ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Δεν ζητώ τη στήριξη κανενός για να περάσω τα δύσκολα

Τσίπρας: Δεν ζητώ τη στήριξη κανενός για να περάσω τα δύσκολα
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Συνεννόηση στα μεγάλα ζητήματα με την αντιπολίτευση όχι όμως στήριξη για συνέχιση του κοινοβουλευτικού βίου της παρούσας κυβέρνησης σε επίπεδο διεύρυνσης ή συγκυβέρνησης επιζητά ο πρωθυπουργός όπως τόνισε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ το βράδυ της Δευτέρας.

"Δεν χρειαζόμαστε στήριξη. Θέλουμε σε μεγάλα ζητήματα που υπερβαίνουν τον ορίζοντας 4ετίας, όπως το ασφαλιστικό που είναι εθνικό θέμα, τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να πούμε όχι σε οριζόντιες περικοπές, να χαράξουμε την εθνική κόκκινη γραμμή", είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε "πολύ ασφαλής με την πλειοψηφία των 153 βουλευτών" και ισχυρίστηκε ότι δεν είχε στόχο η πρωτοβουλία του για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών τη διεύρυνση της κυβέρνησης στεκόμενος στο γεγονός ότι ο ελληνικός λαός εξέφρασε την ετυμηγορία του πριν από μόλις δύο μήνες.

"Η κυβέρνηση αυτή είναι κυβέρνηση τετραετίας και αυτό καλό είναι το έχουμε όλοι στο μυαλό μας", είπε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ για τη στάση της αντιπολίτευσης είπε ότι πρέπει να προβεί στην αυτοκοκριτική της.

Μάλιστα ανέφερε ότι "δεν κάνει καλό στην αντιπολίτευση να κοιμάται και να ξυπνά με την έγνοια ότι αυτή η κυβέρνηση θα πέσει" αλλά τόνισε ότι στον ορίζοντα της 4ετιας υπάρχουν μεγάλα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Για το θέμα των συναινέσεων εξέφρασε τη θέληση "να δημιουργήσουμε ευρύτερες συναινέσεις, πρώτα από όλα στην κοινωνία, και γιατί όχι αυτές να αποτυπωθούν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο".

Εκτίμησε ότι οι κρίσιμες αλλαγές απαιτούν διαδικασίες διαλόγου συντεταγμένου που θα οδηγήσει σε αποτέλεσμα, διασαφηνίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν συνιστά αδυναμία διακυβέρνησης και ότι η κυβέρνηση δεν μπαίνει σε συνδιαλλαγή με κανέναν.

Είπε ότι στόχος του, στα 40 του που έγινε πρωθυπουργός, δεν είναι η διαχείριση της εξουσίας αλλά να βάλει τις δυνάμεις του για να γίνουν κάποιες μεγάλες αλλαγές.

Για το ενδεχόμενο ωστόσο διαφοροποιήσεων στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σε επερχόμενες ψηφοφορίες είπε πως "αν υπάρξουν θα είναι εξαιρετικά ύποπτες διότι δεν μπορεί να μπαίνεις στις λίστες για να εκλεγείς και μετά να διαφωνείς εκ των υστέρων", δηλώνοντας ωστόσο σίγουρος για την διατήρηση της δύναμης του κόμματος στη Βουλή.

Για τις δύο μάλιστα αποχωρήσεις, είπε ότι "ήταν γνωστές από τη δεύτερη ημέρα των εκλογών".

"Δεν είναι εκπρόσωπος της διαπλοκής ο Λεβέντης"

Ερωτηθείς σχετικά για τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, είπε ότι προφανώς δεν είναι εκπρόσωπος της διαπλοκής και ότι τον εκτιμά και θεωρεί ότι είναι άνθρωπος με χιούμορ.

Παρατήρησε όμως ότι δεν πάει πολύς καιρός που αυτό το πολιτικό και μιντιακό σύστημα τον απαξίωνε εν χορώ και τώρα το ίδιο τον έχει καταστήσει ρυθμιστή της πολιτικής ζωής. Είπε μεταξύ άλλων, ότι βεβαίως θα τον συναντούσε και θα τον συναντήσει, όπως και όλους τους άλλους αρχηγούς εκτός από της Χρυσής Αυγής. "Δεν σνομπάρω κανέναν", ήταν η φράση που χρησιμοποίησε.

Μάλιστα ανέφερε ότι ο κ. Λεβέντης έχει μακρύ πολιτικό βίο και κατάφερε μετά από πολλά χρόνια να μπει στη βουλή που έμοιαζε ακατόρθωτο. Επίσης τόνισε ότι τα 9 σημεία που πήγε ο κ. Λεβέντης "είναι ωραίες ιδέες αλλά ανεφάρμοστες".

Με αφορμή το δημοσίευμα της Die Welt και τις ανακοινώσεις που έγιναν τόσο από τη γερμανική όσο και από την ελληνική πλευρά τόνισε ότι η επίσημη φωνή της γερμανικής κυβέρνησης στην Ελλάδα, η πρεσβεία δηλαδή, το διαψεύδει πλήρως.

Απέδωσε σε ορισμένους συντηρητικούς κύκλους τη συνέχιση της καταστροφολογίας λέγοντας ότι "δεν χάνουν ευκαιρία να βάλουν εναντίον της Ελλάδας" επαναλαμβάνοντας όμως ότι προφανώς αυτή η θέση και στάση δεν αντικατοπτρίζει την επίσημη στάση της γερμανικής κυβέρνησης.

Δεν ξέρω, είπε, αν αφορά ενδοκυβερνητικές, διαφορές και δεν θέλω να υπεισέλθω σε κάτι τέτοιο. "Παραμένω στο ότι είχαμε μια διάψευση απόλυτη του δημοσιεύματος κάτι που δεν συνηθίζει η γερμανική πρεσβεία".

"Θέση μας η μη μείωση των κύριων συντάξεων"

Για το ασφαλιστικό όπως είπε η θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν πρέπει να μειωθούν οι κύριες συντάξεις κάτι που όπως είπε είναι και η κόκκινη γραμμή της.

"Η θέση μας είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις. Μια δωδέκατη μείωση στις συντάξεις δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Δεσμεύομαι καθαρά επ' αυτού. Είναι μια δύσκολη μάχη και θα ήταν ευκολότερη αν είχαμε την στήριξη της αντιπολίτευσης, ακόμα και των εργοδοτικών οργανώσεων", είπε.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι με την κοινωνία που πρέπει να επιβιώσει και έθεσε σαν στόχο να βρει αξιοπρεπείς δουλειές στους ανέργους αλλά και να μην λεηλατηθούν οι πιο αδύναμοι, δηλαδή οι συνταξιούχοι.

Εξήγησε ότι η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε συνολική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και να μην αντιμετωπίσει τις συντάξεις μόνο στο κοστολογικό τους σκέλος.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, τα τελευταία χρόνια οι συντάξεις έχουν μειωθεί πάνω από 40% αλλά ως ποσοστό του ΑΕΠ η συνταξιοδοτική δαπάνη έχει αυξηθεί διότι μειώθηκε το ακαθάριστο εθνικό προϊόν λόγω αύξησης και της ανεργίας στο 28%.

Η συγκροτημένη όπως είπε πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό δεν απαντά μόνο στην υποχρέωση για μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης κατά 1% το 2016 αλλά έχουν ήδη καταργηθεί οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, έχουν αυξηθεί τα όρια ηλικίας ενώ έχει αποφασιστεί και η ενοποίηση των ταμείων.

Στην πρόταση -για την κάλυψη του 0,4% από το 1%- περιλαμβάνεται και η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών που όπως είπε θα αποσβεστούν στο μέλλον εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ραγδαία αύξηση του ΑΕΠ από το 2017.

Η πρόταση της κυβέρνησης μάλιστα είπε εξασφαλίζει ότι όποιος έχει εργασθεί επί 15 έτη δικαιούται εθνική σύνταξη, ως βάση πάνω στην οποία θα χτισθεί η αναλογική σύνταξη.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαιώσε ότι η κυβέρνηση έχει οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι με την ρητορική περί καταστροφολογίας, διαλύει την ψυχολογία του κόσμου.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η αντιπολίτευση ψήφισε το καλοκαίρι "όλα τα μέτρα που περνούν τώρα" και "τώρα παριστάνουν τους αντιμνημονιακούς".

Για τα νομοθετήματα που θα έρθουν στη Βουλή το επόμενο διάστημα εξήγησε ότι "θα είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μιας σκληρής διαπραγμάτευσης" διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα δώσει σε κανένα το δικαίωμα να ισχυρίζεται ότι έχει "μεγαλύτερη ευαισθησία από εμάς που δίνουμε τη μάχη".

Προανήγγειλε επιπρόσθετα ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στο θέμα της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ με εξαίρεση της περιοχής της Δραπετσώνας, η οποία θα αποδοθεί στους κατοίκους όπως είπε στη βάση των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης.

Σχετικά με τις προσφυγικές ροές μίλησε για αμέτρητο κόστος για την καθημερινή 24ωρη διαχείρισή τους και είπε ότι "έχουμε καταθέσει ήδη ένα σχέδιο αναγκών" και πως προβλέπει η κυβέρνηση ότι θα χρειαστεί την επόμενη χρονιά μια αυξημένη χρηματοδότηση για να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανάγκες.

Για τη Frontex είπε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει αιτήματα στα οποία δεν έχει ανταποκριθεί, και για προσωπικό και για σκάφη και για μηχανήματα ταυτοποίησης ενώ απαντώντας σε όσους προβάλλουν σχετικές απόψεις, είπε ότι "εμείς εδώ κάνουμε καλά τη δουλειά μας, δεν είναι η Ελλάδα 'ξέφραγο αμπέλι' ", και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι το τελευταίο οχυρό σταθερότητας.

"Να μπουν κανόνες στα ΜΜΕ"

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα μέσα ενημέρωσης επισήμανε ότι "πρέπει να μπουν κανόνες" και ότι τα κόμματα έχουν ευθύνη αυτοί να τηρηθούν. Δήλωσε μάλιστα αρνητικά ξαφνιασμένος από το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει καταθέσει προτάσεις για τη συγκρότηση των ανεξάρτητων αρχών όπως το ΕΣΡ.

Υποστήριξε ότι η χώρα δεν μπορεί να περιμένει και πως αν δεν ανταποκριθεί η αντιπολίτευση στη διαβούλευση για τις ανεξάρτητες αρχές με προτάσεις στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, τότε η κυβέρνηση θα πάρει νομοθετικές πρωτοβουλίες, διορθώνοντας το νόμο ώστε να σταματήσει η αντιπολίτευση να μπλοκάρει τη διαδικασία.

Μιλώντας για το φαινόμενο της διαπλοκής περιέγραψε το τρίγωνο της αμαρτίας- το πολιτικό, το τραπεζικό και το μιντιακό σύστημα- για το οποίο διαβεβαίωσε ότι θα σταματήσει.

"Σήμερα φτάσαμε στο σημείο πολιτικοί να στηρίζονται πίσω από μιντιακά συμφέροντα", είπε ο κ.Τσίπρας και υπογράμμισε ότι θα μπουν κανόνες που θα ισχύσουν για όλους.

Σημείωσε ότι η διαπλοκή στην χώρα, δεν είναι τόσο θέμα ονομάτων, όσο μια διαδικασία, "αυτό που έγκαιρα ονόμασα ως τρίγωνο, στην μία άκρη του οποίου είναι το πολιτικό σύστημα, στην άλλη το τραπεζικό σύστημα και στην τρίτη το μιντιακό σύστημα".

"Δεν είμαι Χρυσός Οδηγός, να δίνω ονόματα, βάζω κανόνες", είπε χαρακτηριστικά.

Στη δημοσιογραφική ομάδα που έκανε ερωτήσεις στον πρωθυπουργό υπό τον συντονισμό του Π. Χαρίτου ήταν και η Βούλα Κεχαγιά του CNN Greece.