ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τριγμοί στις σχέσεις Αθήνας - Σκοπίων λόγω των δηλώσεων Ζάεφ περί «μίας Μακεδονίας»

Τριγμοί στις σχέσεις Αθήνας - Σκοπίων λόγω των δηλώσεων Ζάεφ περί «μίας Μακεδονίας»
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, για «μια και μοναδική Μακεδονία» «δυναμίτισαν» την ατμόσφαιρα μερικές ημέρες πριν από το δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η ελληνική πλευρά αντέδρασε έντονα, και με διπλωματική παρέμβαση εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της, γεγονός που οδήγησε σε αναδίπλωση την σκοπιανή πλευρά.

Ο Ζάεφ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του σκοπιανού πρακτορείου για την άποψη του περί του διχασμού των Σκοπιανών της Διασποράς σχετικά με το επερχόμενο δημοψήφισμα και την ενδεχόμενη ένταξη της χώρας του στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», είπε:

«Λυπάμαι πραγματικά που ο διχασμός στη Διασπορά είναι μεγαλύτερος από ό,τι στο εσωτερικό της χώρας σε σχέση με το δημοψήφισμα. Στα Σκόπια η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών θα ψηφίσει «Ναι», ωστόσο πιστεύω ότι και το μεγαλύτερο μέρος της Αντιπολίτευσης θα ψηφίσει επίσης «Ναι» και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι θετικό.(…) Θα ήθελα να τονίσω σε όλους τους συμπολίτες μας που ζουν στις ΗΠΑ αλλά και σε ολόκληρη τη σκοπιανή διασπορά ότι η Μακεδονία επιτέλους θα εκπληρώσει το όνειρο των πατεράδων και των παππούδων μας. Να γίνουμε μια χώρα που θα αναγνωρίζεται από όλον τον κόσμο, μια χώρα όπου ζει ο Μακεδονικός λαός, ο οποίος θα αναγνωρίζεται από όλους, με επιβεβαιωμένη ταυτότητα που κανείς δε θα μπορεί να αρνηθεί ποτέ και με αναγνωρισμένη Μακεδονική γλώσσα. Κανείς δε θα μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη της Μακεδονικής ταυτότητας πλέον! Πρέπει όλοι μας να είμαστε περήφανοι για αυτό»

«Μοιράζομαι και κατανοώ τη δυσαρέσκεια των συμπολιτών μας στη Διασπορά σχετικά με τη σύνθετη ονομασία και με τον γεωγραφικό προσδιορισμό «Βόρεια Μακεδονία», γεγονός που δεν είναι εύκολο να γίνει αποδεκτό. Αλλά δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία παρά η δική μας. Το βόρειο τμήμα της Ελλάδας είναι Ελλάδα, το δυτικό τμήμα της Βουλγαρίας είναι Βουλγαρία. Αυτή είναι η Μακεδονία μας και δε θα υπάρξει άλλη στον κόσμο. Γνωρίζοντας την προοπτική και το μέλλον που πρόκειται να προσφέρουμε στο κράτος μας, αλλά πρωτίστως στα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές, πιστεύω ότι υπάρχει πολύ σημαντικός λόγος για να ενωθούμε. Με αυτά τα λόγια θέλω να παροτρύνω τους πάντες. Ανεξάρτητα από το αν είμαστε εγγεγραμμένοι στους καταλόγους και εάν έχουμε σκοπό να ψηφίσουμε ή όχι, νομίζω ότι η Μακεδονία έχει ανάγκη από τη στήριξη της Διασποράς. Αλλά αυτή τη φορά είναι σημαντικό όλοι, ανεξάρτητα από το που βρισκόμαστε, πίσω στην πατρίδα ή στην Αυστραλία, τον Καναδά, την Αμερική ή την Ευρώπη, οφείλουμε να υποστηρίξουμε αυτή τη μοναδική εναλλακτική λύση για την Μακεδονία», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ.

Έντονη αντίδραση από την ελληνική πλευρά και αναδίπλωση από την πΓΔΜ

Η δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς στις δηλώσεις περί «μίας και μοναδικής Μακεδονίας» ήταν έντονη. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε διπλωματική παρέμβαση και ως εκ τούτου η σκοπιανή πλευρά προχώρησε σε αναδίπλωση της επίμαχης δήλωσης.

Πιο συγκεκριμένα, όπως έγινε αργότερα γνωστό, το περιεχόμενο της συνέντευξης τροποποιήθηκε στην ιστοσελίδα του σκοπιανού πρακτορείου ειδήσεων.

Έπειτα από πιέσεις της ελληνικής κυβέρνησης η επίμαχη δήλωση έχει αλλάξει σε «όλοι γνωρίζουμε σήμερα ότι μέρος της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας βρίσκεται στην Ελλάδα, ένα μέρος στη Βουλγαρία και το βόρειο τμήμα βρίσκεται στη χώρα μας. Και κανείς δε θα προσπαθήσει ποτέ να αρνηθεί ξανά τη Μακεδονία μας».