ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση καταθέτει προτάσεις για ΑΔΜΗΕ και κόκκινα δάνεια και ανησυχεί για το Ασφαλιστικό

Η κυβέρνηση καταθέτει προτάσεις για ΑΔΜΗΕ και κόκκινα δάνεια και ανησυχεί για το Ασφαλιστικό
Σκεπτικός και συνοφρυωμένος ο Γιάννης Δραγασάκης,μπροστά από τη μισάνοιχτη πόρτα του Μαξίμου (φωτογραφία αρχείου) Ευρωκίνηση Στέλιος Στεφάνου

Κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια και ΑΔΜΗΕ ανησυχούν το Μέγαρο Μαξίμου στο πλαίσιο του νέου κύκλου διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για τα δεύτερα προαπαιτούμενα.

Η κυβέρνηση έχει προϊδεάσει ότι θα προχωρήσει και σε πολιτική διαπραγμάτευση ωστόσο θέλει να διασφαλίσει ότι οι θέσεις με τις οποίες προσέρχεται στις διαβουλεύσεις όπως επίσης και οι προτάσεις της δεν έχουν «τρύπες» και μπορούν να σταθούν στην συζήτηση με τους τροϊκανούς.

Για τον ΑΔΜΗΕ για παράδειγμα η κυβερνητική πρόταση προβλέπει τον πλήρη διαχωρισμό από την ΔΕΗ και την δημιουργία ενός νέου φορέα-εταιρίας στον οποίο το ελληνικό δημόσιο θα κρατήσει το 51%. Τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια αποτελούν ένα πολύ ευαίσθητο θέμα γιατί συνδέονται άμεσα με την αγορά και την οικονομία και η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει σε ποιο βαθμό προτίθεται να κάνει συμβιβασμούς ως προς την πώλησή τους σε ξένα funds τα οποία δυνητικά μπορούν να αξιώσουν και αλλαγές στις διοικήσεις μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και μέχρι τώρα προστατεύονταν από το πτωχευτικό δίκαιο.

Εκ των πραγμάτων η κυβέρνηση βάζει λίγο πιο πίσω το θέμα του ΔΝΤ και επισημαίνει ότι το Ταμείο είναι αυτό που καλείται να αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει ή όχι στο τρίτο πρόγραμμα για την διάσωση της ελληνικής οικονομίας. Το Μαξίμου βαθιά μέσα του επιθυμεί την αποχώρηση του Ταμείου κι αυτό διότι οι θέσεις που παίρνει στην διαπραγμάτευση είναι σκληρές και τις περισσότερες φορές επηρεάζουν τις αποφάσεις και των υπολοίπων θεσμών.εις βάρος- όπως πιστεύει η κυβέρνηση- των συμφερόντων της χώρας μας.

Η κυβέρνηση αποφεύγει να πει ευθέως και απροκάλυπτα ότι επιθυμεί την απεμπλοκή του ΔΝΤ, ωστόσο με όλους τους τρόπους υπαινίσσεται ότι καλό θα ήταν να σταματήσει το Ταμείο να «βάζει πόδι» στην Ευρώπη και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να αρχίσουν να λύνουν τα ζητήματα μόνοι τους. Επίσης, θεωρεί ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ πλέον δεν έχει νόημα ούτε καν χρηματοδοτικά. Παρ’ όλα αυτά το Μαξίμου κατανοεί ότι οι ισορροπίες είναι λεπτές κάτι που ήδη φάνηκε από τις αντιδράσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών όπως επίσης και από την χθεσινή παρέμβαση του Επιτρόπου Οικονομικών της ΕΕ ο οποίος είπε ότι δεν πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει απόσυρση του ΔΝΤ από το τρίτο πρόγραμμα.

Όλη αυτή η συζήτηση γύρω από το ΔΝΤ και την εμπλοκή του στο πρόγραμμα διάσωσης κρύβει από πίσω της την αγωνία της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού για την διαπραγμάτευση επί του ασφαλιστικού καθώς ως γνωστόν ήδη το Ταμείο έχει αντιταχθεί στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών που προτείνει το οικονομικό επιτελείο.