, ο ΣΥΡΙΖΑ από μόνος του τους διαθέτει με τους 145 βουλευτές που έχει και επομένως η πλειοψηφία και η δεδηλωμένη της κυβέρνησης δεν κινδυνεύει να χαθεί. Άρα, όπως επέμεναν από το Μέγαρο Μαξίμου στελέχη του, ο κ. Τσίπρας θα μπορεί να κυβερνά ανενόχλητος για όσο χρόνο επιλέξει μέχρι να προκηρύξει τις εκλογές, τον Μάιο ή τον Οκτώβριο του 2019.
Ταυτόχρονα, εκτιμούν πως πολιτικά έχει αποδυναμωθεί ο αρχηγός των ΑΝ.ΕΛ. καθώς από τους βουλευτές που διαθέτει, δεν θα τον ακολουθήσουν όλοι στις αποφάσεις του αλλά ελάχιστοι, μεταξύ των οποίων η κυρία Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και ο βουλευτής Κώστας Κατσίκης.
Όπως επισημαίνεται από βουλευτές των ΑΝΕΛ, η απόφασή τους είναι να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση χωρίς αναγκαστικά αυτό να σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας θα χάσει τη δεδηλωμένη. Αυτή χάνεται μόνο αν δεν μπορεί να περάσει κάποιο νομοσχέδιο από τη βουλή και καταψηφιστεί.
Άρα κυβέρνηση μειοψηφίας. Αυτό που δεν είναι βέβαιοι στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι πολιτικά θα μπορεί να υπάρξει νομιμοποίηση. Κοινοβουλευτικά γίνεται, πολιτικά όμως δεν μπορεί να σταθεί και αργά ή γρήγορα οι εκλογές θα θεωρούνται κάτι παραπάνω από δεδομένες και μάλιστα πολύ πριν ολοκληρωθεί η τετραετία.
Μέχρι τότε, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα παίζουν την κολοκυθιά για το αν ο κ. Τσίπρας ζητά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης και ο κ. Μητσοτάκης να ζητά από τον κ. Τσίπρα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης κατά της κυβέρνησης.