ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετωπική σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη με φόντο τον προϋπολογισμό

Μετωπική σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη με φόντο τον προϋπολογισμό
EUROKINISSI

Στα… ύψη διατήρησαν το πολιτικό θερμόμετρο οι αρχηγοί των κομμάτων στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2019, ο οποίος υπερψηφίστηκε με 154 «ναι», έναντι 143 «όχι» επί 297 παρόντων - Εντάσεις, υψηλοί τόνοι και διαπληκτισμοί συνέθεσαν για μία ακόμη φορά ένα εκρηκτικό σκηνικό - Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Είστε ευρωπαϊστής με αφήγημα Σαλβίνι και ΌρμπανΜητσοτάκης: Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση που έκανε χειρότερη τη ζωή των Ελλήνων

 

Με 154 ψήφους υπέρ, κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο κρατικός προϋπολογισμός του 2019.

Σε σύνολο 297 βουλευτών, που συμμετείχαν στην ονομαστική ψηφοφορία, 143 βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης καταψήφισαν τον προϋπολογισμό. Υπέρ ψήφισε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης, αλλά και ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος ωστόσο δεν έκανε πίσω για τις απόρρητες δαπάνες των υπουργείων.

Ο Σαρίδης ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την Ένωση Κεντρώων, αλλά ούτε και να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Είστε ευρωπαϊστής με αφήγημα Σαλβίνι και Όρμπαν

«Η Βουλή δεν είναι τσιφλίκι που κληρονομήσατε από τον πατέρα σας», τόνισε αρχικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, εξαπολύοντας με το... καλημέρα σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίον χαρακτήρισε «κακομαθημένο κολεγιόπαιδο». Αφορμή στάθηκε το «θερμό επεισόδιο» που είχε νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, η συμπεριφορά του κ. Μητσοτάκη ήταν ιταμή, αφού προχώρησε «σε υπόδειξη σε εκλεγμένο βουλευτή να περάσει έξω από την αίθουσα».

«Η σημερινή μέρα είναι μία μέρα που ενδείκνυται για συγκρίσεις. Να ξεκινήσω με μία παρατήρηση, δεν μπορώ να το αφήσω ασχολίαστο. Από το 2019 είμαι σε αυτή την αίθουσα και παρακολουθώ Βουλή από μικρό παιδί. Μένω άναυδος, δεν έχω δει ποτέ τέτοια συμπεριφορά, κάποιον να απευθύνεται με τέτοιο αυταρχικό ύφος σε εκλεγμένους βουλευτές. Κύριε Μητσοτάκη έχετε νεύρα, εγώ είμαι ήρεμος, έχετε πολλά νεύρα το τελευταίο διάστημα. Αν είναι μία συμπεριφορά που οφείλεται στο ότι έχετε νεύρα, δηλαδή να διατάζετε εκλεγμένο βουλευτή να βγει έξω. Μπορεί να τα βρήκατε έτοιμα και να μιλάτε σαν κακομαθημένο κολεγιόπαιδο που κληρονομήσατε από τον πατέρα σας. Δεν είναι τσιφλίκι σας εδώ είναι η Βουλή των Ελλήνων ναός της Δημοκρατίας».

«Ο κ. Μητσοτάκης ακολούθησε στην ομιλία του τον ίδιο ολισθηρό δρόμο κατηγορώντας τον πρωθυπουργό της χώρας ότι έκανε συναλλαγή στο θέμα του μακεδονικού, ανέφερε. Η συναλλαγή θέλει δυο. Γιατί δεν κατονομάζετε; Με ποιον έκανα αυτή τη συναλλαγή. Αυτό το ολίσθημα αποδεικνύει και την ψεύτικη πίστη του κ. Μητσοτάκη στην Ευρώπη και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αποδεικνύετε ότι είστε ευρωπαϊστής με αφήγημα Σαλβίνι και Όρμπαν και με συνθήματα Μιχαλολιάκου», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Σήμερα ψηφίζουμε τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό. Έναν προϋπολογισμό δημοσιονομικής επέκτασης μετά από 8 χρόνια λιτότητας. Τον πρώτο δικό μας προϋπολογισμό», συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Σήμερα ήρθε μια νέα τροπολογία στη Βουλή των Σκοπίων που λέει ότι αυτό που καθορίζεται στη συμφωνία των Πρεσπών είναι η υπηκοότητα και όχι η εθνότητα. Αν ψηφιστεί θα βγείτε να πείτε ότι όσα λέγατε ήταν λόγια του αέρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Για την Αλβανία τόνισε πως αν δεν υπάρξει σεβασμός των δικαιωμάτων της μειονότητας στην Αλβανία δεν θα υπάρξει και ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

«Παραλάβαμε μια χώρα αμέσως μετά από μια πενταετία καταστροφής. Μετά από έναν οικονομικό όλεθρο. Μετά από έναν κοινωνικό Αρμαγεδώνα. Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε; Η ΝΔ δεν ήταν στην κυβέρνηση όταν το έλλειμμα εκτινάχθηκε στο 15%;

Εφαρμόσατε μέτρα λιτότητας συνολικού ύψους 65 δισ. ευρώ. Κόψατε τις συντάξεις κατά 40 δισ. ευρώ και εκτοξεύσατε την ανεργία από το 11% στο 28%.

Μειώσατε τον εθνικό μας πλούτο κατά το ένα τέταρτο. Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε ;

Που έχετε πάρει αγκαλιά τον κ. Σαμαρά, τον πρωθυπουργό της καταστροφής και επαίρεστε για τα κατορθώματά του», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Μας λέτε ψηφίσατε το χειρότερο μνημόνιο. Θέλετε να συγκρίνουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή; Αν συμπεριλάβουμε και τα θετικά μέτρα του κοινωνικού μερίσματος για τα τρία τελευταία χρόνια, εμείς είχαμε συνολικά μια ήπια προσαρμογή περίπου 6,4 δισ. Εσείς από το 2014 είχατε μέτρα 65 δισ. Η δική σας δημοσιονομική προσαρμογή υπήρξε πιο σκληρή και χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Στις εκλογές δεν ψηφίζουν δημοσκόποι αλλά οι άνθρωποι που λεηλατήσατε και τον Σεπτέμβριο του 2019 θα βλέπουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον.

Από το 2010 ως και το 2014, η χώρα απώλεσε το ¼ του εθνικού της πλούτου. Αν το απλώσουμε στην πενταετία, κατά μέσο όρο είχαμε ύφεση 5,5% για κάθε χρόνο. Από το 2015 ως και σήμερα, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Η χώρα στο τέλος του 2018 αναμένεται να συμπληρώσει δύο χρόνια θετικού ρυθμού μεγέθυνσης, με την ανάπτυξη να φτάνει πέρυσι στο 1,5%, φέτος πάνω από 2%, και ακόμα μεγαλύτερη αναμένεται του χρόνου, όπως αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό.

Προσπαθείτε διαρκώς να φτιάξετε μια αντεστραμμένη εικόνα της πραγματικότητας για να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα και να κατασκευάσετε επιχειρήματα. Είχατε στείλει την πέμπτη αξιολόγηση στις καλένδες και το πρόγραμμα ανεπίστρεπτα εκτός πορείας, σύμφωνα με τους Θεσμούς.

Είχατε υπογράψει πλεονάσματα 4,5% σε βάθος τετραετίας και 4% ως το 2060, και μας κατηγορείτε ότι κάναμε το τέταρτο μνημόνιο τη στιγμή που δεν καταφέρατε να πιάσετε όχι το στόχο του 1,5%, ούτε καν θετικό πρόσημο στο πλεόνασμα για το 2014.

Το πιο εγκληματικό ότι παραδώσατε άδεια δημόσια ταμεία, ασφαλιστικά ταμεία με υπέρογκα ελλείμματα πάνω από 1 δισ, υλοποιώντας το σχέδιο Σαμαρά για Αριστερή παρένθεση.

Και στελέχη σας καλούσαν σε bank run, ενώ ήσασταν ακόμη εσείς στη κυβέρνηση. Δικά σας στελέχη καλούσαν ενόψει εκλογών τους πολίτες να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες.

Έχετε το θράσος να μιλάτε για ανεργία όταν επί των ημερών σας η ανεργία έφτασε στο ιλιγγιώδες 28%. Εμείς, μέσα σε 3,5 χρόνια έχουμε καταφέρει να αποκλιμακώσουμε την ανεργία σήμερα στο 18,3%, έχοντας δημιουργήσει 350.000 νέες θέσεις εργασίας. Το υψηλότερο ποσοστό της ανεργίας ήταν στο πρώτο εξάμηνο του 2014 επί κυβερνήσεων Σαμαρά.

Το σχέδιο μας είναι να φθάσουμε την ανεργία στο 15% μέσα στην επόμενη διετία και σταδιακά τα επόμενα χρόνια, με τη σταθερή ανάκαμψη της οικονομίας, όταν θα ολοκληρώνουμε και την επόμενη τετραετία που θα μας δώσει ο ελληνικός λαός, να έχει φτάσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο», σημείωσε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ.

Στο θέμα των επενδύσεων, στο χώρο της ενέργειας η ολοκλήρωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ με το δημόσιο να αποκτά ουσιαστικά δικαιώματα, την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ και την παράλληλη διακράτηση του 51% υπό δημόσιο έλεγχο η ολοκλήρωση των συναλλαγών για τις εταιρείες εμπορίου και υποδομών φυσικού αερίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πριν από λίγες ημέρες, υπενθύμισε και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά:

Στον κατασκευαστικό κλάδο

Ολοκληρώθηκαν οι οδικοί άξονες, εκείνοι που εσείς είχατε παρατήσει στη μέση και μάλιστα ολοκληρώθηκαν με πολύ πιο ευνοϊκούς όρους για τα συμφέροντα του δημοσίου, ενώ χθες ο υπουργός υποδομών ανέφερε ότι προχωρούμε εντός του 2019 στην συμβασιοποίηση νέων έργων συνολικού προϋπολογισμού 9,17 δισ.ευρώ

Στον τουριστικό τομέα

Είχαμε σημαντική αύξηση στον συνολικό αριθμό των ποιοτικών τουριστικών μονάδων, γεγονός που συμβάλλει και αυτό στην επίτευξη αλλεπάλληλων ρεκόρ στην προσέλκυση τουριστών και φυσικά στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης.

Ελληνικό

Το έργο στο Ελληνικό, θα εκκινήσει την Άνοιξη του 2019, μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για το καζίνο και την επίλυση κάποιων τελευταίων γραφειοκρατικών προβλημάτων.

Επενδύσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής αρχής το 2017 οι καθαρές ξένες άμεσες επενδύσεις ανήλθαν στα 3,59 δισ. ευρώ, στο εννεάμηνο του 2018 είμαστε στα 2,77 δισ. ευρώ.

«Υποστηρίζετε τον μύθο γιατί μόνο με μύθους τρέφεστε, ότι η Ελλάδα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές, γιατί τα επιτόκια δανεισμού είναι σε απαγορευτικά επίπεδα.

Πρώτον, η συμμετοχή ξένων επενδυτών στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, οι ημερήσιες συναλλαγές στην δευτερογενή αγορά και η απρόσμενα μεγάλη συμμετοχή των θεσμικών και των ιδιωτών επενδυτών στην ανταλλαγή των ομολόγων του PSI που έλαβε χώρα πριν λίγους μήνες δείχνει κατά πόσο είμαστε αποκλεισμένοι ή όχι.

Δεύτερον, το ενδιαφέρον και την θετική διάθεση των επενδυτών για τις επικείμενες εκδόσεις ελληνικών τίτλων, όπως προκύπτει από τις συναντήσεις και τις συζητήσεις που κάνω τόσο εγώ όσο και το οικονομικό επιτελείο.

Τρίτον, το επιτόκιο της δεκαετίας, γιατί μόνο αυτό κοιτάτε και όχι τη συνολική καμπύλη των επιτοκίων, κυμαίνεται τις τελευταίες μέρες λίγο πάνω του 4%, μεταξύ 4,1 και 4,35%.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο δανεισμός είναι πιο ακριβώς ενώ τα δάνεια προς το ΔΝΤ ανέρχονται στο 4,9% και το μέσο κουπόνι των ομολόγων του PSI ήταν στο 4,7%, και των ομολόγων που διακρατεί το Ευρωσύστημα περίπου στο 5%.

Το δεκαετές ομόλογο τέτοια περίοδο πριν την κρίση και τα μνημόνια, ήταν στο 4,80%, ενώ το κόστος των υποχρεώσεων που πρέπει να αντικαταστήσουμε την επόμενη χρονιά είναι από 4,5% έως 5%. Πόθεν προκύπτει, λοιπόν, ότι είναι απαγορευτική η έξοδος;», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

«Έχουμε δημιουργήσει ένα κεφαλαιακό απόθεμα που ξεπερνάει τα 26 δισ. ευρώ, το οποίο συμφωνήθηκε με τους δανειστές αντί για την πρόταση που ήταν του κεντρικού τραπεζίτη, να πάρουμε προληπτική χωρίς ωστόσο να λένε ότι αυτή θα συνοδευόταν από νέο μνημόνιο και νέες δεσμεύσεις.Το μεσοσταθμικό επιτόκιο δανεισμού βρίσκεται στο 1,73%, η μεσοσταθμική διάρκεια στα 18,5 έτη, ενώ οι ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης είναι από τις χαμηλότερες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού, από τους θεσμούς, τονιζόταν ότι το κόστος αναχρηματοδότησης πρέπει να είναι κάτω από 5% με διάρκεια έως 5 έτη.

Δηλαδή ότι για να έχουμε βιώσιμη εξυπηρέτηση και βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές θα πρέπει το 5ετές ομόλογο και όχι το 10 ετές, να είναι κάτω από 5%. Σήμερα έχουμε το 10ετές στο 4,3% ενώ το 5ετές όχι μόνο είναι κάτω από 5%, αλλά είναι στο 3,45%. Όταν επιχειρήσατε έξοδο στις αγορές βγήκατε με 5%», συνέχισε.

«Εσείς κύριε Μητσοτάκη, μιλάτε πάντα και σχεδιάζετε πολιτική, εξ ονόματος μιας μικρής μερίδας εχόντων σε αυτό τον τόπο, οι οποίοι όντως επιβαρύνονται περισσότερο αλλά με προφανή στόχο να ελαφρύνονται τα βάρη της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Ανάγετε λοιπόν σε γενικό συμφέρον, το συμφέρον των πολύ υψηλών, των ανώτερων εισοδηματικών στρωμάτων.

Για το ασφαλιστικό, με το παλιό σύστημα που υπερασπίζεστε, πλήρωναν μέχρι 200 ευρώ 3 στους 10 ασφαλισμένους.

Με το δικό μας ασφαλιστικό, με το νόμο λαιμητόμο, όπως τον αποκαλείτε, πληρώνουν μέχρι 200 ευρώ, 9 στους 10.

Επομένως ένας στους δέκα, επιβαρύνεται όντως περισσότερο. Αλλά εννιά στους δέκα πληρώνουν λιγότερα. Εμείς είμαστε με τους 9 στους 10 και εσείς με τον έναν. Εμείς με τους πολλούς και εσείς με τους λίγους και εκλεχτούς», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Έπειτα, σημείωσε πως:

Στηρίζουμε την κοινωνική αλληλεγγύη και την κοινωνική ασφάλιση με τη μη περικοπή αλλά και με την αύξηση των συντάξεων για 620.000 συμπολίτες μας, με τη στήριξη της Κοινωνικής Αλληλεγγύης - Πρόνοιας και την αύξηση κατά 75% από τον Προϋπολογισμό 2018 και αύξηση κατά 408% από τον Προϋπολογισμό που παραλάβαμε το 2015. Ακόμη με τη διατήρηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης που απολαμβάνουν σήμερα 620.000 δικαιούχοι. Για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης μειώσαμε την ακραία φτώχεια και την παιδική φτώχεια.

«Από το 2015, υπάρχει συνεχής αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, και την έρευνα. Ειδικότερα, για το 2019 προβλέπεται το ποσό των 5.5 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας ενίσχυση κατά 4.2% σε σχέση με τον Προϋπολογισμό του 2018.

Οι συνολικές δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη στη χώρα ακολουθούν μια αυξητική τάση, σημειώνοντας ιστορικά ρεκόρ για τη χώρα, τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Θα εκκινήσει μια νέα διαδικασία για τη διαχείριση μη ρυθμιζόμενων συσσωρευμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών του ιδιωτικού τομέα, τόσο όσον αφορά χρέη προς το δημόσιο όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία», συνέχισε.

Σε ότι αφορά την πρώτη κατοικία, είπε πως: «Σχεδιάζουμε ένα νέο, μόνιμο πλαίσιο προστασίας, με τη συμβολή του κράτους μέσω του προϋπολογισμού, στο οποίο νέο θα συμμετάσχουν τόσο το δημόσιο, όσο και οι τράπεζες και οι δανειολήπτες με στόχο την διατήρηση του βασικού περιουσιακού στοιχείου για τα νοικοκυριά, που είναι η πρώτη κατοικία, και τη σταδιακή μετατροπή των "κόκκινων" δανείων σε εξυπηρετούμενα».

Για το όραμα της κυβέρνησης είπε:

Για τη δυναμική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την ανασυγκρότηση της παραγωγής, τη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας την αύξηση των μισθών, τόσο του κατώτατου όσο και συνολικά, διότι αυτό συνιστά εργαλείο της ανάπτυξης και της αύξησης της αγοραστικής δύναμης των πολιτών. Ακόμη τη στήριξη και την αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους, της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Τις μεγάλες θεσμικές τομές που έρχονται με τη Συνταγματική Αναθεώρηση, Τον εξορθολογισμό των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας και τη νέα αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας στον κόσμο.

Απευθυνόμενος ξανά προς τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε στη Βουλή:

«Κύριε Μητσοτάκη, είστε ο ηγέτης, ο πιο γνήσιος εκφραστής, ενός συστήματος εξουσίας που για 40 χρόνια κυβέρνησε τον τόπο και τον έστειλε στη χρεοκοπία, πείτε μου αλήθεια, ποιο σύστημα δήθεν πολεμάτε;

Πιστεύουμε ότι πρέπει να ηττηθείτε όχι για τις ιδέες σας αλλά για αυτά που κάνατε στο τόπο.

Και κυρίως για αυτά που δε κρύβετε ότι θα ξανακάνετε, αν επανέλθετε στην εξουσία.

Δεν θα σας αφήσει ο ελληνικός λαός να εφαρμόσετε αυτό το σχέδιο, γιατί η Ελλάδα δε θα γυρίσει πίσω.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουν πάρει ξανά τις τύχες στα χέρια τους» και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας:

Περάσαμε από 40 κύματα και μείναμε όρθιοι. Θέλω να ευχαριστήσω καθένα και κάθε μια από σας και σας καλώ να ψηφίσετε τον πρώτο προϋπολογισμό μετά τα μνημόνια, τον πρώτο προϋπολογισμό δημοσιονομικής επέκτασης μετά από 8 ολόκληρα χρόνια λιτότητας, τον πρώτο προϋπολογισμό μιας Ελλάδας πιο ελεύθερης, ανασυγκροτημένης, αισιόδοξης και πάνω από όλα πιο δίκαιης. Θα ολοκληρώσουμε το έργο μας και θα έχουμε τη δυνατότητα να ζητήσουμε νέα εντολή από τον ελληνικό λαό για να πάμε την Ελλάδα ακόμη πιο μπροστά.

Μητσοτάκης: Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση που έκανε χειρότερη τη ζωή των Ελλήνων

«Η δικιά σας κυβέρνηση ήταν αυτή που ανατίναξε τη χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2015. Είναι οξύμωρο να ασκείτε κριτική. Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό, όχι μόνο τις επιμέρους προβλέψεις του, αλλά συνολικά την κυβέρνησή σας. Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση που έκανε χειρότερη τη ζωή των Ελλήνων», ανέφερε ξεκινώντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση των φόρων και της μακράς λιτότητας. Την κυβέρνηση των απαράδεκτων εθνικών υποχωρήσεων. Την κυβέρνηση των σκανδάλων και της διαπλοκής. Τους κομματικούς διορισμούς σας και την πολιτική για το κόμμα και όχι για την πατρίδα. Δεν σας καταψηφίζουμε μόνο εμείς αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Θα κλείσει στις εκλογές ο χειρότερος κύκλος της μεταπολίτευσης».

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε: «Η χθεσινή τρομοκρατική επίθεση κατά του ΣΚΑΪ είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής έντασης που ακολουθείτε εδώ και πολλά χρόνια από την περίοδο που ήσασταν στην αντιπολίτευση. Στρατηγική που βρίσκει αντίθετους τους πολίτες και εκείνους που σας ψήφισαν. Μέρος της στρατηγικής σας είναι η στοχοποίηση μέρους των ΜΜΕ.

Στοχοποιείτε έντυπα και σταθμούς εκδότες και δημοσιογράφους με τρόπο που δεν έχει γίνει ποτέ στην μεταπολίτευση. Έχετε στοχοποιήσει πρόσωπα και έχετε προεξοφλήσει δικαστικές αποφάσεις. Η τρομοκρατία μπορεί να οργανώνετε σε κάποιες γιάφκες γεννιέται όμως στα λόγια διχασμού και ακραίου μίσους.

Η τρομοκρατία θρέφεται στην κοινωνία και ένα τμήμα της έχει αποκτήσει αίσθημα ανοχής και φέρετε προσωπική ευθύνη κ Τσίπρα. Δεν χρειάζεται να μιλήσω για καθεστώς ανομίας που έχετε εγκαταστήσει στην κοινωνία πολλές φορές με τη δική σας ενθάρρυνση. Σας είχα προειδοποιήσει ότι οι καταλήψεις γίνονται εύκολα ρόπαλα και μολότοφ για να μετατραπούν σε καλάσνικοφ. Όταν δικαιολογούνται οι αφετηρίες της βίας τότε εισπράττονται και τα αποτελέσματά της.

Όταν οι εξτρεμιστές χαρακτηρίζονται αγωνιστές ή παιδία, αποκτούν άλλοθι οι ενέργειές τους. Όταν από επίσημα χείλη στοχοποιούνται πρόσωπα τότε γίνονται πιο εύκολοι οι στόχοι των τρομοκρατών. Από την πλευρά μου λέω: όσο ανοικτή η Δημοκρατία σε απόψεις, τόσο αμείλικτη θα είναι απέναντι σε όσους προσπαθούν να την φιμώσουν με βία.

Όσοι φαντασιώνονται επαναστάσεις να ξέρουν ότι θα οδηγηθούν επί των ημερών μας στην Δικαιοσύνη».

Για τη δική του στάση προανήγγειλε: «Από την πλευρά μου, ένα μόνο θα πω: Όσο ανοιχτή είναι η δημοκρατία στις διαφορετικές απόψεις, τόσο αμείλικτη θα είναι με εκείνους που θα θελήσουν να τις φυμώσουν με τη βία. Και όσοι φαντασιώνονται ένοπλους αγώνες και επαναστάσεις σε βάρος της Δημοκρατίας και των θεσμών να ξέρουν ότι επί των ημερών μας θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Τελεία και παύλα».

«Η Ελλάδα δεν πήρε ούτε ένα ευρώ από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που το είχε ανάγκη. Διαλύσατε την μεσαία τάξη», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας:

To QE ο κ. Τσίπρας πρώτα το αρνήθηκε, πρόπερσι το έθεσε ως μέγα στόχο, πέρυσι το είπε «εναλλακτική λύση» και φέτος τι έκανε; Απλώς το έχασε! Κάπου 2,6 τρισ. ευρώ πήραν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Και η Ελλάδα πόσα πήρε; Ούτε ένα ευρώ.

«Το 2015 η χώρα διχάστηκε σ΄ένα δημοψήφισμα παρωδία και έχασε τις τράπεζές της, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζοντας: Πήρατε μέτρα 11 δισ. από τα οποία επιστρέφετε το ένα ως προεκλογικό φιλοδώρημα.

Υποδεχόμαστε το νέο έτος με μια κοινωνία που ύστερα από 29 αυξήσεις φόρων, 17 παρεμβάσεις που μειώνουν τις συντάξεις και μείωση των μισθών παραμένει και σήμερα φυλακισμένη στην λιτότητα και με μια κυβέρνηση ανίκανη παρά την "κατανόηση" που σας δείχνουν οι δανειστές να μπορέσει να προχωρήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι «η χώρα μας τώρα καλείται να καλύψει τις ανάγκες της με δανεισμό από τις διεθνείς αγορές. Αυτό που παρέμεινε είναι η εποπτεία την οποία καμιά άλλη χώρα δεν την έχει».

«Ο προϋπολογισμός αυτός δεν είναι ούτε αξιόπιστος ούτε αναπτυξιακός. Άλλωστε σε κανέναν από τους 4 προϋπολογισμούς δεν πιάσατε τους στόχους ανάπτυξης. 4 στις 4 αποτυχίες», ανέφερε και περιέγραψε τον στόχο του κόμματός του:

«Τον στόχο μας περιγράφει το δίπτυχο λιγότεροι φόροι και εισφορές, περισσότερες καλές δουλειές».

Η ΝΔ καλείται να γεφυρώσει παλιά και νέα ρήγματα στην κοινωνία, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως «εμείς πιστεύουμε στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Εμείς θέλουμε να μειώσουμε τους φόρους και τις εισφορές».

«Η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να ανακτήσει την αξιοπιστία της χώρας κι έτσι να διεκδικήσει την μείωση των υπερβολικών υπερπλεονασμάτων», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Όσον αφορά τις προτάσεις του κόμματός του για τον ΕΝΦΙΑ είπε: «Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 30% μέσα σε 24 μήνες, ο φόρος στα κέρδη των επιχειρήσεων μειώνεται στο 20% από 29% σήμερα και στα μερίσματα στο 5% από 15% σήμερα. Έτσι, σε μία διετία, ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις θα πέσει στο 24% από 40% σήμερα. Ο ΦΠΑ στην εστίαση και στο τουριστικό προϊόν μειώνεται στο 13%. Τελικός στόχος είναι να καταλήξουμε σε δύο συντελεστές ΦΠΑ, 11% και 22%. Ενώ το όριο υπαγωγής σ' αυτόν αυξάνεται στις 25.000 ευρώ από 10.000 σήμερα, ώστε να ανασάνουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Οι ιδιωτικές επενδύσεις στηρίζονται μέσα από ένα πλέγμα φορολογικών, γραφειοκρατικών και διοικητικών εργαλείων. Το θηριώδες πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους αντιμετωπίζεται δραστικά».

Έκανε επίσης αναφορά στην δέσμευσή του για «ενιαία ρύθμιση 120 δόσεις για όλους τους οφειλέτες του δημοσίου ξεκινώντας με όσους χρωστούν ως 3.000 ευρώ. Πρόγραμμα «δεύτερη ευκαιρία» για όσους χρωστούν στις τράπεζες και έχουν βιώσιμες επιχειρήσεις. Επιβράβευση συνεπών οφειλετών. Τολμηρή διαγραφή χρεών που αφορούν πτωχευμένες εταιρείες και «κουφάρια» δεκαετιών, που καταγράφονται μόνο θεωρητικά. Αναγκαστικά μέτρα είσπραξης εναντίον των στρατηγικών κακοπληρωτών. Και επίλυση-εξπρές των 250.000 εκκρεμών υποθέσεων από Μηχανισμό Επίλυσης Διαφορών με επικεφαλής ανώτατο δικαστικό».

Αναφέρθηκε στην μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και στο κοινωνικό του πρόγραμμα:

Ο νόμος Κατρούγκαλου καταργείται και το Ασφαλιστικό σύστημα αποκτά τρεις πυλώνες -με τη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα. Τα αποθεματικά των ταμείων θα μπορούν να επενδύονται και να αυξάνονται, αυξάνοντας την αποταμίευση και τις επενδύσεις στην οικονομία, αλλά και τη σύνταξη που θα λάβει από τον «ατομικό του κουμπαρά» κάθε νέος ασφαλισμένος...Στηρίζουμε τους πιο αδύναμους με εγγυημένο εισόδημα σε 800.000 φτωχότερους συμπολίτες μας. Στηρίζουμε την ελληνική οικογένεια μπροστά στον δημογραφικό κίνδυνο. Η Πολιτεία ενισχύει με 2.000 ευρώ κάθε νέα γέννηση στην Ελλάδα.

Αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Και κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού. Και τέλος οι μισθοί συνδέονται με την ετήσια ανάπτυξη της χώρας. Αλλά οι κατώτατοι μισθοί θα έχουν διπλάσια αύξηση από τον ρυθμό αύξηση του ΑΕΠ κάθε χρόνο.

Αναφέρθηκε στο ονοματολογικό κάνοντας κριτική στην ομιλία Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη και τάχθηκε κατά της μυστικής ψηφοφορίας ενώ επανέλαβε ότι η θέση της Ν.Δ είναι κρυστάλλινη «απέναντι στο σφάλμα των Πρεσπών και δεν θα το ψηφίσουμε. Γιατί ποτίζει τον αλυτρωτισμό, ξυπνάει εθνικισμούς και δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα και στις δύο χώρες».

Ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να αναφερθεί και στην Αλβανία και πρόσθεσε: «Από το Ελληνικό κοινοβούλιο στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στα Τίρανα. Αν η Αλβανία δεν σεβαστεί έμπρακτα τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής μειονότητας, μπορεί να ξεχάσει τις ευρωπαϊκές τις φιλοδοξίες».

Επίθεση όμως έκανε και στο «ηθικό πλεονέκτημα καταγγέλλοντας σκάνδαλα του ΣΥΡΙΖΑ: Ο σταθμός του Θριασίου, το 1,6 δισ. του Μεταναστευτικού, τα 700 εκατομμύρια του "Ελευθέριος Βενιζέλος", η ΔΕΗ των Σκοπίων, τα βλήματα στην Σαουδική Αραβία. Και βέβαια η ΔΕΠΑ με τα φέσια των δεκάδων εκατομμυρίων για να εξυπηρετήσετε συμφέροντα με τα οποία διαπλέκεστε».

Γεννηματά: Η πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι εισιτήριο σε ένα νέο αδιέξοδο

Πυρά κατά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2019.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κατηγόρησε τους κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη, πως χορεύουν μαζί το ταγκό της πόλωσης. «Τελικά μοιάζουν πολύ», είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά και με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση στον ΣΚΑΪ.

«Να δοθεί ένα τέλος στα διχαστικά κηρύγματα που ρίχνουν νερό στον μύλο όσων επιβουλεύονται τη δημοκρατία. Αφύπνιση από όλους μας. Οι αναφορές ότι η δημοκρατία δεν εκφοβίζεται και είναι θωρακισμένη δεν αρκούν», ανέφερε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

«Δεν πάμε πουθενά με αυτό το τοξικό και δηλητηριασμένο κλίμα. Η χώρα χρειάζεται συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων για να θωρακίσουμε τη δημοκρατία και για να γυρίσει πραγματικά σελίδα η πατρίδα μας. Και όταν μιλώ για συνεννόηση δεν λέω να γίνουμε όλοι ίδιοι. Άλλο όμως οι πολιτικές διαφορές και άλλο οι κατηγορίες για προδότες, δωσίλογους, γερμανοτσολιάδες, απατεώνες και απειλές για ρεβάνς. Γιατί αυτό δεν είναι πολιτική αντιπαράθεση αλλά μετατροπή της πολιτικής ζωής σε αρένα λάσπης. Θέλουμε εθνική ομοψυχία. Θέλουμε τους Έλληνες ενωμένους. Οι κατασκευασμένες κοκορομαχίες δεν συσπειρώνουν, δεν αφορούν τους πολίτες. Δεν απαντούν στις αγωνίες και στα προβλήματά τους. Απογοητεύουν και απομακρύνουν ακόμη περισσότερο από την πολιτική», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.

Κλιμακώνοντας την κριτική της προς την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, η Φώφη Γεννηματά έκανε λόγο για αλισβερίσι προσέγγισης βουλευτών. «Παρακολουθούμε μπρος στα μάτια μας το μεγάλο αλισβερίσι τους. ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία αναζητούν απεγνωσμένα πρόθυμους βουλευτές. Για να εξασφαλίσουν ένα «ναι» ή ένα «όχι» για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Από το 2010 η χώρα με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ που επέλεξαν την πόλωση και τον διχασμό πλήρωσε τρία μνημόνια. Οκτώ χρόνια μετά συνεχίζουν με τα ίδια μυαλά. Με το φύγε εσύ να έρθω εγώ για να γίνω πρωθυπουργός και πετροβόλα εσύ από την πλατεία. Κι ας πληρώσει ο τόπος ένα νέο μνημόνιο 4ο, κανονικό. Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα των εκλογών».

Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά χρειάζεται πολιτική ανατροπή και προοδευτική αλλαγή με εθνικές προτεραιότητες. «Διεκδικούμε καθαρή εντολή προοδευτικής ανατροπής για να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πραγματική έξοδο από την κρίση και την ανασυγκρότηση της χώρας. Χρειάζεται κυβέρνηση με προοδευτική ατζέντα που θα κερδίσει τη χαμένη αξιοπιστία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

Η Φώφη Γεννηματά συνέχισε υποστηρίζοντας ότι το αδιέξοδο δίπολο Τσίπρα - Μητσοτάκη, ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εγγυηθεί τη νέα πορεία της χώρας. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ κρίθηκε οριστικά στη συνείδηση των πολιτών και απέτυχε».

«Τώρα που οι μάσκες έπεσαν και η ιστορική αλήθεια δίνει πραγματική διάσταση σε πρόσωπα και παρατάξεις, δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες αυταπάτες, για άλλους μαθητευόμενους μάγους. Η Ελλάδα και οι Έλληνες αναζητούν μια ριζικά διαφορετική, πραγματικά προοδευτική και αποτελεσματική πολιτική αλλαγή. Αυτός είναι ο ιστορικός ρόλος της Δημοκρατικής Παράταξης. Εμείς θέλουμε, ξέρουμε και μπορούμε» τόνισε.

Αναφερόμενη στον προϋπολογισμό, επέκρινε την κυβέρνηση λέγοντας ότι δεν βγάζει τη χώρα στο ξέφωτο κι απλά αποτυπώνει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει κι αφορούν ένα άτυπο 4ο μνημόνιο.

«Είστε η κυβέρνηση του 10-1. 10 παίρνετε 1 δίνετε. Και προσπαθείτε το 1 που δίνετε να το παρουσιάσετε ως μεγάλο κατόρθωμα. Κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε για τα 9 που παίρνετε», επεσήμανε η Φώφη Γεννηματά συμπληρώνοντας: «Είναι η θηλιά που έχετε φορέσει στον λαιμό του ελληνικού λαού. Και έχετε το θράσος να μας λέτε ότι κάνατε το μνημόνιο παρελθόν. Με τον προϋπολογισμό, το 2019 η εξοντωτική φορολογία αυξάνεται, κυρίως μάλιστα από έμμεσους φόρους που πλήττουν τους πιο αδύναμους», είπε. Καταλόγισε βαριές συνέπειες από τις πράξεις και τις παραλείψεις από την υπερφορολόγηση της κυβέρνησης που «υπονομεύει την ανάπτυξη», ενώ υπερασπίστηκε τις γεωπολιτικές ενεργειακές πρωτοβουλίες και την προώθηση των αγωγών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που πήρε το ΠΑΣΟΚ, όπως υπογράμμισε.

«Δεν μπορεί η χώρα να προχωρήσει με τις δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα. Η πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είναι εισιτήριο για ένα νέο αδιέξοδο. Και ο νέος προϋπολογισμός το επιβεβαιώνει. Γι΄αυτό λέμε όχι στον τελευταίο προϋπολογισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», είπε η Φώφη Γεννηματά ασκώντας παράλληλα δριμεία κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ.

«Ο κ. Μητσοτάκης στο όνομα του "νέου" και φιλελεύθερου έχει επιβιβαστεί στο τραίνο της δεξιάς παλινόρθωσης. Δεν είναι το μέλλον της Ελλάδας μια ανάπτυξη για τους λίγους, με ασύδοτη την αγορά και εξαθλιωμένους τους εργαζόμενους. Η αλαζονεία είναι διάχυτη και μόνο με την προσδοκία της εξουσίας», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

«Καρφιά» Λεβέντη σε Σαρίδη: Τριγυρατζήδες και αποστάτες όσοι φεύγουν από την ΕΚ για άλλα κόμματα

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής ο Βασίλης Λεβέντης έριξε ευθείες βολές στον Γιάννη Σαρίδη που ετοιμάζεται, όπως όλα δείχνουν, να επισημοποιήσει τη «σχέση» με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Χωρίς να τον κατονομάσει, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων μίλησε για «τριγυρατζήδες» και «αποστάτες» που θα εξαφανιστούν μετά τις επερχόμενες εκλογές. Αναφέρθηκε στους βουλευτές και τα στελέχη που αποχώρησαν από το κόμμα του, λέγοντας ότι το ατόπημα για τα κόμματα που τους δέχθηκαν είναι μεγαλύτερο. Σημείωσε δε, ότι σε περίπτωση διαφωνίας με τη γραμμή του κόμματος, ο βουλευτής που θα διαφωνεί θα πρέπει να παραιτείται και να παραδίδει την έδρα του.

«Η χώρα χρειάζεται χάραξη μιας άλλης οικονομικής πολιτικής και η οποία πάντως δεν θα βασίζεται στην ελεημοσύνη», είπε ακόμη ο κ. Λεβέντης. Παράλληλα, διαφώνησε με τα αναδρομικά σε δικαστές και καθηγητές ΑΕΙ, σημειώνοντας ότι «το μέρισμα δεν μοιράστηκε δίκαια στους πιο φτωχούς» και πρότεινε την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων, τονίζοντας ότι «τα μέτρα ανακούφισης είναι μέτρα ελεημοσύνης».

Για τα κόκκινα δάνεια, είπε ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους δανειολήπτες να αγοράζουν οι ίδιοι τα δάνειά τους στο ποσό που τα αγοράζουν τα funds με εξάμηνο περιθώριο.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων επανέλαβε ότι το κόμμα του θα κάνει τα πάντα για να μη «περάσει» η Συμφωνία των Πρεσπών.

Θεοδωράκης: Δεν θα φέρουν απλά νέο μνημόνιο, αλλά χρεοκοπία

Για «βαρβαρολαγνεία» κατηγόρησε από την πλευρά του τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σταύρος Θεοδωράκης στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, με αφορμή, όπως είπε, τα φαινόμενα ανομίας που σημειώνονται τον τελευταίο καιρό.

Παράλληλα, τόνισε ότι η ρητορική της μισαλλοδοξίας, του διχασμού και της βίας δεν μπορεί να είναι η σύγχρονη γλώσσα των πολιτικών.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού επεσήμανε ότι θα πρέπει τα κυβερνητικά στελέχη -και γενικότερα οι πολιτικοί- να «μετράνε» τα λόγια τους και να μην στοχοποιούν, ηλιογράφους, ΜΜΕ, και πολιτικούς αντιπάλους.

«Ελπίζουμε να πάρετε απόφαση να σταματήσει το εμπάργκο που έχετε επιβάλει στον ΣΚΑΪ και στη δημόσια τηλεόραση», τόνισε ο κ. Θεοδωράκης απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και τη ΝΔ.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επέκρινε την «κυβερνητική πολιτική των επιδομάτων αντί των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων», καλώντας τους πολίτες να δουν την «Ελλάδα αλλιώς» στις επερχόμενες εκλογές. «Η χώρα χρειάζεται μια νέα πορεία, το 2019 και να μην κάνει όλα τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος. Δεν αρκεί να χάσετε τις εκλογές. Πρέπει να ενισχυθούν οι δυνάμεις που δεν λαϊκίζουν και εξαπατούν», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό ανέφερε ότι έχει εκτοξεύσει τους έμμεσους φόρους και έχει ξεπουλήσει τον εθνικό πλούτο σε χαμηλές τιμές «για να μην έχει η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας που θα έρθει μετά τις εκλογές να ανακάμψει την οικονομία», όπως σημείωσε. Ο κ. Θοεδωράκης πρόσθεσε ότι είναι λάθος πολιτική η υπερφορολόγηση.

«Είστε στυλοβάτες του κομματικού κράτους, των ελλειμμάτων και των χαριστικών πράξεων κι είναι βολικό ψέμα και λαϊκισμός ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού ότι η χρεοκοπία της χώρας βασίζεται στις ελίτ», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης. Καταλήγοντας, τόνισε ότι αν συνεχιστεί αυτή η οικονομική πολιτική με τα υπερπλεονάσματα και την υπερφορολόγηση «δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο αλλά χρεοκοπία».

Καμμένος: Αν είχαμε αποχωρήσει το καλοκαίρι, δεν θα φτάναμε σε αυτές τις επιτυχίες

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την πατρίδα μας. Μια ημέρα που γίνεται πράξη μια δέσμευση απέναντι στο έθνος, απέναντι στους προγόνους μας αλλά και απέναντι στις πολιτικές μας δεσμεύσεις που αναλάβαμε πριν συγκροτήσουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». Αυτά είπε ξεκινώντας την ομιλία του, στη Βουλή ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

«Ήταν μια δέσμευση που περιλαμβανόταν στην ιδρυτική διακήρυξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων, να φτάσουμε στη συζήτηση ενός προϋπολογισμού που δεν κατέχεται από μνημόνια, ενός προϋπολογισμού που δεν θα υποδεικνύεται από τους πιστωτές, ενός προϋπολογισμού που θα ανακτά την εθνική κυριαρχία της χώρας», είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων για να υπογραμμίσει ότι «σήμερα γίνεται πράξη αυτή η δέσμευση, καθώς είναι ο πρώτος προϋπολογισμός ενός ελεύθερου κράτους μετά από μια δεκαετή κρίση».

«Δεν είναι μόνο η ανάκτηση της κυριαρχίας της χώρας», επέμεινε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε ότι αυτή τη χρονιά, αρχής γενομένης με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας, η Ελλάδα πλέον είναι ελεύθερη να εκμεταλλευτεί τον εθνικό της πλούτο και ιδιαίτερα τον υποθαλάσσιο και υπόγειο πλούτο με συμφωνίες για το φυσικό αέριο που θα αλλάξουν εντελώς τη μορφή της χώρας. Στο κλίμα αυτό, τόνισε ότι οι Ανεξάρτητες Έλληνες εδώ και καιρό είχαν επισημάνει την ανάγκη εκμετάλλευσης των ελληνικών αποθεμάτων και αξιοποίηση τους από την Ελλάδα και όχι από κάποιο σχήμα εκχώρησης δημόσιας περιουσίας με έδρα το Λουξεμβούργο, «όπως είχε προσυπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση». Ο Πάνος Καμμένος ανέφερε ότι αυτός ήταν στόχος απαρέγκλιτος των δανειστών, ήταν ο κύριος λόγος που Ελλάδα που μπήκε στην κρίση, ήταν ο κύριος λόγος που η Ελλάδα μπήκε στο μνημόνιο.

«Αυτή η ιστορική στιγμή προετοιμάστηκε προσεκτικά από την κυβέρνηση, από το σύνολο της κυβέρνησης, από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και θέλω να συγχαρώ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης γι΄αυτό το αποτέλεσμα, από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, από το υπουργείο Εξωτερικών, διότι η θέση της χώρας σήμερα έχει πολύ μεγάλη διαφορά από τη θέση που βρισκόταν το 2012 ακόμα και το 2014», είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και επισήμανε ότι «η Ελλάδα, με διμερείς και τριμερείς και τετραμερείς συμφωνίες, μέσω της Κύπρου, στον νότο με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τα ΗΑΕ και στον βορά με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, από μέρος του προβλήματος έγινε άξονας σταθερότητας και η λύση».

Πλέον έχουμε δέσει συμμαχίες που βοηθούν τη μετεξέλιξη της χώρας σε ενεργειακό κόμβο, είπε ο κ. Καμμένος και επισήμανε ότι «ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τη συζήτηση της στρατηγικής συμφωνίας με την Ελλάδα, έβαλε τη χώρα στο λεγόμενο plan A, που σημαίνει ότι η Ελλάδα πλέον αποτελεί τον πρώτο και κύριο σύμμαχο των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή όσον αφορά την ενέργεια».

Στις θετικές αυτές εξελίξεις συμπεριέλαβε ότι σε λίγο καιρό θα προχωρήσει ο αγωγός σύνδεσης των αποθεμάτων από την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, μέσω της Κρήτης και της Δ. Ελλάδος, «ένας αγωγός που θα ανατρέψει τη γεωπολιτική κατάσταση της ενέργειας σε όλη την Ευρώπη». Στο σημείο αυτό δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «ήδη στην Αλεξανδρούπολη χτίζεται η κύρια τράπεζα αποθεμάτων ενέργειας που θα βοηθήσει την απεξάρτηση της Ευρώπης από το μονοπώλιο της ενέργειας μέχρι τώρα». Αυτό σημαίνει ασφάλεια για τη χώρα και το πέρασμα σε μια νέα εποχή, είπε ο Πάνος Καμμένος και υπογράμμισε ότι «αυτές οι συμμαχίες έγιναν κατόπι

Κουτσούμπας: Ο λαός καταλαβαίνει πως η ανάπτυξη είναι θετική μόνο για τους μονοπωλιακούς ομίλους

«Λέτε στον ελληνικό λαό ότι είναι μοιραίο να ζει όπως σήμερα για πάρα πολλά χρόνια ακόμα. Ότι δεν πρέπει να έχει μεγάλες απαιτήσεις. Και ότι πρέπει να είναι και ικανοποιημένος, γιατί θα μπορούσαν να εφαρμοστούν ακόμη και πιο επώδυνα μέτρα» είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του στη Βουλή.

«Στην ουσία λέτε στον λαό ότι κάθε φορά πρέπει να διαλέξει ποια ανάγκη του θα θυσιάσει, για να συνεχίσετε εσείς απρόσκοπτα, να στηρίζετε την ανάκαμψη των κερδών κάποιων επιχειρηματικών ομίλων» πρόσθεσε.

Είπε ότι κοινός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ είναι η καλλιέργεια στον λαό της αναμονής και της μείωσης των απαιτήσεών του.

«Όλοι ξέρουμε πλέον, από την ίδια μας την πείρα, ότι η ανάκαμψη των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, ιδιαίτερα στους εξωστρεφείς κλάδους, όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία, βασίζεται σε τσάκισμα εργατικών δικαιωμάτων, σε κομμένους μισθούς και στην ισοπέδωση της κοινωνικής ασφάλισης», τόνισε.

Επισήμανε ότι «η πολιτική της φθηνής εργατικής δύναμης είναι η κεντρική πολιτική κατεύθυνση που υλοποιείται σε ολόκληρη την ΕΕ, σταθερά και διαχρονικά» και ότι «σε όλες τις περιπτώσεις η πολιτική της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων απαιτεί επίθεση στα δικαιώματα των εργαζόμενων».

Σημείωσε ότι την ίδια πολιτική και τα ίδια αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα φέρνουν όλες οι κυβερνήσεις ανεξαρτήτως προσήμου, ενώ οι όποιες διαφορές μεταξύ των κομμάτων αυτών αφορούν «το πως θα εξυπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντα του εγχώριου και ξένου μεγάλου κεφαλαίου».

«Τα μνημόνια ήταν εξειδίκευση αυτής της ταξικής πολιτικής στην Ελλάδα» πρόσθεσε, σημειώνοντας στην πραγματικότητα» του λεγόμενου “μεταμνημονιακού” προϋπολογισμού και της υποτιθέμενης “δίκαιης ανάπτυξης” που έρχεται, παραμένει το σύνολο των μνημονιακών ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια».

«Η “μεταμνημονιακή” σας ανάπτυξη, βασίζεται πάνω στα θρυμματισμένα δικαιώματα που διαμόρφωσαν τα μνημόνια» είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Ο Δ. Κουτσούμπας μίλησε για το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων που έχει πέσει στο μισό, για τους μειωμένους μισθούς για την μερική απασχόληση που "έχει γίνει νόρμα ειδικά για τους νέους", για την εκτόξευση των έμμεσων φόρων, τις περικοπές στις κρατικές δαπάνες, τη μείωση έως και κατάργηση του όποιου αφορολόγητου υπήρξε και τις δραματικές περικοπές στις συντάξεις.

«Δηλαδή όλα τα μέτρα που ψηφίσατε μαζί, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, παραμένουν και αποτελούν το καύσιμο για τα θηριώδη δημοσιονομικά πλεονάσματα και τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είπε ότι ο ελληνικός λαός έχει αρχίσει να καταλαβαίνει πως η ανάπτυξη είναι θετική μόνο για τους μονοπωλιακούς ομίλους, ενώ σε ότι αφορά την «ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας» είπε ότι παρά τα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση «στην ίδια όχθη, ενάντια στον λαό, βρίσκεται και η εγχώρια άρχουσα τάξη και οι ξένοι δανειστές. Εποπτεία της ΕΕ υπάρχει και θα εξακολουθεί να υπάρχει και μάλιστα πιο ενισχυμένη».

Είπε ότι η κυβέρνηση έχει υπογράψει πως θα υλοποιήσει συγκεκριμένα μέτρα το επόμενο διάστημα.

«Το παράρτημα της συμφωνίας του Αυγούστου αποδεικνύει πως “άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς”. Άρα το μνημόνιο με νέα μέτρα που υποχρεώνεται η χώρα να υλοποιήσει είναι εδώ, “πανταχού παρών”. Τα μέτρα, που έχετε ήδη υπογράψει στην 3η αξιολόγηση, αλλά και γενικότερα, εκτείνονται πολύ μετά το 2019» πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε στην κυβερνητική υπογραφή για την επίτευξη θηριωδών πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα 5 χρόνια καθώς και πλεονασμάτων που ξεπερνούν το 2% μέχρι το 2060 «στα επίπεδα που προβλέπει και η Ευρωπαϊκή Δημοσιονομική Συνθήκη, η οποία δεσμεύει κάθε χώρα της ΕΕ και αποδεικνύει πως η δημοσιονομική εποπτεία είναι διαρκής και δεν θα σταματήσει ποτέ».

Επισήμανε ότι «ο προϋπολογισμός φωτίζει την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων το επόμενο διάστημα».

Χαρακτήρισε «θράσος» το να μιλά η κυβέρνηση για «αντίμετρα» όταν «ο προϋπολογισμός ξεχειλίζει από πραγματικά «αντίμετρα», νέας κρατικής βοήθειας στο μεγάλο κεφάλαιο».

Είπε ότι αποτελεί ντροπή να μιλά η κυβέρνηση για «ανακούφιση» και «κοινωνική δικαιοσύνη» όταν «αυτό που «μοιράζει» στο λαό είναι λιγότερο από 1 δισ., όταν ο προϋπολογισμός είναι 55 δισεκατομμύρια και όταν το πλεόνασμα είναι 7 δισεκατομμύρια».

Έκανε λόγο για «θράσος» εκ μέρους της κυβέρνησης να μιλά για «ανακούφιση», όταν αυτά που δίνει δεν μπορούν να καλύψουν ούτε στοιχειωδώς τις ανάγκες των εργαζομένων, τις απώλειες των τελευταίων ετών.

Είπε ότι η ίδια αντιλαϊκή πολιτική εντείνεται και απέναντι στην μικρομεσαία αγροτιά το οργανωμένο κίνημα της οποίας η κυβέρνηση θα βρει απέναντί της μαζί με τους εργατοϋπάλληλους και τους συνταξιούχους.

«Τα λεγόμενα του πρωθυπουργού περί μάχης για δίκαιη χρηματοδότηση της αγροτικής ανάπτυξης, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την ΚΑΠ, αποτελούν πολιτική απάτη. Όλοι μαζί οι κυβερνώντες στην ΕΕ, είτε ευρωσκεπτικιστές, είτε ευρωλάγνοι, συμφωνώντας ή διαφωνώντας, υπηρετούν τον ανταγωνισμό για το κέρδος των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων και στην αγροτική παραγωγή. Οι προτεραιότητες αυτής της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ δεν έχουν καμία σχέση με τις προτεραιότητες της μεγάλης πλειοψηφίας των μικρομεσαίων αγροτών» ανέφερε ο Δ. Κουτσούμπας.

Έθεσε το ερώτημα γιατί «μεγάλες επιχειρήσεις πληρώνουν μόλις το 5% του προϋπολογισμού και ο λαός όλο το υπόλοιπο;» και γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να τους ενισχύσει κι άλλο μειώνοντας την φορολογία βιομηχάνων και εφοπλιστών.

Χαρακτήρισε ψευδεπίγραφο το επιχείρημα της κυβέρνησης για επάνοδο στην «κανονικότητα μιας ανάπτυξης που θα είναι διαρκής και σταθερή», καθώς, όπως είπε, οι εγχώριες τράπεζες είναι «γίγαντες με πήλινα πόδια» υπό το βάρος της ευθείας απειλής των κόκκινων δανείων και με την πιθανότητα κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος προ των πυλών

«Γι' αυτό, άλλωστε, ετοιμάζετε νέο πακέτο στήριξης των τραπεζών, με κρατικά χρήματα. Ενώ, ταυτόχρονα, θα κλιμακώσετε την επίθεση στα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, με πολλαπλασιασμό των κατασχέσεων των λαϊκών κατοικιών» πρόσθεσε.

Είπε ακόμα ότι όλοι οι διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν για το ενδεχόμενο νέας εκδήλωσης οικονομικής κρίσης, τονίζοντας ότι «σε αυτές τις συνθήκες μοναδική λύση για το κεφάλαιο σε ολόκληρο τον κόσμο είναι η ποικιλόμορφη αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης».

Αναφέρθηκε και στη διαρκή όξυνση των αντιθέσεων ανάμεσα σε ομίλους, κράτη και ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, τονίζοντας ότι ο ρόλος που έχει αναλάβει η κυβέρνηση ως «γεωπολιτικού μεντεσέ» των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή «εκθέτει τη χώρα σε νέους κινδύνους πολύ πιο άμεσα απ' ότι πριν».

Σε ότι αφορά τη ΝΔ είπε ότι «στην πραγματικότητα η κριτική της προς την κυβέρνηση αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα ικανοποιηθούν πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά οι ίδιες οι ανάγκες του κεφαλαίου».

Είπε, χαρακτηριστικά, ότι η αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ είναι μια επιλογή ανάμεσα στον «καλύτερο» δήμιο για τους εργαζόμενους και σημείωσε ότι στην πορεία προς τις εκλογές αυτή η κάλπικη αντιπαράθεση θα οξύνεται και θα αφορά το «ποιος είναι ο ικανότερος διαχειριστής για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και ποιός μπορεί να ενσωματώσει καλύτερα τη λαϊκή δυσαρέσκεια».

«Απέναντι στη μιζέρια της δικής σας καπιταλιστικής ανάπτυξης, με τις διάφορες βέβαια παραλλαγές της, βρίσκεται η πρόταση του ΚΚΕ. Η πρότασή μας είναι ρεαλιστική, αναγκαία, γιατί ικανοποιεί το σύνολο των συγχρόνων λαϊκών αναγκών, γιατί παίρνει υπόψη τις δυνατότητες που παρέχει η ίδια η επιστήμη, η έρευνα, η τεχνολογία, τις μεγάλες πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες, οι οποίες υπάρχουν αντικειμενικά» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

Είπε ότι προϋπόθεση για να λειτουργήσει η κοινωνία με αυτόν τον τρόπο είναι η απαλλαγή από την καπιταλιστική ιδιοκτησία, και το πραγματικό πέρασμα των κλειδιών της οικονομίας στα χέρια των εργαζομένων.

«Η κοινωνικοποίηση για παράδειγμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των υποδομών, των μέσων παραγωγής, η αξιοποίηση του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού για την οργάνωση όλων αυτών και ο λαϊκός έλεγχος για την αποτελεσματικότητα αυτών είναι αυτό που είναι επίκαιρο και αναγκαίο σήμερα» πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι «μια τέτοια οργάνωση της οικονομίας δεν χωράει στα δεσμά ιμπεριαλιστικών λυκοσυμμαχιών όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ενώ η αποδέσμευση της χώρας από αυτά τα δεσμά αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη ισότιμων σχέσεων με άλλες χώρες».

«Καλούμε τον ελληνικό λαό να βγει μαχητικά στο προσκήνιο, να ενισχύσει το ΚΚΕ, που αγωνίζεται καθημερινά για να οργανωθεί η αντεπίθεση των εργαζόμενων.

Καλούμε τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους να βαδίσουν αγωνιστικά με το ΚΚΕ.

Όχι μόνο για να βάλουμε φράγμα στη σημερινή αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και για να ανοίξουμε το δρόμο που θα μας επιτρέψει να ζήσουμε πραγματικά τη ζωή που μας αξίζει» κατέληξε στην ομιλία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.