ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με το βλέμμα στο Eurogroup η κυβέρνηση και στο βάθος … «λίφτινγκ» αντί ανασχηματισμού

Με το βλέμμα στο Eurogroup η κυβέρνηση και στο βάθος … «λίφτινγκ» αντί ανασχηματισμού
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Με επίκεντρο τα προαπαιτούμενα αλλά και το ονοματολογικό της πΓΔΜ πραγματοποιήθηκε το χθεσινό πολιτικό συμβούλιο υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Στο μεν ζήτημα των Σκοπίων υπήρξε ομοφωνία με τα στελέχη του κόμματος να λένε «ναι» στη σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και να επισημαίνεται η ανάγκη αξιοποίησης της ευκαιρίας για την επίλυση ενός χρόνιου εθνικού ζητήματος, το οποίο κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ωστόσο, το ζήτημα των πλειστηριασμών που περιγράφεται ως «αγκάθι» των προαπαιτούμενων που θα εισαχθούν από βδομάδα στη Βουλή, συζητήθηκε εκτενώς ενώ παράλληλα έγινε η απαραίτητη προετοιμασία των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος η οποία αναμένεται να διεξαχθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει πάση θυσία να αποτρέψει φαινόμενα εσωστρέφειας και εσωκομματικής γκρίνιας ενώ θέλει να διασφαλίσει την ομοιομορφία στις δημόσιες τοποθετήσεις των στελεχών του κόμματος ενόψει της ψηφοφορίας.

«Λίφτιγκ» και όχι ανασχηματισμός

Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά το τυπικό κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης, ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ένα μικρό «λίφτιγνκ» του κυβερνητικού σχήματος, ώστε να το καταστήσει περισσότερο αποτελεσματικό.

Η εσωκομματική γκρίνια επικεντρώνεται σε δύο πρόσωπα, την υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου και τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα. Για τη μεν διατυπώνονται αντιδράσεις λόγω «έλλειψης επικοινωνίας και οργάνωσης» με τη στάση της απέναντι στην επένδυση του Ελληνικού να εντείνει τη δυσαρέσκεια, ωστόσο φαίνεται πως η υπουργός χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.

Από την άλλη μεριά, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εισηγούνται την αντικατάσταση του Γιάννη Μουζάλα, «δείχνοντας» την κατάσταση στη Μόρια. Ωστόσο, η αντικατάσταση του κ. Μουζάλα δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, αφού πρόκειται για «ηλεκτρική καρέκλα» και δεν καταγράφεται προθυμία από άλλα στελέχη για την ανάληψη μιας τέτοιας ευθύνης.

Από το οικονομικό επιτελείο δεν τίθεται ζήτημα απομάκρυνσης ούτε του κ. Τσακαλώτου, ούτε του κ. Χουλιαράκη αφού η επιτυχία τους θεωρείται δεδομένη.

«Πηγαδάκια» στελεχών αναφέρουν πως θα επιθυμούσαν την αντικατάσταση ενός προσώπου «που δυστυχώς δεν αλλάζει» όπως λένε χαρακτηριστικά, «φωτογραφίζοντας» διοικητή Ανεξάρτητης Αρχής, που θεωρούν ότι βάζει «φρένο» στην επιθυμητή κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.

Πάντως, πληροφορίες θέλουν την ανανέωση του κυβερνητικού σχήματος να επικεντρώνεται στη «νέα φουρνιά» στελεχών, αφού το εγχείρημα, σε όποια περίπτωση δοκιμάστηκε, (Χαρίτσης, Αχτσιόγλου, Τζανακόπουλος) στέφθηκε με επιτυχία.